Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru mambo

MÁMBO, mambouri, s. n. Dans de origine cubaneză, cu ritm vioi; melodie după care se execută acest dans. – Din sp., fr. mambo.
MÁMBO s. n. Dans de origine cubaneză, cu ritm vioi; melodie după care se execută acest dans. – Din sp., fr. mambo.
!mámbo s. n., art. mámboul; pl. mámbouri
mámbo s. n., art. mámboul
MÁMBO s.n. Dans modern originar din Cuba, provenind dintr-un ritm de tobă, și care îmbină ritmul afrocubanez cu elemente de jaz; melodia acestui dans. [< fr., sp. mambo < cuv. african].
MÁMBO s. n. dans modern de origine cubană, cu mișcare vioaie, în care se regăsesc ritmurile de rumbă și de swing; melodia corespunzătoare. (< sp., fr. membo)
mambo (cuv. sp.), dans* cubanez în măsură* de 2/4 sau 4/4. Cuvântul m. aparține sferei magice a folc. african adus o dată cu sclavii congolezi spre Cuba. M. modern are ca predecesor Danzón „Bella unión” de Antonio Sánchez (1938). Pătrunde în Mexic prin orch. de jazz a lui Pérez Prado (1947), care îi asigură ulterior (1951), prin piesa Rio M., succesul ca dans de societate. A fost înlocuit de cha-cha-cha.
MÁMBO (cuv. sp.) s. n. Gen muzical originar din Cuba (1940), preluat de orchestrele americane, ca alternativă a jazzului. Descinde din alte dansuri cubaneze (son, danzón) și este caracterizat de ritmul binar și sincopat și de mișcarea rapidă. A cunoscut o largă circulație datorită lui Perez Prado, apoi formațiilor lui Tito Rodriguez și Tito Puente.
mambo adj. invar., adv. frumos, excelent.

mambo definitie

mambo dex

Intrare: mambo
mambo substantiv neutru