Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru matinal

MATINÁL, -Ă, matinali, -e, adj. De dimineață, al dimineții, care se petrece dimineața. ♦ (Despre oameni) Care se scoală devreme. – Din fr. matinal.
MATINÁL, -Ă, matinali, -e, adj. De dimineață, al dimineții, care se petrece dimineața. ♦ (Despre oameni) Care se scoală devreme. – Din fr. matinal.
MATINÁL, -Ă, matinali, -e, adj. De dimineață. Oră matinală. ♦ (Despre persoane) Care se scoală devreme. A doua zi Rîul Brumaru, mai matinal decît toți, coborî spilcuit. REBREANU, R. I 228. A doua zi, cucoana Marieta fu mai matinală decît Andrei. HOGAȘ, DR. II 80.
matinál adj. m., pl. matináli; f. matinálă, pl. matinále
matinál adj. m., pl. matináli; f. sg. matinálă, pl. matinále
MATINÁL adj. (înv.) matutin. (O sculare ~.)
Matinal ≠ seral
MATINÁL, -Ă adj. 1. De dimineață. 2. Care se deșteaptă, care pornește la lucru devreme. [< fr. matinal].
MATINÁL, -Ă I. adj. care se petrece dimineața; matutinal. ◊ (despre oameni) care se scoală de dimineață. II. s. n. emisiune radiofonică de dimineață. (< fr. matinal)
MATINÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de dimineață; care se produce dimineața. 2) (despre persoane) Care se trezește de dimineață; obișnuit să înceapă activitatea devreme. /<fr. matinal
matinal a. 1. de dimineață: ochiu aurorei matinal EM.; 2. care se scoală de dimineață.
*matinál, -ă adj. (fr. matinal, d. matin, dimineață; lat. matutinum [tempus], dimineață, matutinalis, matinal d. Matúta, zeița diminețiĭ, Aurora). De dimineață: răcoarea matinală. Care se scoală de dimineață: om matinal, azĭ am fost matinal.
MATINAL adj. (înv.) matutin. (O sculare ~.)

matinal definitie

matinal dex

Intrare: matinal
matinal adjectiv