Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

7 defini╚Ťii pentru maxwell

MAXWELL, maxwelli, s. m. (Fiz.) Unitate de m─âsur─â a fluxului magnetic. [Pr.: m├íxuel] ÔÇô Din fr. maxwell, germ. Maxwell.
MAXWELL, maxwelli, s. m. (Fiz.) Unitate de m─âsur─â a fluxului magnetic. [Pr.: m├íxuel] ÔÇô Din fr. maxwell, germ. Maxwell.
máxwell [well pron. vel] s. m., pl. máxwelli; simb. Mx
MAXWELL s.m. (Fiz.) Unitate de m─âsur─â a fluxului magnetic, egal─â cu fluxul produs de o induc╚Ťie magnetic─â de 1 gauss care str─âbate o suprafa╚Ť─â de 1 cm2. [Pron. maxu├ęl. / < fr. maxwell, germ. Maxwell, cf. C. Maxwell ÔÇô fizician englez].
MAXWELL [MAX-U├ëL] s. m. unitate de m─âsur─â a fluxului magnetic, egal cu fluxul produs de o induc╚Ťie magnetic─â de 1 gauss care str─âbate o suprafa╚Ť─â de 1 cm2. (< fr. maxwell, germ. Maxwell)
MAXWELL [m├Žksu╔Öl] (< fr. {i}; n. pr. Maxwell) s. m. Unitate de m─âsur─â a fluxului magnetic (simbol: Mx), egal─â cu 10-s Wb.
MAXWELL [m├Žksu╔Öl], James Clerk (1831-1879), fizician britanic de origine sco╚Ťian─â. Prof. univ. la Aberdeen, Londra ╚Öi Cambridge. Contribu╚Ťii la teoria cinetico-molecular─â a gazelor (legea de distribu╚Ťie a vitezelor) ╚Öi ├«n electromagnetism. A alc─âtuit un sistem de ecua╚Ťii care sintetizeaz─â toat─â gama de fenomene ale electricit─â╚Ťii ╚Öi a magnetismului (ecua╚Ťiile M.). Pe baza acestuia, a elaborat teoria electromagnetic─â a luminii ╚Öi a dedus existen╚Ťa undelor electromagnetice (ÔÇ×Tratat de electricitate ╚Öi magnetismÔÇŁ). Prin cercet─ârile sale de astronomie, a demonstrat c─â inelele planetei Saturn sunt compuse din particule discrete.

Maxwell dex online | sinonim

Maxwell definitie

Intrare: maxwell
maxwell substantiv masculin
  • pronun╚Ťie: m├íxuel