Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru mensual

MENSUÁL, -Ă, mensuali, -e, adj., s. n. (Livr.) 1. Adj. Care apare sau care are loc la interval de o lună; lunar. 2. S. n. Publicație de presă care apare o dată pe lună. [Pr.: -su-al] – Din fr. mensuel, lat. mensualis.
MENSUÁL, -Ă, mensuali, -e, adj. (Livr.) Care apare sau care are loc la interval de o lună; lunar. [Pr.: -su-al] – Din fr. mensuel, lat. mensualis.
MENSUÁL, -Ă, mensuali, -e, adj. (Franțuzism) Care se referă la răstimpul de o lună; lunar. Cît despre foaia Convorbirilor, planul de a o publica o dată pe lună este bun, însă numărul coalelor îmi pare puțin pentru o publicare mensuală. ALECSANDRI, S. 57.
mensuál1 (livr.) (-su-al) adj. m., pl. mensuáli; f. mensuálă, pl. mensuále
mensuál2 s. n., pl. mensuále
mensuál adj. m. (sil. -su-al), pl. mensuáli; f. sg. mensuálă, pl. mensuále
MENSUÁL adj. v. lunar.
MENSUÁL, -Ă adj. Care se petrece la o lună o dată; lunar (1). [Pron. -su-al. / cf. fr. mensuel, it. mensuale, lat. mensis – lună].
MENSUÁL, -Ă adj. lunar (2). (< fr. mensuel, lat. mensualis)
MENSUÁL ~ă (~i, ~e) livr. Care se produce o dată pe lună; la interval de o lună; lunar. [Sil. -su-al] /<fr. mensuel, lat. mensualis
mensual a. care se face în toate lunile: buletin mensual.
*mensuál, -ă adj. (lat. mensualis, d. mensis, lună, vgr. mén, scr. mâs, got. ména, germ. mond, engl. moon. V. mineĭ, almanah, semestru, bi-mensual). Lunar, pe lună, care se face o dată pe lună: revistă, plată mensuală. Adv. A plăti mensual.
mensual adj. v. LUNAR.

mensual definitie

mensual dex

Intrare: mensual
mensual adjectiv
  • silabisire: -su-al