Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru m─ârgini

M─éRGIN├Ź, m─ârginesc, vb. IV. 1. Tranz. A forma limitele, marginile unui lucru, unei suprafe╚Ťe etc.; a contura un lucru, o suprafa╚Ť─â, a ├«ncadra, a delimita. ÔÖŽ A stabili anumite limite. ÔÖŽ Refl. recipr. A se ├«nvecina cu..., a avea hotar comun cu... 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) limita, a (se) reduce, a (se) restr├ónge, a (se) rezuma. 3. Tranz. (├Änv.) A ╚Ťine sub paz─â, a fixa cuiva domiciliu for╚Ťat; a ├«nchide. ÔÇô Din margine.
M─éRGIN├Ź, m─ârginesc, vb. IV. 1. Tranz. A forma limitele, marginile unui lucru, unei suprafe╚Ťe etc.; a contura un lucru, o suprafa╚Ť─â, a ├«ncadra, a delimita. ÔÖŽ A stabili anumite limite. ÔÖŽ Refl. recipr. A se ├«nvecina cu..., a avea hotar comun cu... 2. Tranz. ╚Öi refl. A (se) limita, a (se) reduce, a (se) restr├ónge, a (se) rezuma. 3. Tranz. (├Änv.) A ╚Ťine sub paz─â, a fixa cuiva domiciliu for╚Ťat; a ├«nchide. ÔÇô Din margine.
M─éRGIN├Ź, m─ârginesc, vb. IV. 1. Refl. A avea hotar comun cu..., a se ├«nvecina cu... Republica Popular─â Rom├«n─â se m─ârgine╚Öte la r─âs─ârit ╚Öi la miaz─ânoapte cu Uniunea Sovietic─â. Ôľş ╚Üara ├«mp─âratului Verde. se m─ârginea cu ├«mp─âr─â╚Ťia z├«nelor. RETEGANUL, P. II 11. ÔÖŽ Tranz. A pune hotar, a forma marginea, limita unui loc, a ├«ngr─âdi. Acei care profeseaz─â alungarea cercet─ârii cauzelor din specula╚Ťiunile cuget─ârii m─ârginesc ei singuri ╚Ötiin╚Ťa ╚Öi o reduc la simpl─â nomenclatur─â. MACEDONSKI, O. IV 130. ├Än dep─ârtare, dealuri bl├«nde m─ârgineau vederea. VLAHU╚Ü─é, la TDRG. Iepuri ro╚Öca╚Ťi... se scufundau ├«n tufele ce m─ârgineau p├«r─âul. SADOVEANU, O. I 64. ÔŚŐ (Poetic) Fulger lung ├«ncremenit M─ârgine╚Öte mun╚Ťii negri ├«n ├«ntregul asfin╚Ťit. EMINESCU, O. 148. 2. Refl. Fig. Ase limita, a se rezuma, a se reduce. Se m─ârgini s─â-l priveasc─â ╚Ťint─â ├«n ochi. C. PETRESCU, A. R. 19. Am avea multe de zis ├«n privin╚Ťa articolului ┬źPoe╚Ťi ╚Öi critici┬╗, dar. acuma ne m─ârginim la c├«teva cuvinte. GHEREA, ST. CR. II 73. Mi se pare c─â ├«ntru atita se cam m─ârginesc foile de dafin ce am putut culege ├«n cariera mea cinegetic─â. ODOBESCU, S. III 22. 3. Tranz. (├Änvechit) A ╚Ťine sub paz─â, a ├«nchide. ├Äl m─ârginea ├«n cas─â sau la mo╚Öie cu paz─â, ca s─â nu comunice cu nimeni. GHICA, S. x.
m─ârgin├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. m─ârgin├ęsc, imperf. 3 sg. m─ârgine├í; conj. prez. 3 s─â m─ârgine├ísc─â
m─ârgin├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. m─ârgin├ęsc, imperf. 3 sg. m─ârgine├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. m─ârgine├ísc─â
M─éRGIN├Ź vb. 1. v. delimita. 2. v. ├«nvecina. 3. a delimita, a limita, a str─âjui, a ╚Ť─ârmuri. (St├ólpii de telegraf ~ ╚Öoseaua.) 4. a ├«ncadra. (A ~ o suprafa╚Ť─â din toate p─âr╚Ťile.) 5. a chen─ârui, a ├«mprejmui, a ├«ncadra, a ├«nconjura, (fig.) a tivi. (Soarele ~ cu lumin─â poiana.) 6. v. limita. 7. v. reduce. 8. v. restr├ónge.
M─éRGIN├Ź vb. v. defini, determina, preciza, stabili.
A M─éRGIN├Ź m─ârgin├ęsc tranz. 1) (lucruri, suprafe╚Ťe etc.) A face s─â capete margini; a delimita printr-o margine. 2) A pune ├«n anumite limite; a reduce la anumite limite; a limita; a restr├ónge. 3) A face s─â se m─ârgineasc─â. /Din margine
A SE M─éRGIN├Ź m─â m─ârgin├ęsc intranz. 1) A avea margini comune (cu ceva sau cu cineva); a fi vecin (cu ceva sau cu cineva); a se ├«nvecina. 2) A-╚Öi impune anumite limite; a se limita. /Din margine[1]
m─ârgin├Č v. 1. a pune margine, a desp─âr╚Ťi; 2. fig. a se opri, a se ├«nfr├óna: m─ârgine╚Öte-te!
m─ârgin├ęsc v. tr. (d. margine). Pun margine, limitez: a m─ârgini opera╚Ťiunile. Opresc, pun la locu lu─ş, pun cu botu pe labe: l-am m─ârginit pe acel obraznic. V. refl. M─â limitez, m─â mul╚Ť─âmesc cu c├«t am, m─â ast├«mp─âr: m─ârgine╚Öte-te, cheltuitorule!
m─ârgini vb. v. DEFINI. DETERMINA. PRECIZA. STABILI.
M─éRGINI vb. 1. a circumscrie, a delimita, a demarca, a hot─ârnici, a limita, a marca, (├«nv.) a hot─âr├«, a semna. (A ~ un teren cu jaloane.) 2. a se ├«nvecina, (├«nv. ╚Öi reg.) a se hot─âr├«, a se hot─ârnici, a se megie╚Öi, (├«nv.) a se r─âze╚Öi, a se r─âzi, a se r─âzori, a se sinorisi, a se ╚Ť─ârmuri. (La sud se ~ cu...) 3. a delimita, a limita, a str─âjui, a ╚Ť─ârmuri. (St├«lpii de telegraf ~ ╚Öoseaua.) 4. a ├«ncadra. (A ~ o suprafa╚Ť─â din toate p─âr╚Ťile.) 5. a chen─ârui, a ├«mprejmui, a ├«ncadra, a ├«nconjura, (fig.) a tivi. (Soarele ~ cu lumin─â poiana.) 6. a se limita, a se mul╚Ťumi, a se reduce, a se restr├«nge, a se rezuma. (S-a ~ la strictul necesar.) 7. a se limita, a se reduce, a se rezuma, a sta, (rar) a se ├«ncheia. (Importan╚Ťa lucr─ârii nu se ~ doar la...) 8. a limita, a restr├«nge, (fig.) a ├«ngr─âdi. (I-a ~ libertatea de ac╚Ťiune.)

M─ârgini dex online | sinonim

M─ârgini definitie

Intrare: m─ârgini
m─ârgini verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a