Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru macedonean

MACEDONEÁN, -Ă, macedoneni, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoană care face parte din populația Macedoniei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Macedoniei sau macedonenilor (1), privitor la Macedonia ori la macedoneni. – Macedonia (n. pr.) + suf. -ean.
MACEDONEÁN, -Ă, macedoneni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Macedoniei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Macedoniei sau populației ei, privitor la Macedonia sau la populația ei, originar din Macedonia. – Macedonia (n. pr.) + suf. -ean.
MACEDONEÁN2, -Ă, macedoneni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Macedoniei sau este originară din Macedonia.
MACEDONEÁN1, -Ă, macedoneni, -e, adj. Care este originar din Macedonia, care este specific Macedoniei și populației din Macedonia. Port macedonean. ▭ O legendă macedoneană spune că frumoasele zîne ale mării, setoase de glasul omenesc, caută să ademenească... vreun cîntăreț rătăcit. ANGHEL, PR. 167. Romîn macedonean = aromîn.
macedoneán adj. m., s. m., pl. macedonéni; adj. f. macedoneánă, pl. macedonéne
macedoneán s. m., adj. m., pl. macedonéni; f. sg. macedoneánă, pl. macedonéne
MACEDONEÁN s., adj. v. aromân, macedoromân.
MACEDONEÁN adj. (reg.) macedonesc. (Port ~.)
MACEDONEÁN adj. v. aromânesc.
MACEDONEÁN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Macedonia. ◊ (s. n.) dialect vorbit în Macedonia. (< Macedonia + -ean)
macedonean s., adj. v. AROMÂN. MACEDOROMÂN.
MACEDONEAN adj. (reg.) macedonesc. (Port ~.)
macedonean adj. v. AROMÂNESC.
MELETIE Macedoneanul (sfârșitul sec. 16-după 1642), călugăr aromân. Călugărit la Mănăstirea Zografu de pe Muntele Athos. Stabilit în Țara Românească, a fost numit de către Matei Basarab egumen la Mănăstirea Govora. Aici a inițiat tipărirea mai multor cărți, printre care „Psaltirea” slavonă, „Ceaslovul” slavon, „Pravila cea mică”, „Evanghelia cu învățătură”.

macedonean definitie

macedonean dex

Intrare: macedonean (adj.)
macedonean 1 adj. adjectiv
Intrare: macedonean (s.m.)
macedonean 2 s.m. admite vocativul substantiv masculin