Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru maraton

MARATÓN, maratonuri, s. n. Cursă atletică desfășurată pe o lungime de circa 42 km. [Pl. și: maratoane] – Din fr. marathon.
MARATÓN, maratoane, s. n. Cursă atletică desfășurată pe o lungime de circa 42 km. [Pl. și maratonuri] – Din fr. marathon.
MARATON s. n. Cursă atletică de 40 km.
!maratón (probă sportivă) s. n., pl. maratónuri/maratoáne
*Maratón (localitate) s. propriu n.
maratón s. n., pl. maratoáne
MARATÓN s.n. 1. Întrecere atletică la alergare pe o lungime de 42,195 km. 2. (Fig.) Ședință prelungită; negocieri lungi și dificile, dezbateri laborioase. [< fr. marathon, cf. Maraton, sat în Grecia, renumit pentru victoria lui Miltiade asupra perșilor în primul război medic].
MARATÓN s. n. 1. întrecere atletică la alergare, de 42,195 km. 2. (fig.) ședință prelungită de negocieri lungi și dificile, de dezbateri laborioase; (p. ext.) partidă (de șah etc.) prelungită. (< fr. marathon)
MARATÓN n. Proba atletică de alergări pe o distanță de 42,195 km. /<fr. marathon
Maraton n. sat în Grecia, victoria lui Miltiade asupra Perșilor (490 a. Cr.).
méci-maratón s. n. (sport) Meci mult prelungit ◊ „Este încă supărat pe președintele F.C. [...] mai ales pentru oprirea meciului «maraton» pretextând «epuizarea jucătorilor» [...]” Fl. 10 I 86 p. 21. ◊ „Specialiștii (inclusiv antrenorii celor doi participanți la meciul-maraton) pronostichează că viitorul meci pentru titlu din august 1987 va fi jucat tot de cei doi K.” Fl. 28 III 86 p. 21 (din meci + maraton)
partídă maratón s. f. (sport) Partidă care durează foarte mult ◊ „B.G. l-a întrecut [...] pe I.N. după o partidă maraton care a durat aproape trei ore și jumătate.” R.l. 2 VI 75 p. 5. ◊ „O partidă maraton s-a disputat între P.G. (S.U.A.) și E.M.” R.l. 26 VI 75 p. 3. ◊ „F.G. susținea o partidă-maraton, încheiată după mai multe întreruperi, la mutarea 90 prin remiză [...]” Fl. 5 X 84 p. 22 (din partidă + maraton)
ședínță-maratón s. f. ◊ „Cea mai lungă ședință înregistrată de Camera Comunelor din Marea Britanie din 1951 încoace a luat sfârșit vineri, după 26 de ore și jumătate de dezbateri [...] Înainte de a se despărți, după ședința maraton, mai mulți deputați au ținut să aducă un omagiu rezistenței de care a dat dovadă [...] ministrul muncii, deosebit de solicitat în decursul celor 26 de ore.” Sc. 27 VII 75 p. 4 (din ședință + maraton, după fr. séance-marathon; DMN 1968)
MARATÓN (< fr.; {s} n. localit. Maraton) s. n. Probă de atletism, care constă în alergarea pe o distanță de 42,195 km. Inclusă în programul Jocurilor Olimpice de la prima ediție modernă, din 1896, la Atena (câștigată de un tânăr țăran, Spiridon Louis, devenit erou național). Această probă, a celei mai lungi alergări, și-a câștigat o extraordinară popularitate, răspândindu-se în toată lumea, unele concursuri devenind tradiționale, cu mii de participanți, bărbați și femei (m. de la New York, de la Tōkyō, Rio de Janeiro etc.).
MARATON (MARATHON), localitate în N Aticii, la 42,2 km NE de Atena. Pe câmpia de lângă M., a avut loc, la 12 sept. 490 î. Hr., o bătălie în care atenienii și plateenii, conduși de Miltiade, au obținut o strălucită victorie asupra armatei persane. Victoria atenienilor a fost vestită la Atena de un hoplit, Filipides, care a parcurs, alergând, distanța dintre M. și Atena și care, după ce a rostit, „Bucurați-vă, am învins”, a murit pe loc, răpus de oboseală.

Maraton dex online | sinonim

Maraton definitie

Intrare: maraton (s.n.)
maraton s.n.
maraton s.n.
Intrare: Maraton (n.p.)
Maraton n.p. substantiv propriu neutru
Marathon substantiv propriu neutru