Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru luminescen╚Ť─â

LUMINESC├ëN╚Ü─é, luminescen╚Ťe, s. f. Proprietate pe care o au unele substan╚Ťe de a emite radia╚Ťii luminoase provenite dintr-o energie netermic─â; emisiune de raze luminoase reci. [Var.: luminisc├ęn╚Ť─â s. f.] ÔÇô Din fr. luminescence.
LUMINESC├ëN╚Ü─é, luminescen╚Ťe, s. f. Proprietate pe care o au unele substan╚Ťe de a emite radia╚Ťii luminoase provenite dintr-o energie netermic─â; emisiune de raze luminoase reci. ÔÇô Din fr. luminescence.
LUMINESC├ëN╚Ü─é, luminescen╚Ťe, s. f. Proprietate pe care o au unele substan╚Ťe de a emite radia╚Ťii luminoase provenite dintr-o energie netermic─â. Gra╚Ťie lui Vavilov, se fabric─â ├«n serii ├«n Uniunea Sovietic─â l─âmpile de lumin─â alb─â, foarte economice, a c─âror func╚Ťionare se bazeaz─â pe luminescen╚Ť─â. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 375, 5/1.
luminesc├ęn╚Ť─â / luminisc├ęn╚Ť─â s. f., g.-d. art. luminesc├ęn╚Ťei / luminisc├ęn╚Ťei; pl. luminesc├ęn╚Ťe / luminisc├ęn╚Ťe
luminesc├ęn╚Ť─â s. f., g.-d. art. luminesc├ęn╚Ťei, pl. luminesc├ęn╚Ťe
LUMINESC├ëN╚Ü─é s.f. Proprietate a unor corpuri de a emite radia╚Ťii luminoase care nu sunt de natur─â termic─â. [Cf. fr. luminescence].
LUMINESC├ëN╚Ü─é s. f. proprietate a unor substan╚Ťe de a emite radia╚Ťii luminoase, care nu sunt de natur─â termic─â. (< fr. luminescence)
LUMINESC├ëN╚Ü─é ~e f. Proprietate a unor corpuri (lipsite de incandescen╚Ť─â) de a emite raze luminoase la temperaturi sc─âzute. /<fr. luminescence
LUMINESC├ëN╚Ü─é (< fr. {i}; {s} lat. lumen ÔÇ×lumin─âÔÇŁ) s. f. Emisie de iradiere luminoas─â electromagnetic─â, fenomen caracteristic unor substan╚Ťe, a c─ârei intensitate pe anumite lungimi de und─â este mai puternic─â dec├ót iradierea termic─â ╚Öi care se datoreaz─â, ├«n general, trecerii unui electron de la stadiul excitat la stadiul de baz─â (de ex. fluorescen╚Ť─â, fosforescen╚Ť─â, electroluminescen╚Ť─â). L. poate fi observat─â ├«n solide, lichide ╚Öi gaze, minerale sau organice, fiind provocat─â de luminarea materialului (fotoluminescent), accelerarea electronilor (catodoluminescen╚Ť─â), frecare (triboluminescen╚Ť─â), ori ├«n timpul unei reac╚Ťii chimice (chemoluminescen╚Ť─â sau bioluminescen╚Ť─â observabil─â la organismele vii ÔÇô licurici, pe╚Öti abisali, ciuperci sau microorganisme).

Luminescen╚Ť─â dex online | sinonim

Luminescen╚Ť─â definitie

Intrare: luminescen╚Ť─â
luminescen╚Ť─â