Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru lumpenproletariat

LUMPENPROLETARIÁT s. n. (În marxism) Categorie socială formată din elemente declasate (cerșetori, vagabonzi, aventurieri) proveniți din diferite grupuri sociale. [Pr.: -ri-at] – Din germ. Lumpenproletariat.
LUMPENPROLETARIÁT s. n. (În terminologia marxistă) Categorie de oameni declasați (cerșetori, vagabonzi, aventurieri) proveniți din diferite pături sociale, ca urmare a șomajului și a pauperizării. [Pr.: -ri-at] – Din germ. Lumpenproletariat.
LUMPENPROLETARIÁT s. n. (În societatea cu clase antagoniste) Categorie de oameni declasați (cerșetori, vagabonzi, delincvenți etc.), izgoniți din producție și care devin adeseori o unealtă în mîna exploatatorilor. Lumpenproletariatul, acest putregai pasiv al păturilor celor mai de jos ale vechii societăți, este tîrît pe alocuri în vîltoarea mișcării de către o revoluție proletară din cauza ansamblului condițiilor sale de existență; el va înclina însă mai curînd să se lase cumpărat pentru uneltiri reacționare. MARX-ENGELS, M. C. 45.
lumpenproletariát (-ri-at) s. n.
lumpenproletariát s. n. (sil. -ri-at)
LUMPENPROLETARIÁT s. lumpen.
LUMPENPROLETARIÁT s.n. (În ideologia marxistă) Categorie de oameni declasați, fără ocupație precisă, care se formează în societatea capitalistă ca urmare a șomajului, descalificării și pauperizării și care devin adeseori unelte în mâna exploatatorilor. [< germ. Lumpenproletariat].
LUMPENPROLETARIÁT s. n. categorie de oameni declasați, fără ocupație precisă, care se formează în societatea capitalistă ca urmare a șomajului, descalificării și pauperizării; lumpen. (< germ. Lumpenprotelariat)
LUMPENPROLETARIÁT n. Pătură socială constituită din elemente declasate, apărută în urma șomajului și a pauperizării. /<germ. Lumpenproletariat

Lumpenproletariat dex online | sinonim

Lumpenproletariat definitie

Intrare: lumpenproletariat
lumpenproletariat substantiv neutru
  • silabisire: -ri-at