Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru mazagran

MAZAGRÁN, (2) mazagranuri, s. n. 1. Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată, în care se introduc bucățele de gheață. 2. Porție de mazagran (1). [Pl. și: mazagrane] – Din fr. mazagran.
MAZAGRÁN, mazagranuri, s. n. Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată, în care se introduc bucățele de gheață. [Pl. și: mazagrane] – Din fr. mazagran.
MAZAGRÁN, mazagranuri, s. n. Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată, în care se introduc bucățele de gheață. Auzi: două înghețate, un mazagran! C. PETRESCU, Î. I 5.
mazagrán (-za-gran) s. n., (porții) pl. mazagránuri/ mazagráne
mazagrán s.n. (sil. -gran), (porții) pl. mazagránuri / mazagráne
MAZAGRÁN s.n. Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră foarte concentrată, în care se introduc bucățele de gheață. [Pl. -nuri, -ne. / < fr. mazagran, cf. Mazagran – localitate în Anglia].
MAZAGRÁN s. n. băutură răcoritoare din cafea neagră concentrată, în care se introduc bucățele de gheață. (< fr. mazagran)
MAZAGRÁN ~uri n. Băutură răcoritoare preparată din cafea neagră concentrată, în care se pun bucățele de gheață. [Pl. și mazagrane] /<fr. mazagran
*mazagrán n., pl. e (după numele orașuluĭ Mazagran, în Algeria, unde, la 1840, 123 de Francejĭ fură împresurațĭ de 10,000 de Arabĭ și băură, pînă la despresurare, cafea rece). Cafea rece la gheață care se suge pintr’un paĭ.
MAZAGRÁN s.n. Cafea foarte concentrată, cu adaos de rom sau rachiu, servită cu cuburi de gheață într-un pahar special, numit mazagran; se bea cu paiul.

mazagran definitie

mazagran dex

Intrare: mazagran
mazagran
mazagran