Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

30 defini╚Ťii pentru m─ârire

M─éR├Ź1, m─âresc, vb. IV. 1. Refl. ╚Öi tranz. A cre╚Öte sau a face s─â creasc─â ├«n dimensiuni, ├«n num─âr, ├«n cantitate etc.; a spori sau a face s─â sporeasc─â, a (se) ├«nmul╚Ťi. ÔÖŽ Refl. A cre╚Öte ├«n v├órst─â, a se face mai mare. 2. Tranz. A cre╚Öte, a ridica (valoarea, pre╚Ťul). 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) intensifica, a (se) dezvolta. 4. Tranz. ╚Öi refl. A (se) prelungi ├«n timp. 5. Tranz. A da cinstea, considera╚Ťia cuvenit─â; a stima, a pre╚Ťui, a sl─âvi, a pream─âri pe cineva sau ceva. 6. Refl. (├Änv. ╚Öi pop.) A se ├«ng├ómfa, a se f─âli, a se m├óndri. ÔÇô Din mare1.
M─éR├ŹRE, m─âriri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) m─âri1 ╚Öi rezultatul ei; m─ârit3. ÔÖŽ (Fiz.) Opera╚Ťie de copiere fotografic─â prin proiec╚Ťie, ├«n scopul ob╚Ťinerii unor pozitive mai mari dec├ót negativele copiate. ÔÖŽ Loc de frunte ├«ntr-o anumit─â ierarhie (social─â); rang, demnitate; (concr.) persoan─â care ocup─â o func╚Ťie ├«nalt─â ├«n ierarhia social─â; frunta╚Ö, demnitar. ÔÖŽ Glorie, str─âlucire, splendoare. ÔÖŽ Putere, autoritate, t─ârie. 2. (├Änv.) M─ârie (1). ÔÇô V. m─âri1.
M─éR├Ź1, m─âresc, vb. IV. 1. Refl. ╚Öi tranz. A cre╚Öte sau a face s─â creasc─â ├«n dimensiuni, ├«n num─âr, ├«n cantitate etc.; a spori sau a face s─â sporeasc─â, a (se) ├«nmul╚Ťi. ÔÖŽ Refl. A cre╚Öte ├«n v├órst─â, a se face mai mare. 2. Tranz. A cre╚Öte, a ridica (valoarea, pre╚Ťul). 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) intensifica, a (se) dezvolta. 4. Tranz. ╚Öi refl. A (se) prelungi ├«n timp. 5. Tranz. A da cinstea, considera╚Ťia cuvenit─â; a stima, a pre╚Ťui, a sl─âvi, a pream─âri pe cineva sau ceva. 6. Refl. (├Änv. ╚Öi pop.) A se ├«ng├ómfa, a se f─âli, a se m├óndri. ÔÇô Din mare1.
M─éR├ŹRE, m─âriri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) m─âri1 ╚Öi rezultatul ei; m─ârit. ÔÖŽ (Fiz.) Opera╚Ťie de copiere fotografic─â prin proiec╚Ťie, ├«n scopul ob╚Ťinerii unor pozitive mai mari dec├ót negativele copiate. ÔÖŽ Loc de frunte ├«ntr-o anumit─â ierarhie (social─â); rang, demnitate; (concr.) persoan─â care ocup─â o func╚Ťie ├«nalt─â ├«n ierarhia social─â; frunta╚Ö, demnitar. ÔÖŽ Glorie, str─âlucire, splendoare. ÔÖŽ Putere, autoritate, t─ârie. 2. (├Änv.) M─ârie (1). ÔÇô V. m─âri1.
