Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

12 defini╚Ťii pentru meduz─â

MED├ÜZ─é, meduze, s. f. Nume dat mai multor (specii de) animale marine din ├«ncreng─âtura celenteratelor, cu corpul gelatinos, transparent, ├«n form─â de ciuperc─â. ÔÇô Din fr. m├ęduse.
MED├ÜZ─é, meduze, s. f. Nume dat mai multor (specii de) animale marine din ├«ncreng─âtura celenteratelor, cu corpul gelatinos, transparent, ├«n form─â de ciuperc─â. ÔÇô Din fr. m├ęduse.
MED├ÜZ─é, meduze, s. f. 1. Animal marin din ├«ncreng─âtura celenteratelor, cu corpul gelatinos, ├«n forma unui clopot sau a unei umbrele ╚Öi prev─âzut cu tentacule, care ├«l ajut─â s─â pluteasc─â ╚Öi s─â se hr─âneasc─â. Orice apropiere a unui necunoscut, care vrea s─â-mi vorbeasc─â, m─â ├«nt─ârit─â ca pe o meduz─â. CAMIL PETRESCU, P. V. 10. 2. (├Än mitologia antic─â) Fiin╚Ť─â fabuloas─â, imaginat─â ca o femeie cu ╚Öerpi pe cap ├«n loc de p─âr ╚Öi despre care se credea c─â preface ├«n stane de piatr─â persoanele la care se uita.
med├║z─â s. f., g.-d. art. med├║zei; pl. med├║ze
med├║z─â s. f., g.-d. art. med├║zei; pl. med├║ze
MED├ÜZ─é s.f. 1. Fiin╚Ť─â fabuloas─â, ├«nchipuit─â ca o femeie cu ╚Öerpi ├«n loc de p─âr. 2. Animal marin celenterat, cu corpul gelatinos ├«n forma unei ciuperci. [Cf. fr. m├ęduse < Meduza ÔÇô una din Gorgone].
MEDUZ├ü vb. tr. (rar) a ├«ncremeni, a ├«mpietri de spaim─â, de stupoare. (<fr. m├ęduser)
MED├ÜZ─é s. f. animal marin celenterat, cu corpul gelatinos, transparent, ├«n forma unei ciuperci. (< fr. m├ęduse)
MED├ÜZ─é ~e f. Animal marin celenterat, cu corp gelatinos ╚Öi transparent ├«n form─â de ciuperc─â. /<fr. m├ęduse
Meduza f. 1. Mit. una din cele trei Gorgone, al cării păr era împleticit cu șerpi și a cării privire împietria: ea fu răpusă de Perseu; 2. zoofit marin care seamănă unei masse gelatinoase.
*med├║z─â f., pl. e (lat. Med├║sa, vgr. M├ędusa, numele unu─ş monstru mitologic). Zool. Polip marin de forma une─ş mase gelatinoase. V. celenterat, acalef─â.
MEDUZA (├«n mitologia greac─â), una dintre cele trei Gorgone; singura muritoare. Ini╚Ťial, o ├«nc├ónt─âtoare t├ón─âr─â, a fost transformat─â de Atena, din gelozie sau ca pedeaps─â pentru rela╚Ťia sa cu Poseidon, ├«ntr-o fiin╚Ť─â cu chip ├«nsp─âim├ónt─âtor, av├ónd un cap ├«nconjurat de ╚Öerpi ╚Öi a c─ârui vedere ├«mpietrea pe orice muritor. Perseu i-a t─âiat capul ├«n somn, ajutat de Atena care i-a ╚Ťinut scutul ei drept oglind─â. Capul M. a fost fixat de Atena pe scut (egid─â). Din s├óngele M. ucise s-a n─âscut calul ├«naripat Pegas ╚Öi uria╚Öul Chrysaor.

Meduz─â dex online | sinonim

Meduz─â definitie

Intrare: meduz─â
meduz─â substantiv feminin
Intrare: meduza
meduza verb grupa I conjugarea a II-a