Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru memento

MEMÉNTO, mementouri, s. n. 1. Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva; p. ext. aducere-aminte. 2. Mic carnet de buzunar în care se fac însemnări pentru a reaminti o dată, un nume, o problemă etc. 3. Carte, de obicei de format mic, care rezumă esențialul, prin tabele, formule etc., dintr-una sau din mai multe discipline, științe; memorator. ♦ Listă a spectacolelor și conferințelor, publicată în presa cotidiană. – Din fr. mémento.
MEMÉNTO s. n. 1. Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva; p. ext. aducere-aminte. 2. Mic carnet de buzunar în care se fac însemnări pentru a reaminti o dată, un nume, o problemă etc. 3. Carte, de obicei de format mic, care rezumă esențialul, prin tabele, formule etc., dintr-una sau din mai multe discipline, științe; memorator. ♦ Listă a spectacolelor și conferințelor, publicată în presa cotidiană. – Din fr. mémento.
MEMÉNTO s. n. 1. (Azi rar) Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva. ♦ Carte care rezumă esențialul unei discipline, al unei științe. 2. Listă a spectacolelor și a conferințelor, publicată în presa cotidiană; calendar al zilei.
!meménto s. n., art. meméntoul; pl. meméntouri
meménto s. n.
MEMÉNTO s. memorator. (Și-a notat ceva în ~.)
MEMÉNTO s.n. 1. Semn, notă care aduce aminte de ceva. ♦ Carte care cuprinde în rezumat cunoștințele de bază ale unei științe, ale unei discipline etc. 2. Listă de spectacole, de conferințe, publicată în presă. [< fr. mémento, cf. lat. memento – amintește-ți].
MEMÉNTO s. n. 1. semn, notă care aduce aminte de ceva. 2. carte care cuprinde în rezumat cunoștințele de bază ale unei științe, discipline etc. 3. listă de spectacole sau de conferințe, publicată în presă. (< fr. mémento, lat. memento, amintește-ți)
MEMÉNTO n. 1) Notă sau semn care este făcut în scopul de a reaminti un lucru trecut sau un lucru care urmează să fie făcut. 2) livr. Carnet mic de buzunar în care se notează anumite informații; agendă. 3) Carte de format mic, în care sunt expuse sumar elementele de bază ale unei anumite discipline sau științe; memorator. 4) Anunț publicat în presa cotidiană, care indică lista spectacolelor și ale diverselor manifestări culturale. /<fr. mémento
memento n. semn destinat a aduce aminte ceva; memento-mori, adu-ți aminte de moarte! fig. avertisment suprem: ca un memento-mori pe al istoriei plan EM.
*meménto n. fără pl. (cuv- lat. care înseamnă „adă-țĭ aminte”). Semn făcut p. aducere aminte. Cărticică care cuprinde pe scurt părțile esențiale ale uneĭ științe orĭ ale uneĭ chestiunĭ: memento de chimie.
MEMENTO s. memorator. (Și-a notat ceva în ~.)
MEMENTO MORI (lat.) adu-ți aminte de moarte – Salutul călugărilor trapiști.

memento definitie

memento dex

Intrare: memento
memento substantiv neutru