M─éR├Ź2, m─âresc, vb. IV. 1. Refl. A-╚Öi spori dimensiunile, a cre╚Öte, a deveni mai mare. Luna tremur─â pe codri, se aprinde, se m─âre╚Öte. EMINESCU, O. I 152. P├«n─â-s mere mititele Stau ├«n creang─â cu putere; Iar─â dac─â se m─âresc Oamenii le-agr─âm─âdesc! HODO╚ś, P. P. 71. ÔÖŽ A se ├«nmul╚Ťi ca num─âr, a cre╚Öte ├«n num─âr, a spori. Pe m─âsur─â ce treceau prin inima satului, prin ┬źcentru┬╗, ceata se m─ârea. DUMITRIU, N. 253. ÔŚŐ Refl. pas. ├«ntre timp i se m─âri leafa cu cinci lei pe zi. SAHIA, N. 109. ÔÖŽ A cre╚Öte ├«n v├«rst─â, a se dezvolta. M─ârindu-se ╚Öi merg├«nd la ╚Öcoal─â, el ├«ntrecea la ├«nv─â╚Ť─âtur─â ╚Öi iste╚Ťime pe to╚Ťi copiii. ISPIRESCU, M. V. 4. 2. Tranz. A face mai mare, a face s─â sporeasc─â, s─â creasc─â; p. ext. a intensifica. Zgomotul dep─ârtat al v─âilor fr─âm├«ntate de vijelia Bistri╚Ťei amu╚Ťi, fantasmagoria f─âr─â de margini a nop╚Ťii ├«╚Öi m─âri farmecul. HOGA╚ś, DR. II16. 3. Tranz. (Rar) A sl─âvi, a pream─âri, a l─âuda. (Refl. pas.) Nu lipsea a ridica ╚Öi un monument ├«n care s─â se m─âreasc─â dumnezeul... ├«ndur─ârilor. NEGRUZZI, S. I 196. 4. Refl. (├Änvechit) A se f─âli, a se fuduli, a se ├«ng├«mfa. Asinul m─ârindu-se ├«ntru sine a ├«ntrebat pe leu... ce judeci de glasul meu? ╚ÜICHINDEAL, F. 16.
M─éR├ŹRE, m─âriri, s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a (se) m─âri; cre╚Ötere ├«n dimensiuni, sporire, majorare numeric─â (sau cantitativ─â). ÔÖŽ Opera╚Ťie de ob╚Ťinere a unei copii fotografice pozitive mai mare dec├«t negativul, cu ajutorul unui aparat special. ÔÖŽ Reprezentarea la o scar─â mai mare a unui desen, a unui plan sau a unei h─âr╚Ťi. ÔÖŽ (Fiz.) Raport ├«ntre o dimensiune liniar─â a unei imagini produse de un sistem optic ╚Öi dimensiunea liniar─â corespunz─âtoare a obiectului respectiv. 2. Fig. Glorie, m─âre╚Ťie, splendoare, grandoare, str─âlucire. O, eroi, care-n trecutul de m─âriri v─â adumbrise╚Ťi! EMINESCU, O. I 149. Fal─â-n lume ╚Öi m─ârire pentru tine-n veci s─â fie, O, Moldovo! ╚Ťear─â m├«ndr─â! ALECSANDRI, P. A. 72. Armata Moldovei, ├«n zilele m─âririi sale, se urca la patruzeci mii moldoveni ╚Öi patrusprezece mii str─âini. B─éLCESCU, O. I 118. ÔÖŽ Putere, t─ârie, autoritate. Bietul domn! Mare a fost... c─â de m─ârirea lui nu mai sufla nici un boier. DELAVRANCEA, A. 54. 3. (Ie╚Öit din uz; ├«n leg─âtur─â cu un adjectiv posesiv) Termen de reveren╚Ť─â pentru domnitori, ├«nal╚Ťii demnitari etc.; m─ârie. V. ├«n─âl╚Ťime. Aceast─â ambasad─â fu vesel primit─â de m─ârirea-sa. B─éLCESCU, O. II 266
m─âr├ş2 (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. m─âr├ęsc, imperf. 3 sg. m─âre├í; conj. prez. 3 s─â m─âre├ísc─â
m─âr├şre s. f., g.-d. art. m─âr├şrii; pl. m─âr├şri
m─âr├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. m─âr├ęsc, imperf. 3 sg. m─âre├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. m─âre├ísc─â
m─âr├şre s. f., g.-d. art. m─âr├şrii; pl. m─âr├şri
M─éR├Ź vb. v. f─âli, fuduli, groz─âvi, infatua, ├«mp─âuna, ├«nfumura, ├«ng├ómfa, l─âuda, m├óndri, seme╚Ťi.
