Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru manometru

MANOMÉTRU, manometre, s. n. Instrument cu care se măsoară presiunea unui gaz sau a unui lichid în stare de vapori dintr-un spațiu închis. – Din fr. manomètre.
MANOMÉTRU, manometre, s. n. Instrument cu care se măsoară presiunea unui gaz sau a unui lichid în stare de vapori dintr-un spațiu închis. – Din fr. manomètre.
MANOMÉTRU, manometre, s. n. Instrument cu care se măsoară presiunea unui fluid (lichid, gaz) dintr-un spațiu închis sau din atmosferă, ori diferența de presiune a două gaze închise în vase diferite.
manométru (-me-tru) s. n., art. manométrul; pl. manométre
manométru s. n. (sil. -tru), art. manométrul; pl. manométre
MANOMETRU DE VÍD s. v. vacuummetru.
MANOMÉTRU s.n. Aparat folosit pentru măsurarea presiunii lichidelor sau a gazelor dintr-un spațiu închis sau a diferențelor de presiune a două gaze închise în vase diferite. [< fr. manomètre, cf. gr. manos – puțin dens, metron – măsură].
MANOMÉTRU s. n. instrument folosit în manometrie; presiometru. (< fr. manomètre)
MANOMÉTRU ~e n. Instrument pentru măsurarea presiunii fluidelor aflate în recipiente închise. /<fr. manometre
*manométru n., pl. e (format de Francezu Varignon [1654-1722]1 d. vgr. manós, supțire, rar, nu dens, și métron, măsură). Aparat de măsurat tensiunea (forța elastică) a unuĭ gaz (a aburuluĭ).[1]
MANOMÉTRU (< fr. {i}; {s} gr. manos „rarefiat” + metron „măsură”) s. n. Instrument de măsură a presiunii fluidelor sau a diferenței de presiune, bazat pe deformarea unei piese elastice, pe diferența de nivel a unei coloane de lichid (mercur, alcool, apă etc.), într-un tub de sticlă (adesea în formă de U), pe modificarea conductibilității electrice sau termice a gazelor etc. M. sunt folosite și în medicină pentru măsurarea presiunii arteriale sau intracardiace, a presiunii lichidului cefalorahidian etc.
MANO- „densitate, presiune”. ◊ gr. manos „subțire, puțin dens” > fr. mano-, germ. id., engl. id. > rom. mano-. □ ~graf (v. -graf), s. n., manometru înregistrator; ~metrie (v. -metrie1), s. f., tehnică a măsurării presiunii fluidelor cu ajutorul manometrului; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat utilizat pentru măsurarea presiunii lichidelor sau a gazelor dintr-un spațiu închis; ~termograf (v. termo-, v. -graf), s. n., manometru prevăzut cu un termometru înregistrator; ~termometru (v. termo-, v. -metru1), s. n., manometru înzestrat cu o scară de temperatură.

Manometru dex online | sinonim

Manometru definitie

Intrare: manometru
manometru substantiv neutru
  • silabisire: -tru