Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru manifestat

MANIFEST├ü, (1, 2) manif├ęst, (3) manifestez, vb. I. 1. Tranz. A exprima, a ar─âta, prin comportare, prin atitudine etc., un sentiment, o tendin╚Ť─â. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) face cunoscut, a (se) v─âdi, a (se) exterioriza, a (se) ar─âta. 3. Intranz. A face o manifesta╚Ťie, a participa la o manifesta╚Ťie; a demonstra. ÔÇô Din fr. manifester.
MANIFEST├ü, (1, 2) manif├ęst, (3) manifestez, vb. I. 1. Tranz. A exprima, a ar─âta, prin comportare, prin atitudine etc., un sentiment, o tendin╚Ť─â. 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) face cunoscut, a (se) v─âdi, a (se) exterioriza, a (se) ar─âta. 3. Intranz. A face o manifesta╚Ťie, a participa la o manifesta╚Ťie; a demonstra. ÔÇô Din fr. manifester.
MANIFEST├ü, (1) manif├ęst, (2) manifestez, vb. I. 1. Tranz. A ar─âta, a exprima, a da la iveal─â. Dragostea pentru elenism ╚Öi-a manifestat-o botez├«ndu-╚Öi copiii cu nume eroice. REBREANU, R. I 166. ÔŚŐ Refl. Ini╚Ťiativa maselor se manifest─â ├«n mod deosebit ├«n aplicarea, ├«n cadrul ├«ntrecerii socialiste, a metodelor ├«naintate de lucru. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2731. 2. Intranz. A face o manifesta╚Ťie. Studen╚Ťimea era ├«n fierbere ╚Öi pusese de g├«nd s─â manifesteze. CARAGIALE, O. II 143.
manifest├í1 (a ~) (a ar─âta un sentiment, a exprima o tendin╚Ť─â) vb., ind. prez. 3 manif├ęst─â
manifest├í2 (a ~) (a participa la o manifesta╚Ťie) vb., ind. prez. 3 manifeste├íz─â
manifest├í (a participa la o manifesta╚Ťie) vb., ind. prez. 1 sg. manifest├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. manifeste├íz─â
manifest├í (a exprima, a ar─âta un sentiment, o tendin╚Ť─â, a (se) face cunoscut) vb., ind. prez. 3 sg. ╚Öi pl. manif├ęst─â
MANIFEST├ü vb. 1. a ar─âta, a demonstra, a dovedi, a v─âdi. (~ reale aptitudini pentru...) 2. v. acuza. 3. v. exterioriza. 4. a afirma, a ar─âta, a exprima. (├Ä╚Öi ~ dorin╚Ťa de a...) 5. a demonstra. (Masele ~ pentru...) 6. (fig.) a se traduce. (Fenomenul se ~ prin apari╚Ťia unui flux.)
A manifesta Ôëá a masca, a t─âinui
MANIFEST├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) v─âdi, a (se) ar─âta, a (se) face cunoscut. ÔÖŽ A (se) da (f─âr─â voie) pe fa╚Ť─â, a (se) tr─âda. 2. intr. A participa la o manifesta╚Ťie, a face o manifesta╚Ťie. [P.i. (1) manif├ęst ╚Öi (2) -tez, 3,6 -t─â. / < fr. manifester, cf. lat. manifestare].
MANIFEST├ü vb. 1. tr., refl. a (se) v─âdi, a (se) face cunoscut, a(-╚Öi) exterioriza (prin vorbe, fapte, ac╚Ťiuni) g├ónduri, sentimente etc. II. intr. a participa la o manifesta╚Ťie, a demonstra. (< fr. manifester, lat. manifestare)
A MANIFEST├ü2 ~├ęz intranz. A face manifesta╚Ťie (politic─â sau sindical─â). /<fr. manifester
A SE MANIFEST├ü m─â manifest├ęz intranz. 1) (despre sentimente, calit─â╚Ťi, divergen╚Ťe) A ap─ârea clar; a c─âp─âta expresie exterioar─â; a se exterioriza. 2) (despre persoane) A ap─ârea (├«ntr-un anumit fel) ├«n fa╚Ťa unei colectivit─â╚Ťi; a se ar─âta. /<fr. manifester
A MANIFEST├ü1 manif├ęst tranz. 1) (atitudini, inten╚Ťii, voin╚Ť─â etc.) A face cunoscut ├«n mod manifest. 2) A face s─â se manifeste; a exterioriza. /<fr. manifester
manifest├á v. 1. a face cunoscut: a-╚Öi manifesta cugetarea; 2. a da pe fa╚Ť─â: a-╚Öi manifesta bucuria.
3) manif├ęst ╚Öi -├ęz, a -├í v. tr. (lat. manifestare). Fac cunoscut, ar─ât, exprim: ├«m─ş manifest bucuria, voin╚Ťa. V. intr. Fac manifesta╚Ťiune public─â: poporu a manifestat strig├«nd ÔÇ×uraÔÇŁ. V. refl. M─â exprim, ├«m─ş ar─ât sentimentele, voin╚Ťa, puterea: Dumneze┼ş se manifest├í pin operele lu─ş.
MANIFESTA vb. 1. a ar─âta, a demonstra, a dovedi, a v─âdi. (~ reale aptitudini pentru...) 2. a ar─âta, a v─âdi, (fig.) a acuza. (~ dureri ├«n regiunea lombar─â.) 3. a (se) ar─âta, a (se) exterioriza. (Nu se ~ ca un om sup─ârat.) 4. a afirma, a ar─âta, a exprima. (├Ä╚Öi ~ dorin╚Ťa de a...) 5. a demonstra. (Masele ~ pentru dezarmare.) 6. (fig.) a se traduce. (Fenomenul se ~ prin apari╚Ťia unui flux.)

Manifestat dex online | sinonim

Manifestat definitie

Intrare: manifesta (1 -stez)
manifesta 1 -stez verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: manifesta (1 -st)
manifesta 1 -st verb grupa I conjugarea I
Intrare: manifestat
manifestat participiu