Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru măscărici

MĂSCĂRÍCI, măscărici, s. m. 1. Actor de comedie în teatrul popular (de circ, de bâlci etc.), care execută și numere de acrobație, muzicale, de dresură etc.; saltimbanc, paiață, clovn. ♦ Epitet depreciativ pentru un om neserios, ridicol. 2. (În Evul Mediu) Persoană angajată la curțile regale sau senioriale pentru a amuza asistența; bufon. – Măscări + suf. -ici.
MĂSCĂRÍCI, măscărici, s. m. 1. Actor de comedie în teatrul popular (de circ, de bâlci etc.) care execută și numere de acrobație, muzicale, de dresură etc.; saltimbanc, paiață, clovn. ♦ Epitet depreciativ pentru un om neserios, ridicol. 2. (În evul mediu) Persoană angajată la curțile regale sau senioriale pentru a amuza asistența; bufon. – Măscări + suf. -ici.
MĂSCĂRÍCI, măscărici, s. m. Personaj de pe lîngă curțile domnitorilor sau marilor boieri, care căuta să provoace rîsul celor din jur, spunînd glume, făcînd ghidușii etc.; bufon. Acesta era și măscăriciul lui Bacus; și nimeni nu scăpa fără să-i atîrne de coadă aeest[ui] Silen cîte vrun ponos. ISPIRESCU, U. 104. ♦ Personaj comic în reprezentațiile de bîlci; saltimbanc, clovn. Un copil:.. în cap un cilindru turtit – face caraghiozlîcuri. Este un mititel măscărici. CARAGIALE, O. I 301.
măscăríci s. m., pl. măscăríci
măscăríci s. m., pl. măscăríci
MĂSCĂRÍCI s. 1. v. clovn. 2. v. bufon.
MĂSCĂRÍCI ~ m. 1) Actor de circ sau de bâlci, care prezintă exerciții acrobatice ușoare; paiață; saltimbanc. 2) Personaj comic, angajat la curțile medievale să distreze un suveran sau un senior cu diferite glume și caraghioslâcuri; bufon. /a măscări + suf. ~ici
măscăriciu m. caraghios, farsor: învârtelile și strâmbăturile pehlivanilor și măscăricilor domnești FIL. [Tras din mascara].
măscărícĭ m., pl. tot așa (d. mascara). Vechĭ. Bufon, paĭaț, clown. Azĭ. Fig. Om neserios.
MĂSCĂRICI s. 1. clovn, paiață, saltimbanc. (~ la circ.) 2. bufon, paiață, (rar) nebun, (înv.) cabaz, caraghioz, mascara, mascaragiu, măscăraci, măscăreț, soitar, (franțuzism înv.) baladin, (înv., în Mold.) ghiduș. (~ la curtea unui suveran medieval.)

Măscărici dex online | sinonim

Măscărici definitie

Intrare: măscărici
măscărici substantiv masculin