Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru meglenoromân

MEGLENOROMẤN, -Ă, meglenoromâni, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoană care face parte din populația romanică aflată în sudul Peninsulei Balcanice, în regiunea Meglen. 2. Adj. Care aparține meglenoromânilor (1) sau limbii lor, privitor la meglenoromâni. ♦ (Substantivat, f.) Idiom vorbit de meglenoromâni și care reprezintă un dialect al limbii române. – Meglen (n. pr.) + român.
MEGLENOROMẤN, -Ă, meglenoromâni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația romanică aflată în sudul Peninsulei Balcanice, în regiunea Meglen. 2. Adj. Care aparține meglenoromânilor (1) sau limbii lor, privitor la meglenoromâni. ♦ (Substantivat, f.) Idiom vorbit de meglenoromâni și care reprezintă un dialect al limbii române. – Meglen (n. pr.) + român.[1]
MEGLENOROMÎ́N2, -Ă, meglenoromîni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din grupul de romîni care trăiesc în sudul Peninsulei Balcanice, în regiunea Meglen.
MEGLENOROMÎ́N1, -Ă, meglenoromîni, -e, adj. Care aparține meglenoromînilor, referitor la meglenoromîni; meglenit. Port meglenoromîn. Dialect meglenoromîn.
meglenoromấn (me-gle-) adj. m., s. m., pl. meglenoromấni; adj. f. meglenoromấnă, pl. meglenoromấne
meglenoromân s. m., adj. m. (sil. -gle-) român
MEGLENOROMÂN s., adj. v. meglenit.
MEGLENOROMÂN1 ~ă (~i, ~e) Care ține de meglenoromâni; propriu meglenoromânilor. /Meglen n. pr. + român
MEGLENOROMÂN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația românească din regiunea Meglen (Grecia) sau este originară din Meglen. /Meglen n. pr. + român
MEGLENOROMÂN s., adj. meglenit.
MEGLENOROMẤN, -Ă adj. și s. m. (< Meglen + român): 1. folosit în sintagmele dialect meglenoromân și idiom meglenoromân (v.). 2. locuitor de origine română de pe malul drept al Vardarului, din ținutul Meglen, Macedonia (sudul Bulgariei și nord-estul Greciei). Se consideră că meglenoromânii au migrat în ținutul amintit din Peninsula Balcanică tocmai de lângă Dunăre, din vecinătatea Daciei, în secolele al XI-lea – al XII-lea, datorită presiunii slavilor și altor popoare migratoare. În prezent sunt toți bilingvi (vorbesc macedoneana și dialectul lor).

meglenoromân definitie

meglenoromân dex

Intrare: meglenoromân (adj.)
meglenoromân 1 adj. adjectiv
  • silabisire: me-gle-
Intrare: meglenoromân (s.m.)
meglenoromân 2 s.m. admite vocativul substantiv masculin
  • silabisire: me-gle-