Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru măsluire

MĂSLUÍ, măsluiesc, vb. IV. Tranz. A face semne pe cărțile de joc pentru a le recunoaște sau a le aranja astfel încât să înșele pe ceilalți jucători și să câștige. ♦ P. gener. A falsifica, a trișa. – Maslă + suf. -ui.
MĂSLUÍRE, măsluiri, s. f. Acțiunea de a măslui și rezultatul ei; măsluială. ♦ P. gener. Falsificare, trișare. – V. măslui.
MĂSLUÍ, măsluiesc, vb. IV. Tranz. A face semne pe cărțile de joc pentru a le recunoaște sau a le aranja astfel încât să înșele pe ceilalți jucători și să câștige. ♦ P. gener. A falsifica, a trișa. – Probabil maslă + suf. -ui.
MĂSLUÍRE, măsluiri, s. f. Acțiunea de a măslui și rezultatul ei; măsluială. ♦ P. gener. Falsificare, trișare. – V. măslui.
MĂSLUÍ, măsluiesc, vb. IV. Tranz. 1. A folosi cărți de joc însemnate sau falsificate, pentru a înșela pe ceilalți în timpul jocului. V. trișa. 2. Fig. A falsifica. M-au rugat să ascund niște registre. Bugetul era măsluit. DEMETRIUS, C. 67. Cuconul îi dus la curte pentru ca să măsluiască alegerile deputaților. ALECSANDRI, T, 1357.
MĂSLUÍRE, măsluiri, s. f. Acțiunea de a măslui și rezultatul ei; fig. falsificare. O astfel de măsluire a oracolului n-ar rezolva nimic. C. PETRESCU, C. V. 41.
măsluí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. măsluiésc, imperf. 3 sg. măsluiá; conj. prez. 3 să măsluiáscă
măsluíre s. f., g.-d. art. măsluírii; pl. măsluíri
măsluí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. măsluiésc, imperf. 3 sg. măsluiá; conj. prez. 3 sg. și pl. măsluiáscă
măsluíre s. f., g.-d. art. măsluírii; pl. măsluíri
MĂSLUÍ vb. v. falsifica.
MĂSLUÍRE s. v. falsificare.
A MĂSLUÍ ~iésc tranz. 1) (cărțile de joc) A prevedea cu anumite semne sau a aranja într-un fel nepermis (cu scopul de a înșela pe ceilalți jucători). 2) fig. A denatura în mod intenționat, prezentând drept veritabil. /maslă + suf. ~ui
măsluì v. 1. a pregăti cărțile de joc spre a înșela; 2. fig. a falsifica: să măsluiască alegerea deputaților AL. [V. maslă].
măsluĭésc v. tr. (d. maslă). Pregătesc cărțile de joc amestecîndu-le și descîntîndu-le (fermecîndu-le în ainte de a începe să ghicesc). Așez cărțile de joc saŭ le fac vre-un semn ca să cîștig eŭ cînd voĭ juca. Fig. Falsific: a măslui o alegere. V. șuier.
MĂSLUI vb. a falsifica. (A ~ alegerile.)
MĂSLUIRE s. falsificare, măsluială, măsluit. (~ alegerilor.)

Măsluire dex online | sinonim

Măsluire definitie

Intrare: măslui
măslui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: măsluire
măsluire substantiv feminin