Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru macedonean

MACEDONE├üN, -─é, macedoneni, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia Macedoniei sau este originar─â de acolo. 2. Adj. Care apar╚Ťine Macedoniei sau macedonenilor (1), privitor la Macedonia ori la macedoneni. ÔÇô Macedonia (n. pr.) + suf. -ean.
MACEDONE├üN, -─é, macedoneni, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Macedoniei sau este originar─â de acolo. 2. Adj. Care apar╚Ťine Macedoniei sau popula╚Ťiei ei, privitor la Macedonia sau la popula╚Ťia ei, originar din Macedonia. ÔÇô Macedonia (n. pr.) + suf. -ean.
MACEDONE├üN2, -─é, macedoneni, -e, s. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Macedoniei sau este originar─â din Macedonia.
MACEDONE├üN1, -─é, macedoneni, -e, adj. Care este originar din Macedonia, care este specific Macedoniei ╚Öi popula╚Ťiei din Macedonia. Port macedonean. Ôľş O legend─â macedonean─â spune c─â frumoasele z├«ne ale m─ârii, setoase de glasul omenesc, caut─â s─â ademeneasc─â... vreun c├«nt─âre╚Ť r─ât─âcit. ANGHEL, PR. 167. Rom├«n macedonean = arom├«n.
macedone├ín adj. m., s. m., pl. macedon├ęni; adj. f. macedone├ín─â, pl. macedon├ęne
macedone├ín s. m., adj. m., pl. macedon├ęni; f. sg. macedone├ín─â, pl. macedon├ęne
MACEDONEÁN s., adj. v. aromân, macedoromân.
MACEDONEÁN adj. (reg.) macedonesc. (Port ~.)
MACEDONEÁN adj. v. aromânesc.
MACEDONE├üN, -─é adj., s. m. f. (locuitor) din Macedonia. ÔŚŐ (s. n.) dialect vorbit ├«n Macedonia. (< Macedonia + -ean)
macedonean s., adj. v. AROMÂN. MACEDOROMÂN.
MACEDONEAN adj. (reg.) macedonesc. (Port ~.)
macedonean adj. v. AROMÂNESC.
MELETIE Macedoneanul (sf├ór╚Öitul sec. 16-dup─â 1642), c─âlug─âr arom├ón. C─âlug─ârit la M─ân─âstirea Zografu de pe Muntele Athos. Stabilit ├«n ╚Üara Rom├óneasc─â, a fost numit de c─âtre Matei Basarab egumen la M─ân─âstirea Govora. Aici a ini╚Ťiat tip─ârirea mai multor c─âr╚Ťi, printre care ÔÇ×PsaltireaÔÇŁ slavon─â, ÔÇ×CeaslovulÔÇŁ slavon, ÔÇ×Pravila cea mic─âÔÇŁ, ÔÇ×Evanghelia cu ├«nv─â╚Ť─âtur─âÔÇŁ.

Macedonean dex online | sinonim

Macedonean definitie

Intrare: macedonean (adj.)
macedonean 1 adj. adjectiv
Intrare: macedonean (s.m.)
macedonean 2 s.m. admite vocativul substantiv masculin