Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru meduză

MEDÚZĂ, meduze, s. f. Nume dat mai multor (specii de) animale marine din încrengătura celenteratelor, cu corpul gelatinos, transparent, în formă de ciupercă. – Din fr. méduse.
MEDÚZĂ, meduze, s. f. Nume dat mai multor (specii de) animale marine din încrengătura celenteratelor, cu corpul gelatinos, transparent, în formă de ciupercă. – Din fr. méduse.
MEDÚZĂ, meduze, s. f. 1. Animal marin din încrengătura celenteratelor, cu corpul gelatinos, în forma unui clopot sau a unei umbrele și prevăzut cu tentacule, care îl ajută să plutească și să se hrănească. Orice apropiere a unui necunoscut, care vrea să-mi vorbească, mă întărită ca pe o meduză. CAMIL PETRESCU, P. V. 10. 2. (În mitologia antică) Ființă fabuloasă, imaginată ca o femeie cu șerpi pe cap în loc de păr și despre care se credea că preface în stane de piatră persoanele la care se uita.
medúză s. f., g.-d. art. medúzei; pl. medúze
medúză s. f., g.-d. art. medúzei; pl. medúze
MEDÚZĂ s.f. 1. Ființă fabuloasă, închipuită ca o femeie cu șerpi în loc de păr. 2. Animal marin celenterat, cu corpul gelatinos în forma unei ciuperci. [Cf. fr. méduse < Meduza – una din Gorgone].
MEDUZÁ vb. tr. (rar) a încremeni, a împietri de spaimă, de stupoare. (<fr. méduser)
MEDÚZĂ s. f. animal marin celenterat, cu corpul gelatinos, transparent, în forma unei ciuperci. (< fr. méduse)
MEDÚZĂ ~e f. Animal marin celenterat, cu corp gelatinos și transparent în formă de ciupercă. /<fr. méduse
Meduza f. 1. Mit. una din cele trei Gorgone, al cării păr era împleticit cu șerpi și a cării privire împietria: ea fu răpusă de Perseu; 2. zoofit marin care seamănă unei masse gelatinoase.
*medúză f., pl. e (lat. Medúsa, vgr. Médusa, numele unuĭ monstru mitologic). Zool. Polip marin de forma uneĭ mase gelatinoase. V. celenterat, acalefă.
MEDUZA (în mitologia greacă), una dintre cele trei Gorgone; singura muritoare. Inițial, o încântătoare tânără, a fost transformată de Atena, din gelozie sau ca pedeapsă pentru relația sa cu Poseidon, într-o ființă cu chip înspăimântător, având un cap înconjurat de șerpi și a cărui vedere împietrea pe orice muritor. Perseu i-a tăiat capul în somn, ajutat de Atena care i-a ținut scutul ei drept oglindă. Capul M. a fost fixat de Atena pe scut (egidă). Din sângele M. ucise s-a născut calul înaripat Pegas și uriașul Chrysaor.

meduză definitie

meduză dex

Intrare: meduză
meduză substantiv feminin
Intrare: meduza
meduza verb grupa I conjugarea a II-a