M─éR├Ź vb. 1. v. cre╚Öte. 2. v. extinde. 3. a (se) extinde, a (se) ├«ntinde, a (se) l─ârgi, a (se) l─â╚Ťi. (╚śi-a ~ st─âp├ónirea peste...) 4. v. dilata. 5. v. holba. 6. a cre╚Öte, a se ridica, a se umfla. (Apele s-au ~ ├«n matca lor.) 7. a multiplica, a spori, (livr.) a augmenta. (A ~ de mai multe ori o cantitate.) 8. v. ├«nmul╚Ťi. 9. a cre╚Öte, a spori, (livr.) a (se) augmenta. (Au ~ fondul de rulment.) 10. a rotunji, a spori. (╚śi-a ~ averea.) 11. a cre╚Öte, a se ├«nmul╚Ťi, a se ridica, a spori, a se urca, (├«nv.) a prisosi, a se mul╚Ťi, a se umnoji. (S-a ~ num─ârul participan╚Ťilor.) 12. v. majora. 13. v. amplifica. 14. a cre╚Öte, a se ridica, a se sui, a se urca. (I s-a ~ temperatura.) 15. v. lungi. 16. v. intensifica. 17. a cre╚Öte, a (se) ridica, a spori. (S-a ~ nivelul de trai.) 18. v. ad├ónci. 19. v. glorifica. 20. v. pream─âri.
M─éR├ŹRE s. v. arogan╚Ť─â, dimensiune, domnie, fal─â, fudulie, infatuare, ├«n─âl╚Ťime, ├«nfumurare, ├«ng├ómfare, maiestate, m─ârie, m─ârime, m─âsur─â, m├óndrie, orgoliu, propor╚Ťie, seme╚Ťie, trufie, vanitate.
M─éR├ŹRE s., interj. 1. s. v. cre╚Ötere. 2. s. v. extindere. 3. s. v. dilatare. 4. s. v. holbare. 5. s. cre╚Ötere, ridicare, umflare. (~ apelor ├«n matca lor.) 6. s. multiplicare, sporire, (livr.) augmentare. (~ unei cantit─â╚Ťi de c├óteva ori.) 7. s. v. ├«nmul╚Ťire. 8. s. cre╚Ötere, sporire, (livr.) augmentare. (~ fondului de rulment.) 9. s. rotunjire, sporire. (~ averii cuiva.) 10. s. cre╚Ötere, ├«nmul╚Ťire, sporire. (~ num─ârului de participan╚Ťi la...) 11. s. v. majorare. 12. s. v. amplificare. 13. s. (FIZ.) m─ârire unghiular─â = grosisment, putere m─âritoare unghiular─â. 14. s. cre╚Ötere, ridicare, suire, urcare. (~ temperaturii cuiva.) 15. s. v. intensificare. 16. s. cre╚Ötere, ridicare, sporire. (~ nivelului de trai.) 17. s. amplificare, cre╚Ötere, dezvoltare, extensiune, extindere, l─ârgire. (~ schimburilor comerciale.) 18. s. v. glorificare. 19. s. v. glorie. 20. s. v. glorie. 21. s. v. pream─ârire. 22. interj. osana.
A m─âri Ôëá a (se) ├«mpu╚Ťina, a denigra, a diminua
A (se) m─âri Ôëá a (se) mic╚Öora, a (se) reduce
M─ârire Ôëá c─âdere, mic╚Öorare, reducere, sc─âdere
A SE M─éR├Ź m─â ~├ęsc intranz. 1) A deveni mai mare; a cre╚Öte sub aspect cantitativ ╚Öi/sau calitativ; a spori; a majora. 2) (despre procese, fenomene) A cre╚Öte ├«n intensitate; a deveni mai puternic; a se amplifica; a se intensifica; a se ├«nte╚Ťi. 3) pop. A se ╚Ťine m├óndru; a se fuduli; a se m├óndri; a se f─âli. /Din mare
A M─éR├Ź ~├ęsc tranz. 1) A face s─â se m─âreasc─â. 2) (persoane) A ridica ├«n sl─âvi; a glorifica; a prosl─âvi; a elogia; a exalta; a c├ónta. /Din mare
m─âr├Č v. 1. a (se) face mare; 2. fig. a glorifica: monumente ├«n care s─â se m─âreasc─â D-zeul r─âsboaielor NEGR.
m─ârire f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) m─âri: m─ârirea averii; 2. mijloc de a (se) m─âri;. 3. demnit─â╚Ťi, onoruri: ├«mpins de pofta m─âririi AL.; 4. fig. m├óndrie; apoi cu m─ârire astfel le vorbe╚Öte BOL.; 5. glorie: m─ârire ╚Ťie, Doamne!
m─âr├ęsc v. tr. (d. mare). Fac mare, sporesc, augmentez: a m─âri armata, averea, mirarea. Fig. Pream─âresc, glorific, laud: a m─âri faptele cu─şva. V. refl. Cresc, sporesc, m─â fac ma─ş mare: veniturile sÔÇÖa┼ş m─ârit. Fig. M─â glorific. V. majorez.
m─âr├şre f. (d. m─âresc). Ac╚Ťiunea de a sa┼ş de a se m─âri: m─ârirea veniturilor. Glorie, demnit─â╚Ť─ş, onorur─ş: pofta de m─ârire. Rar. M├«ndrie. M─ârire ╚Ťie Doamne! Fi─ş l─âudat (glorios), Doamne! (Te deum laudamus).
mări vb. v. FĂLI. FUDULI. GROZĂVI. INFATUA. ÎMPĂUNA. ÎNFUMURA. ÎNGÎMFA. LĂUDA. MÎNDRI. SEMEȚI.
