Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru man╚Öet─â

MAN╚ś├ëT─é, man╚Öete, s. f. 1. Partea de jos a m├ónecii unei c─âm─â╚Öi (b─ârb─âte╚Öti) sau a unei bluze; band─â (deta╚Öabil─â) aplicat─â ca garnitur─â la partea de jos a unei m├óneci. ÔÖŽ Marginea de jos, r─âsfr├ónt─â, a pantalonilor. ÔÖŽ Por╚Ťiune de la ├«nceputul unui ciorap tricotat, lucrat─â de obicei ca un elastic. 2. Garnitur─â de piele sau de cauciuc, ├«n form─â de inel sau de cilindru, care serve╚Öte la etan╚Öarea unor deschideri. 3. Text scurt tip─ârit cu alt caracter de liter─â pe prima pagin─â a unui ziar sau ├«ntr-o publica╚Ťie periodic─â, la ├«nceputul unui articol, care con╚Ťine ├«n rezumat o ╚Ötire important─â din cuprinsul ziarului sau ideea principal─â, nota original─â din cuprinsul articolului. ÔŚŐ Man╚Öet─â bibliografic─â = indica╚Ťie bibliografic─â ├«n partea de jos a copertei interioare a publica╚Ťiilor periodice, cuprinz├ónd datele necesare identific─ârii sau cit─ârii periodicului respectiv. ÔÖŽ Text scurt folosit ca titlu general pentru mai multe articole care trateaz─â aceea╚Öi tem─â; p. ext. spa╚Ťiu rezervat acestor texte. ÔÇô Din fr. manchette, germ. Manschette.
MAN╚ś├ëT─é, man╚Öete, s. f. 1. Partea de jos a m├ónecii unei c─âm─â╚Öi (b─ârb─âte╚Öti) sau a unei bluze; band─â (deta╚Öabil─â) aplicat─â ca garnitur─â la partea de jos a unei m├óneci. ÔÖŽ Partea de jos (r─âsfr├ónt─â) a pantalonilor. ÔÖŽ Por╚Ťiune de la ├«nceputul unui ciorap tricotat, lucrat─â de obicei ca un elastic. 2. Garnitur─â de piele sau de cauciuc, ├«n form─â de inel sau de cilindru, care serve╚Öte la etan╚Öarea unor deschideri. 3. Text scurt tip─ârit cu alt caracter de liter─â pe prima pagin─â a unui ziar sau ├«ntr-o publica╚Ťie periodic─â, la ├«nceputul unui articol, care con╚Ťine ├«n rezumat o ╚Ötire important─â din cuprinsul ziarului sau ideea principal─â, nota original─â din cuprinsul articolului. ÔŚŐ Man╚Öet─â bibliografic─â = indica╚Ťie bibliografic─â ├«n partea de jos a copertei interioare a publica╚Ťiilor periodice, cuprinz├ónd datele necesare identific─ârii sau cit─ârii periodicului respectiv. ÔÖŽ Text scurt folosit ca titlu general pentru mai multe articole care trateaz─â aceea╚Öi tem─â; p. ext. spa╚Ťiu rezervat acestor texte. ÔÇô Din fr. manchette, germ. Manschette.
MAN╚ś├ëT─é, man╚Öete, s. f. 1. Garnitura mai str├«mt─â ╚Öi uneori r─âsfr├«nt─â de la cap─âtul m├«necii unei c─âm─â╚Öi b─ârb─âte╚Öti sau a unei bluze; band─â (uneori deta╚Öabil─â) ad─âugat─â ca garnitur─â la partea de jos a unei m├«neci. Intr─â ├«n salon tr─âg├«nd nervos de man╚Öetele lungi din dantel─â. DUMITRIU, N. 43. Vame╚Öul ╚Öi-a luat locul de umilin╚Ť─â, potrivindu-╚Öi c├«t se poate de bine surtucul pe el ╚Öi tr─âg├«ndu-╚Öi cu v├«rful degetelor celor mici man╚Öetele. SADOVEANU, P. S. 177. Duminica: pune man╚Öete albe ╚Öi guler de cauciuc, cu cravat─â ├«nnodat─â str├«mb. C. PETRESCU, S. 62. ÔÖŽ Marginea de jos, r─âsfr├«nt─â, a pantalonilor. 2. (Tehn.) Garnitur─â de piele sau de cauciuc, ├«n form─â de inel r─âsfr├«nt, servind la etan╚Öarea deschiderilor dintre un organ fix ╚Öi unui mobil. 3. Text tip─ârit cu litere mari pe prima pagin─â a unui ziar, sub titlu, ╚Öi con╚Ťin├«nd, ├«n rezumat, o ╚Ötire important─â din cuprinsul ziarului.
