Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru mastodont

MASTODÓNT, mastodonți, s. m. Mamifer pahiderm fosil uriaș, asemănător cu elefantul. – Din fr. mastodonte.
MASTODÓNT, mastodonți, s. m. Mamifer pahiderm fosil uriaș, asemănător cu elefantul. – Din fr. mastodonte.
MASTODÓNT, mastodonți, s. m. Mamifer pachiderm uriaș, asemănător cu elefantul, care trăia în epocile terțiară și cuaternară.
mastodónt s. m., pl. mastodónți
mastodónt s. m., pl. mastodónți
MASTODÓNT s. v. colos.
MASTODÓNT s.m. Uriaș mamifer pahiderm fosil, care se asemăna cu elefantul. [< fr. mastodonte, cf. gr. mastos – mamelă, odous – dinte].
MASTODÓNT s. m. 1. proboscidian fosil, asemănător cu elefantul, care avea patru defense îndreptate înainte, iar pe maxilare molari mamelonați. 2. (fam.) om, lucru de un volum enorm. (< fr. mastodonte)
MASTODÓNT ~ți m. Animal fosil uriaș, asemănător cu elefantul, care a trăit în erele terțiară și cuaternară. /<fr. mastodonte
mastodont m. 1. mare pachiderm antediluvian analog elefantului; 2. fig. om îndesat la corp și la cap.
*mastodónt m. (vgr. mastós, mamelă, și odus, odóntos, dinte). Geol. Un fel de pahiderm care trăĭa pin epoca terțiară și cŭaternară și care semăna cu elefantu. Fig. Fam. Persoană de o enormă corpulență, matahală.
MASTODÓNT (< fr.; {s} gr. mastos „mamelă” + odont- „dinte”) s. m. Mamifer fosil din ordinul proboscidienilor, cu o talie apropiată de a mamuților, cre avea pe fiecare maxilar câte o pereche de defense inegal dezvoltate. A trăit în stepele și silvostepele Miocenului și Pliocenului din Eurasia, Africa și America.
MAST-, v. MASTO-.~ectomie (v. -ectomie), s. f., excizie a glandei mamare; ~odinie (v. -odinie), s. f., durere a glandei mamare; ~odont (v. -odont), s. m., mamifer uriaș pahiderm fosil din terțiar și cuaternar, pe ale cărui maxilare se găseau molari mamelonați.
mastodont, mastodonți s. m. (pub., peior.) organizație sau instituție anacronică, de mari dimensiuni, cu funcționare greoaie.

mastodont definitie

mastodont dex

Intrare: mastodont
mastodont substantiv masculin