Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru mafie

MÁFIA s. f. v. mafie.
MÁFIE, (2) mafii, s. f. 1. (În forma Mafia) Organizație secretă siciliană, răspândită ulterior în SUA și în alte țări, care practică șantajul și asasinatul. 2. Grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. ♦ Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care își apără cu orice preț interesele (meschine). [Acc. și: mafíe. – Var. máfia s. f.] – Din it. mafia.
MÁFIE s. f. Asociație teroristă secretă care practică șantajul și asasinatul. ♦ Grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. ♦ Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care își apără reciproc interesele (meschine). [Acc. și: mafíe] – Din it. mafia.
*Máfia (rețea teroristă) (-fi-a) s. propriu f., g.-d. Máfiei
!máfie (grup de indivizi cu îndeletniciri ilicite) (-fi-e) s. f., art. máfia ( -fi-a), g.-d. art. máfiei; pl. máfii, art. máfiile (-fi-i-)
máfie s. f. (sil. -fi-e), art. máfia (sil. -fi-a), g.-d. máfii, art. máfiei
MÁFIE s.f. 1. Organizație teroristă secretă criminală din Sicilia și S.U.A. care tinde să se substituie puterii publice printr-o formă primitivă de judecată și de pedeapsă, exercitată în favoarea unor persoane private. 2. Grup, asociație de persoane unite pentru a-și satisface prin orice mijloace interesele private, chiar împotriva celor publice. [Gen. -iei, acc. și mafíe, scris și maffie. / < it. mafia].
MÁFIE s. f. organizație criminală secretă (din Sicilia); (p. ext.) grup de indivizi cu preocupări dubioase. ◊ grup de persoane unite pentru a-și satisface prin orice mijloace interesele. (< it. mafia)
MÁFIE f. 1) Organizație teroristă secretă care practică șantajul și asasinatul. 2) fig. Grup de indivizi cu preocupări dubioase. [G.-D. mafiei; Sil. -fi-e] /<it. mafia
MAFIA, organizație de origine siciliană apărută în 1282 sub domnia sângeroasă a lui Carol I de Anjou, când țăranii au creat o armată proprie denumită M.A.F.I.A. (Morte alla Francia/Italia anela/Moarte Franței, strigă Italia) după strigătul lor de luptă. Până în sec. 19 a luptat împotriva tiraniei și pentru păstrarea tradițiilor locale; ulterior, m. s-a îndreptat împotriva ineficienței administrației, recurgând, adesea, la forme cu caracter banditesc. După 1930, M. s-a extins și în S.U.A., sub denumirea de „Cosa Nostra”, patronând crima organizată. În timp, M. și-a modificat modul de manifestare, prosperând în special la orașe pe seama speculațiilor practicate în procesul de urbanizare, a contrabandei și a taxelor de protecție percepute pe activitățile economice. Acționând și în alte regiuni italiene, a stabilit legături cu alte organizații criminale, infiltrându-se adânc în sistemul relațiilor sociale. În ultimele decenii, M. și-a extins sfera de activitate, devenind un flagel internațional, realizând câștiguri fabuloase prin traficul de droguri, contrabandă cu arme, pariuri clandestine și bazându-se în special pe corupția aparatului politico-administrativ și juridic. Numeroase personalități publice au fost acuzate de legături sau de favorizare a M. Lupta împotriva M. a cunoscut unele succese (arestarea în 1993-1995 a unor conducători ca: S. Riina și L. Bagarella), dar și numeroase victime (magistrații Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, 1992 ș.a.).
mafie, mafii s. f. 1. orice tip de organizație criminală specializată în operațiuni ilicite 2. corupție existentă la diferite niveluri în rândul funcționarilor publici

Mafie dex online | sinonim

Mafie definitie

Intrare: mafie
mafia
mafie substantiv feminin
  • silabisire: -fi-e
mafie substantiv feminin
  • silabisire: -fi-e