Dicționare ale limbii române

2 intrări

24 definiții pentru mamut

MAMÚT, mamuți, s. m., adj. invar. 1. S. m. Specie fosilă de elefant care avea corpul acoperit cu peri lungi și fildeșii foarte dezvoltați (Elephas primigenius). 2. Adj. invar. (Fig.; despre întreprinderi, organizații etc.) De mari proporții. – Din fr. mammouth.
MAMÚT, mamuți, s. m., adj. invar. 1. S. m. Specie fosilă de elefant care avea corpul acoperit cu peri lungi și fildeșii foarte dezvoltați (Elephas primigenius). 2. Adj. invar. (Fig.; despre întreprinderi, organizații etc.) De mari proporții. – Din fr. mammouth.
MAMÚT, mamuți, s. m. Animal din epoca glaciară, înrudit cu elefantul și ale cărui fosile s-au găsit mai ales în Siberia.
mamút s. m., pl. mamúți
mamút s. m., pl. mamúți
ARBORELE-MAMÚT s. v. sequoia.
MAMÚT adj. invar. v. enorm.
MAMÚT s. v. colos.
MAMÚT s.m. 1. Mamifer fosil înrudit cu elefantul, care a trăit în cuaternarul inferior, fiind adaptat la un climat rece. 2. (Fig.) Lucrare, edificiu, construcție, întreprindere, organizație de proporții foarte mari; colos. [Cf. fr. mammouth, it. mammut < rus. mamont].
MAMÚT I. s. m. 1. mamifer erbivor fosil înrudit cu elefantul, adaptat la un climat rece. 2. (fig.) lucrare, edificiu, construcție, întreprindere, organizație de proporții foarte mari; colos. II. adj. inv. (fig.; despre întreprinderi, organizații etc.) de mari proporții. (< fr. mammouth)
MAMÚT ~ți m. Elefant gigantic fosil cu păr lung și cu fildeșii foarte dezvoltați, care a trăit în epoca glaciară. /<fr. mammouth
mamut n. mare elefant fosil, descoperit în ghețurile Siberiei.
*mamút m. (fr. mammouth, d. rus. mamont și mamut, cuv. luat de la Ostiacĭ, din Siberia). Un fel de elefant mult maĭ mare de cît cel de azĭ și care a trăit în Eŭropa și’n Asia în epoca cuaternară. El era acoperit de un păr lung, fiind-că trăĭa într’o climă rece, și azĭ se maĭ află ca fósil pin Siberia.
arborele-mamut s. v. SEQUOIA.
árbore-mamút s. m. Arbore de dimensiuni impresionante ◊ „Sequoia, arborele-mamut, care atinge înălțimi de până la 150 m, o circumferință de 40 m și vârsta de 400-500 de ani a fost aclimatizat și în Uniunea Sovietică.” Sc. 27 V 79 p. 5 //din arbore + mamut; v. C. Lupu în CL 1/83 p. 53//
corporáție-mamút s. f. Corporație foarte dezvoltată ◊ „Corporația-mamut «International Telegraph and Telephone».” Săpt. 24 III 72 p. 7. ◊ „Ofensiva corporațiilor-mamut. În lupta inegală de concurență dispar tot mai multe firme mici. 245000 declarații de faliment într-un singur an.” Sc. 9 IV 76 p. 6 //din corporație + mamut//
emisiúne-mamút s. f. Emisiune de foarte mari proporții ◊ „Ne gândim în primul rând la emisiunile-mamut («Teleenciclopedia», «Postmeridian», «Promenadă duminicală») unde titlul general, cu vagi și lapidare subtitluri, ne face imposibilă desprinderea secvenței preferate.” Fl. 1 VII 72 p. 18 (din emisiune + mamut)
film-mamút s. n. Film de o lungime neobișnuită, cu foarte mare figurație ◊ „Cheltuielile acestui film-mamut ating suma de 90 milioane de franci.” Cont. 16 XII 66 p. 5. ◊ „Filmul-mamut realizat de către producătorul D. de L. împreună cu studiourile sovietice ni se înfățișează ca o reconstituire istorică de amploare a celebrei bătălii purtată de celebrul geniu militar: Napoleon.” R.l. 26 XII 71 p. 2 //din film + mamut; Fl. Dimitrescu în BRPh 1/69 p. 167//
oráș-mamút s. n. Oraș de mari proporții ◊ „[...] a vizitat recent New Yorkul. A dorit, firește, ca în limita timpului fixat să cunoască cât mai mult orașul-mamut.Fl. 4 VII 70 p. 32. ◊ „Se apreciază că pe harta acestei regiuni vor apărea adevărate orașe-mamut, cu populații de până la 40 milioane de locuitori.” Sc. 19 X 75 p. 6 (din oraș + mamut)
MAMÚT (< fr.) s. m. Specie de elefant fosil din a doua jumătate a Pleistocenului, contemporan cu omul cavernelor; a fost găsit sub formă congelată în ghețurile siberiene. Era un animal mare (5 m lungime și 4 m înălțime), acoperit cu păr lung, de culoare brun-roșcată sau galben-cenușie, cu urechi mici, adaptate la climatul rece, având mari defense curbate (Elephas primigenius). A dispărut la sfârșitul Pleistocenului.
MAMUT, Peștera ~ (MAMMOTH CAVE [mæməθ keiv]), cea mai mare peșteră din lume, situată în partea central-estică a S.U.A., în SV statului Kentucky, în platoul Cumberland, la 45 km ENE de Bowling Green. Este formată din 23 de avene, 47 săli uriașe, legate între ele prin 225 galerii, cu o lungime totală de 480 km (din care 240 km explorate), dispuse pe cinci niveluri, până la o adâncime de 300 m. Conține numeroase râuri subterane, lacuri, domuri (între care se remarcă Domul Mamut/Mammoth Dome, lung de 164 m, lat de 61 m și înalt de 36 m), stalactite, stalagmite, flori de gips și diverse concrețiuni. Bogată faună cavernicolă (greieri, crustacee, viermi etc.). Descoperită în 1797 de vânătorul american Hutchins și explorată prima oară în 1809. În jurul peșterii a fost creat (1926) un parc național extins pe 21,3 mii ha. Turism.
PEȘTERA MAMUT v. Mamut, Peștera ~.
SEQUOIA Endl., SECVOIA, ARBORELE MAMUT, fam. Taxodiaceae. Gen originar din S.U.A., 2 specii de arbori cu dimensiuni enorme, cu frunze mici, persistente, solzoase, ovate, ovat-lanceolate. Arbori monoici cu florile mascule solitare, cu 6-8 stamine, cele femele solitare, terminale, în formă de conuri cu numeroase cârpele, semințe în 3 muchii cîte 2 pe fiecare solz.
mamut industrial expr. (pub.) mare întreprindere industrială, învechită și neproductivă.

mamut definitie

mamut dex

Intrare: mamut
mamut substantiv masculin
Intrare: arborele-mamut
arborele-mamut substantiv masculin articulat