M─éRI vb. 1. a cre╚Öte, a se dezvolta, a se-├«n─âl╚Ťa, (├«nv. ╚Öi pop.) a odr─âsli, (pop.) a se ridica, a s─âlta, a (se) zbur─ât─âci. (Ce mult s-a ~ copilul!) 2. a cre╚Öte, a (se) extinde, a (se) l─ârgi, a (se) ridica, a spori, a (se) urca. (Suprafe╚Ťele cultivate s-au ~ la...) 3. a (se) extinde, a (se) ├«ntinde, a (se) l─ârgi, a (se) l─â╚Ťi. (╚śi-a ~ st─âp├«nirea peste...) 4. a (se) dilata, a (se) l─ârgi. (A ~ un conduct anatomic ├«n timpul opera╚Ťiei.) 5. a (se) bulbuca, a (se) c─âsca, a (se) holba, a (se) umfla, a (se) zg├«i, (pop. ╚Öi fam.) a (se) beli, a (se) bleojdi, (pop.) a (se) bobo╚Öa, a (se) bolbo╚Öa, (reg.) a (se) boldi, a (se) bolov─âni, (Transilv.) a (se) zg─âura, (Ban.) a (se) zg├«mboia. (De ce i s-au ~ ochii at├«t de mult?) 6. a cre╚Öte, a se ridica, a se umfla. (Apele s-au ~ ├«n matca lor.) 7. a multiplica, a spori, (livr.) a augmenta. (A ~ de mai multe ori o cantitate.) 8. (MAT.) a ├«nmul╚Ťi. (A ~ de patru ori un num─âr.) 9. a cre╚Öte, a spori, (livr.) a (se) augmenta. (Au ~ fondul de rulment.) 10. a rotunji, a spori. (╚śi-a ~ averea.) 11. a cre╚Öte, a se ├«nmul╚Ťi, a se ridica, a spori, a se urca, (├«nv.) a prisosi, a se mul╚Ťi, a se umnoji. (S-a ~ num─ârul participan╚Ťilor.) 12. a cre╚Öte, a (se) majora, a (se) ridica, a (se) scumpi, a spori, a (se) sui, a (se) urca. (Au ~ pre╚Ťul; pre╚Ťurile s-au ~.) 13. a (se) amplifica, a (se) intensifica, a (se) ├«nt─âri, a (se) poten╚Ťa. (A ~ valoarea unei m─ârimi fizice.) 14. a cre╚Öte, a se ridica, a se sui, a se urca. (I s-a ~ temperatura.) 15. a (se) lungi, a (se) prelungi. (Ziua s-a ~.) 16. a se accentua, a se amplifica, a cre╚Öte, a se intensifica, a se ├«nt─âri, a se ├«nte╚Ťi, a spori. (Viteza v├«ntului s-a ~.) 17. a cre╚Öte, a (se) ridica, a spori. (S-a ~ nivelul de trai.) 18. a (se) ad├«nci, a (se) agrava, a (se) amplifica, a cre╚Öte, a (se) intensifica, a spori, (fig.) a (se) ascu╚Ťi. (Disensiunile s-au ~.) 19. a cinsti, a c├«nta, a elogia, a glorifica, a l─âuda, a omagia, a pream─âri, a preasl─âvi, a prosl─âvi, a sl─âvi, a venera, (rar) a apoteoza, a exalta, (├«nv.) a f─âli, a pohf─âli, a preac├«nta, a prea├«n─âl╚Ťa, a preal─âuda, a prear─âdica, a ridica, a slavoslovi. (S─â ~ pe eroii patriei.) 20. a binecuv├«nta, a glorifica, a l─âuda, a pream─âri, a preasl─âvi, a prosl─âvi, a sl─âvi, (rar) a ferici. (S─â ~ ziua de fa╚Ť─â.)
mărire s. v. AROGANȚĂ. DIMENSIUNE. DOMNIE. FALĂ. FUDULIE. INFATUARE. ÎNĂLȚIME. ÎNFUMURARE. ÎNGÎMFARE. MAIESTATE. MĂRIE. MĂRIME. MĂSURĂ. MÎNDRIE. ORGOLIU. PROPORȚIE. SEMEȚIE. TRUFIE. VANITATE.
