Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru marcasit

MARCASÍT, marcasite, s. n. Bisulfură naturală de fier, galbenă-verzuie, cristalizată în sistemul rombic și utilizată la fabricarea acidului sulfuric sau ca piatră prețioasă. – Din fr. marcassite, germ. Markasit.
MARCASÍT, marcasite, s. n. Sulfură naturală de fier, galbenă-verzuie, cristalizată și cu luciu metalic. – Din fr. marcassite, germ. Markasit.
MARCASÍT s. n. Sulfura de fier naturală, cristalizată în sistemul rombic, fărîmicioasă, de culoare galben- verzuie și cu luciu metalic; la temperatură înaltă se transformă în pirită.
marcasít s. n., pl. marcasíte
marcasít s. n., pl. marcasíte
MARCASÍT s.n. Sulfură naturală de fier de culoare galbenă-verzuie și cu luciu metalic. [< fr. marcassite, germ. Markasit].
MARCASÍT s. n. sulfură naturală de fier, galbenă-verzuie și cu luciu metalic, în bijuterie. (< fr. marcassite, germ. Markasit)
MARCASÍT (< fr., germ.) s. n. Bisulfură naturală de fier, cristalizată în sistemul rombic. Este asemănător cu pirita, dar apare frecvent sub formă de concrețiuni în agregate radiare, mase reniforme, cruste etc.; se utilizează la fabricarea acidului sulfuric. Unele forme cristalizate sunt folosite ca pietre semiprețioase.

marcasit definitie

marcasit dex

Intrare: marcasit
marcasit substantiv neutru