7 definiții pentru maxwell

MAXWELL, maxwelli, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură a fluxului magnetic. [Pr.: máxuel] – Din fr. maxwell, germ. Maxwell.
MAXWELL, maxwelli, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură a fluxului magnetic. [Pr.: máxuel] – Din fr. maxwell, germ. Maxwell.
máxwell [well pron. vel] s. m., pl. máxwelli; simb. Mx
MAXWELL s.m. (Fiz.) Unitate de măsură a fluxului magnetic, egală cu fluxul produs de o inducție magnetică de 1 gauss care străbate o suprafață de 1 cm2. [Pron. maxuél. / < fr. maxwell, germ. Maxwell, cf. C. Maxwell – fizician englez].
MAXWELL [MAX-UÉL] s. m. unitate de măsură a fluxului magnetic, egal cu fluxul produs de o inducție magnetică de 1 gauss care străbate o suprafață de 1 cm2. (< fr. maxwell, germ. Maxwell)
MAXWELL [mæksuəl] (< fr. {i}; n. pr. Maxwell) s. m. Unitate de măsură a fluxului magnetic (simbol: Mx), egală cu 10-s Wb.
MAXWELL [mæksuəl], James Clerk (1831-1879), fizician britanic de origine scoțiană. Prof. univ. la Aberdeen, Londra și Cambridge. Contribuții la teoria cinetico-moleculară a gazelor (legea de distribuție a vitezelor) și în electromagnetism. A alcătuit un sistem de ecuații care sintetizează toată gama de fenomene ale electricității și a magnetismului (ecuațiile M.). Pe baza acestuia, a elaborat teoria electromagnetică a luminii și a dedus existența undelor electromagnetice („Tratat de electricitate și magnetism”). Prin cercetările sale de astronomie, a demonstrat că inelele planetei Saturn sunt compuse din particule discrete.
Intrare: maxwell
  • pronunție: máxuel