M─éRIRE s., interj. 1. s. cre╚Ötere, dezvoltare. (Procesul de ~ a unei fiin╚Ťe.) 2. s. cre╚Ötere, extindere, l─ârgire, sporire. (~ suprafe╚Ťelor cultivate.) 3. s. dilatare, l─ârgire. (~ unui conduct anatomic.) 4. s. bulbucare, c─âscare, holbare, umflare, zg├«ire, zg├«it, (pop. ╚Öi fam.) belire, bleojdire, (pop.) bobo╚Öare, boldire. (~ ochilor.) 5. s. cre╚Ötere, ridicare, umflare. (~ apelor ├«n matca lor.) 6. s. multiplicare, sporire, (livr.) augmentare. (~ unei cantit─â╚Ťi de c├«teva ori.) 7. s. (MAT.) ├«nmul╚Ťire. (~ unui num─âr de zece ori.) 8. s. cre╚Ötere, sporire, (livr.) augmentare. (~ fondului de rulment.) 9. s. rotunjire, sporire. (~ averii cuiva.) 10. s. cre╚Ötere, ├«nmul╚Ťire, sporire. (~ num─ârului de participan╚Ťi la...) 11. s. cre╚Ötere, majorare, ridicare, scumpire, sporire, suire, urcare. (~ pre╚Ťurilor.) 12. s. amplificare, intensificare, ├«nt─ârire, poten╚Ťare. (~ unei m─ârimi fizice.) 13. s. cre╚Ötere, ridicare, suire, urcare. (~ temperaturii cuiva.) 14. s. cre╚Ötere, intensificare, ├«nt─ârire, ├«nte╚Ťire, sporire. (~ vitezei v├«ntului.) 15. s. cre╚Ötere, ridicare, sporire. (~ nivelului de trai.) 16. s. amplificare, cre╚Ötere, dezvoltare, extensiune, extindere, l─ârgire. (~ schimburilor comerciale.) 17. s. elogiere, glorificare, l─âudare, pream─ârire, preasl─âvire, prosl─âvire, slav─â, sl─âvire, (rar) apoteoz─â, exaltare, (├«nv.) preal─âudare, preasl─âvie, s─ârb─âtorire. (~ unui erou.) 18. s. cinste, cinstire, elogiu, glorie, laud─â, omagiu, pream─ârire, preasl─âvire, prosl─âvire, slav─â, sl─âvire, (├«nv.) m─ârie, pohfal─â, pohvalenie. 19. s. glorie, grandoare, m─âre╚Ťie, slav─â, splendoare, str─âlucire, (├«nv.) m─ârie, m─ârime. (Trecutul plin de ~.) 20. s. binecuv├«ntare, glorificare, laud─â, pream─ârire, preasl─âvire, prosl─âvire, slav─â, sl─âvire. (~ vremurilor noastre.) 21. interj. osana!, slav─â! (~ ╚Ťie, Doamne!)
mărire, creșterea unui interval* cu un semiton* cromatic. M. apare de obicei ca rezultat al cromatizării*. Cvarta* mărită este singurul interval mărit natural care poate exista și in modurile diatonice*; v. triton.
m─âr├ş, m─âresc, vb. refl. ÔÇô A se f─âli, a se m├óndri; a fi ├«ng├ómfat: ÔÇ×P├ónz─âtur─â cu pui╚ŤÔÇÖ, / M─âi feciori, nu v─â m─âri╚ŤÔÇŁ (Bil╚Ťiu, 2006: 51). ÔÇô Din adj. mare (< lat. mas, maris) (DEX, MDA).
MAIOR E LONGINQUE REVERENTIA (lat.) dep─ârtarea m─âre╚Öte respectul ÔÇô Tacit, ÔÇ×AnnalesÔÇŁ, I, 47. Scurgerea timpului face s─â creasc─â prestigiul marilor personalit─â╚Ťi, ╚Ťes├ónd o aureol─â ├«n jurul lor ╚Öi trec├óndu-le ├«n legend─â.

M─ârire dex online | sinonim

M─ârire definitie

Intrare: m─âri
m─âri 1 vb. conjugarea a VI-a grupa a IV-a verb
Intrare: m─ârire
m─ârire substantiv feminin