man╚Ö├ęt─â s. f., g.-d. art. man╚Ö├ętei; pl. man╚Ö├ęte
man╚Ö├ęt─â s. f., pl. man╚Ö├ęte
MAN╚ś├ëT─é s.f. 1. Cap─âtul de jos (r─âsfr├ónt) al m├ónecii unei c─âm─â╚Öi b─ârb─âte╚Öti sau al pantalonilor. 2. Garnitur─â de etan╚Öare de forma unui inel r─âsfr├ónt, confec╚Ťionat─â din piese sau din cauciuc. 3. Titlu scris cu caractere grase pe prima pagin─â a unui ziar (anun╚Ť├ónd o ╚Ötire important─â etc.). ÔÖŽ Indica╚Ťie bibliografic─â ├«n partea de jos a copertei interioare a publica╚Ťiilor periodice, cuprinz├ónd datele necesare identific─ârii periodicului respectiv. 4. Text scurt folosit ca titlu general pentru mai multe articole care trateaz─â aceea╚Öi tem─â; (p. ext.) spa╚Ťiu rezervat acestor texte. 5. (La scrim─â) Lovitur─â dat─â cu antebra╚Ťul. [< fr. manchette, germ. Manschette].
MAN╚ś├ëT─é s. f. 1. cap─ât (r─âsfr├ónt) al m├ónecii unei c─âm─â╚Öi b─ârb─âte╚Öti, al pantalonilor etc. 2. garnitur─â de etan╚Öare de forma unui inel r─âsfr├ónt, din piele sau din cauciuc. 3. titlu scris cu caractere groase pe prima pagin─â a unui ziar (anun╚Ť├ónd o ╚Ötire important─â etc.). ÔŚŐ indica╚Ťie bibliografic─â ├«n partea de jos a copertei interioare a publica╚Ťiilor periodice, cu datele necesare identific─ârii periodicului respectiv. 4. text scurt ca titlu general pentru mai multe articole, care trateaz─â aceea╚Öi tem─â; spa╚Ťiul rezervat. 5. (scrim─â) lovitur─â dat─â cu antebra╚Ťul. (< fr. manchette, germ. Manschette)
man╚Ö├ęt─â (man╚Ö├ęte), s. f. ÔÇô Parte terminal─â (├«ntoars─â) a m├«necii. Fr. manchette, de la manche ÔÇ×m├«nec─âÔÇŁ, de unde ╚Öi man╚Öon, s. n., din fr. manchon. E dubletul lui mani╚Öc─â, s. f. (man╚Öet─â; plastron), din rus. mani┼íka (Cihac, II, 185). Cf. manget.
MAN╚ś├ëT─é1 ~e f. 1) Band─â fix─â sau mobil─â de p├ónz─â, aplicat─â ├«n partea de jos a m├ónecii unei c─âm─â╚Öi sau bluze. 2) Margine r─âsfr├ónt─â ├«n partea de jos a pantalonilor. 3) Pies─â de cauciuc sau de piele, ├«n form─â de inel sau de cilindru, care serve╚Öte la etan╚Öarea unor deschiz─âturi ├«n instala╚Ťiile tehnice. /<fr. manchette, germ. Manschette
MAN╚ś├ëT─é2 ~e f. 1) Titlu cu caractere aldine, imprimat pe prima pagin─â a unui ziar sau a unei publica╚Ťii periodice, care anun╚Ť─â o ╚Ötire important─â. 2) Text scurt folosit ca titlu generic pentru mai multe articole de ziar, cu o tem─â comun─â. /<fr. manchette, germ. Manschette
man╚Öet─â f. pl. ben╚Ťi, marginile m├ónecilor c─âm─â╚Öei (= fr. manchette).
*man╚Ö├ęt─â f., pl. e (fr. manchette, dim. d. manche, m├«nec─â. V. m├«nec─â). Acea parte a m├«neci─ş c─âm─â╚Öi─ş care e la pumn ╚Öi care poate fi ╚Öi mobil─â. ÔÇô Vulg. ╚Öi manjet─â, (rus. man┼ż├ęta). Ar fi ma─ş frumos m├«necu╚Ť─â.

Manșetă dex online | sinonim

Manșetă definitie

Intrare: manșetă
manșetă substantiv feminin