Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru maioneză

MAIONÉZĂ, maioneze, s. f. Sos rece, gros, preparat din gălbenuș de ou frecat cu untdelemn și condimentat cu lămâie, muștar etc. [Pr.: ma-io-] – Din fr. mayonnaise.
MAIONÉZĂ, maioneze, s. f. Sos rece, gros, preparat din gălbenuș de ou frecat cu untdelemn și condimentat cu lămâie, muștar etc. [Pr.: ma-io-] – Din fr. mayonnaise.
MAIONÉZĂ, maioneze, s. f. Sos gros preparat din gălbenuș de ou, frecat cu untdelemn și zeamă de lămîie. Vezi să nu fie maioneza aia cu boabe în ea. DUMITRIU, B. E. 47. Ia gustă mai bine din iastă maioneză. HOGAȘ, DR. II 195.
maionéză (ma-io-) s. f., g.-d. art. maionézei; pl. maionéze
maionéză s. f. (sil. ma-io-), g.-d. art. maionézei; pl. maionéze
MAIONÉZĂ s. (înv.) mominează.
MAIONÉZĂ s.f. Sos rece din gălbenuș de ou, frecat bine cu untdelemn și amestecat cu zeamă de lămâie. [Pron. ma-io-. / < fr. mayonnaise].
MAIONÉZĂ s. f. sos rece din gălbenuș de ou, frecat bine cu untdelemn și zeamă de lămâie. (< fr. mayonnaise)
maionéză (maionéze), s. f. – Un fel de sos rece. Fr. mayonnaise.
MAIONÉZĂ ~e f. Preparat culinar sub formă de sos rece, consistent, obținut din gălbenuș de ou bătut cu untdelemn, suc de lămâie (sau oțet) și muștar, folosit drept condiment. /<fr. mayonnaise
maioneză f. sos rece din gălbenuș de ou, untdelemn și lămâie (= fr. mayonnaise).
*maĭonéză f., pl. e (fr. mayonnaise, care ar fi îld. mahonnaise, fiindcă acestuĭ sos i s’a dat acest nume la puțin timp de la luarea orașuluĭ Mahon [Minorca] de ducele de Richelieu [1756]). Sos rece făcut din untdelemn bătut cu gălbenuș de oŭ răscopt și cu zeamă de lămîĭe.
MAIONE s. (înv.) mominează.
a i se tăia maioneza expr. (adol.) a fi indiferent, a nu-i păsa de ceva anume.
maioneză, maioneze s. f. (intl.) pericol, primejdie.

maioneză definitie

maioneză dex

Intrare: maioneză
maioneză substantiv feminin
  • silabisire: ma-io-