Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

25 defini╚Ťii pentru mascare

MASC├ü, maschez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A(-╚Öi) acoperi obrazul sau o parte a lui cu o masc─â (1); a (se) m─âscui. 2. Tranz. A sustrage vederii acoperind cu ceva, a ├«mpiedica s─â se vad─â; a ascunde, a camufla. ÔÖŽ Fig. A ascunde ceva sub aparen╚Ťe ├«n╚Öel─âtoare, cu inten╚Ťia de a induce pe cineva ├«n eroare; a disimula. ÔÇô Din fr. masquer.
MASC├üRE, masc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) masca ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. masca.
MASC├ü, maschez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A(-╚Öi) acoperi obrazul sau o parte a lui cu o masc─â (1); a (se) m─âscui. 2. Tranz. A sustrage vederii acoperind cu ceva, a ├«mpiedica s─â se vad─â; a ascunde, a camufla. ÔÖŽ Fig. A ascunde ceva sub aparen╚Ťe ├«n╚Öel─âtoare, cu inten╚Ťia de a induce pe cineva ├«n eroare; a disimula. ÔÇô Din fr. masquer.
MASC├üRE, masc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) masca ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. masca.
MASC├ü, maschez, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la figura omului) A acoperi cu o masc─â (mai ales pentru a participa la un bal mascat). Va avea ├«ns─â grij─â s─â-╚Öi mascheze figura spre a nu fi recunoscut. SAHIA, N. 107. 2. A ascunde ceva sub aparen╚Ťe ├«n╚Öel─âtoare, cu inten╚Ťia de a induce pe cineva ├«n eroare; a camufla, a disimula. Joben, lavalier─â, redingot─â... erau ├«ntr-o stare de umilin╚Ť─â pe care n-o mai putea masca st─âp├«nul lor. SADOVEANU, O. VIII 155. ├Än veci acelea╚Öi doruri mascate cu-alt─â hain─â, ╚śi-n toat─â omenirea ├«n veci acela╚Öi om. EMINESCU, O. I 64. ÔÖŽ A sustrage vederii, a ascunde, a camufla. Barca fu oprit─â mai sus de debarcader, l├«ng─â un elevator plutitor care o masca perfect. BART, E. 335.
MASC├üRE, masc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a masca; ascundere, camuflare. ├«mprejurul observatorului s├«nt r─âm─â╚Öi╚Ťe de tufe, l─âsate ├«nadins pentru mascare. REBREANU, P. S. 104.
mascá (a ~) vb., ind. prez. 3 mascheáză
mascáre s. f., g.-d. art. mascắrii; pl. mascắri
masc├í vb., ind. prez. 1 sg. masch├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. masche├íz─â
mascáre s. f., g.-d. art. mascării; pl. mascări
MASC├ü vb. 1. (├«nv.) a se m─âsc─âri. (Participan╚Ťii la bal s-au ~.) 2. v. camufla. 3. v. acoperi. 4. a ascunde, a voala. (Norii ~ lumina soarelui.) 5. a ascunde, a t─âinui, (├«nv. ╚Öi reg.) a t─âg─âdui, (├«nv.) a ret─âcea, (fig.) a acoperi. (├Ä╚Öi ~ ignoran╚Ťa.)
MASCÁ vb. v. ascunde, disimula, tăinui.
MASC├üRE s. 1. v. camuflare. 2. v. acoperire. 3. v. ascundere. 4. ascundere, t─âinuire. (~ ignoran╚Ťei.)
MASCÁRE s. v. disimulare.
A (se) masca Ôëá a (se) demasca
A masca Ôëá a demasca, a v─âdi
MASC├ü vb. I. 1. tr., refl. A(-╚Öi) acoperi fa╚Ťa cu o masc─â (mai ales la un bal mascat). 2. tr. (Fig.) A ascunde (ceva) sub false aparen╚Ťe, cu inten╚Ťia de a ├«n╚Öela pe cineva; a camufla, a ascunde, a disimula. ÔÖŽ A ascunde vederii, a camufla. 3. tr. (Mar.) A face ca velele s─â primeasc─â v├óntul din fa╚Ť─â, astfel ca nava s─â fie ├«mpins─â ├«napoi. [P. i. 3,6 -cheaz─â. / cf. fr. masquer].
MASC├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) masca ╚Öi rezultatul ei; ascundere (sub masc─â). [< masca].
MASC├ü vb. I. tr., refl. a(-╚Öi) acoperi fa╚Ťa cu o masc─â. II. tr. 1. (fig.) a ascunde (ceva) sub false aparen╚Ťe, cu inten╚Ťia de a ├«n╚Ölea. ÔŚŐ a ascunde vederii inamicului trupele, tehnica de lupt─â, diverse obiective; a camufla. 2. (mar.) a orienta astfel un velier ├«nc├ót velele s─â primeasc─â v├óntul din fa╚Ť─â, stop├ónd nava. ÔŚŐ a interpune o vel─â ├«ntre v├ónt ╚Öi o alt─â vel─â, ├«mpiedic├ónd-o s─â primeasc─â v├ónt. ÔŚŐ a manevra astfel un velier ├«nc├ót s─â ajung─â ├«n v├óntul altei ambarca╚Ťii cu vele. 3. a suprapune un sunet perturbator peste unul util, f─âc├óndu-l ininteligibil. (< fr. masquer)
A MASC├ü ~ch├ęz tranz. 1) A ascunde vederii; a face s─â nu se vad─â; a camufla. 2) fig. A prezenta ├«ntr-o form─â aparent─â, ascunz├ónd adev─ârul; a disimula. ~ adev─ârul. 3) (obrazul sau o parte a lui) A acoperi cu o masc─â (pentru a nu fi recunoscut). /<fr. masquer
mascà v. 1. a pune o mască; 2. fig. a ascunde, a nu lăsa să se vază.
masca vb. v. ASCUNDE. DISIMULA.
MASCA vb. 1. (├«nv.) a se m─âsc─âri. (Participan╚Ťii la bal s-au ~.) 2. a camufla. (~ geamurile ├«n timp de r─âzboi.) 3. a acoperi, a ascunde. (Perdeaua ~ u╚Öa.) 4. a ascunde, a voala. (Norii ~ lumina soarelui.) 5. a ascunde, a t─âinui, (├«nv. ╚Öi reg.) a t─âg─âdui, (├«nv.) a ret─âcea, (fig.) a acoperi. (├Ä╚Öi ~ ignoran╚Ťa.)
MASCARE s. 1. camuflaj, camuflare. (Opera╚Ťia de ~ a geamurilor.) 2. acoperire, ascundere. (~ unei u╚Öi cu o perdea.) 3. ascundere, voalare. (~ luminii soarelui de c─âtre nori.) 4. ascundere, t─âinuire. (~ ignoran╚Ťei.)
mascare s. v. DISIMULARE.

Mascare dex online | sinonim

Mascare definitie

Intrare: masca
masca verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: mascare
mascare substantiv feminin