Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru meridional

MERIDION├üL, -─é, meridionali, -e, adj., s. m. ╚Öi f. 1. Adj. Care se afl─â ├«n partea de sud sau este originar de acolo; sudic. ÔÖŽ Care este propriu, specific ╚Ť─ârilor sau popoarelor din sud. 2. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia unei ╚Ť─âri, provincii etc. sudice sau este originar─â de acolo. [Pr.: -di-o-] ÔÇô Din lat. meridionalis, fr. m├ęridional.
MERIDION├üL, -─é, meridionali, -e, adj., s. m. ╚Öi f. 1. Adj. Care se afl─â ├«n partea de sud sau este originar de acolo; sudic. ÔÖŽ Care este propriu, specific ╚Ť─ârilor sau popoarelor din sud. 2. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a unei ╚Ť─âri, provincii etc. sudice sau este originar─â de acolo. [Pr.: -di-o-] ÔÇô Din lat. meridionalis, fr. m├ęridional.
MERIDION├üL, -─é, meridionali, -e, adj. Care este (de) la miaz─âzi; sudic. Vegeta╚Ťie meridional─â. Ôľş Romina este o limb─â romanic─â care a suferit o puternic─â influen╚Ť─â slav─â meridional─â. ROSETTI, I. SL. 13. ÔÖŽ Care este propriu popoarelor din sud. S├«nt toate mofturi, fantezii meridionale. CARAGIALE, O. VII 179.
meridionál (-di-o-) adj. m., s. m., pl. meridionáli; adj. f., s. f. meridionálă, pl. meridionále
meridionál adj. m., s. m. (sil. -di-o-), pl.meridionáli; f. sg. meridionálă, pl. meridionále
MERIDIONÁL adj. (GEOGR.) 1. v. austral. 2. v. sudic.
Meridional Ôëá boreal, nordic, septentrional
MERIDION├üL, -─é adj. Sudic. ÔÖŽ Caracteristic pentru popoarele din sud. // s.m. ╚Öi f. Cel care face parte din popula╚Ťia unei ╚Ť─âri sudice. [Pron. -di-o-. / cf. fr. m├ęridional, lat. meridionalis].
MERIDION├üL, -─é I. adj. sudic. ÔŚŐ specific ╚Ť─ârilor ╚Öi popoarelor din sud. II. s. m. f. cel care face parte din popula╚Ťia unei ╚Ť─âri sudice. (< fr. m├ęridional, lat. meridionnalis)
MERIDION├üL ~─â (~i, ~e) 1) Care este situat la sud fa╚Ť─â de un punct de referin╚Ť─â; de sud; sudic. ╚Ü─âri ~e. 2) Care ╚Ťine de regiunile din sud; specific pentru regiunile de sud; sudic. Vegeta╚Ťie ~─â. [Sil. -di-o-] /<fr. m├ęridional, lat. meridionalis
meridional a. care e din spre miaz─âzi: popoare meridionale.
*meridionál, -ă adj. (lat. meridionalis). De mează-zi, de sud, austral: regiunile meridionale, dialect meridional. Subst. Locuitor din sud.
MERIDIONAL adj. (GEOGR.) 1. austral, sudic. (Emisfera ~.) 2. sudic, (înv.) meridionalicesc. (Regiunile ~.)

Meridional dex online | sinonim

Meridional definitie

Intrare: meridional (adj.)
meridional adjectiv
  • silabisire: -di-o-
Intrare: meridional (s.m.)
meridional substantiv masculin
  • silabisire: -di-o-