Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru lumbago

LUMBÁGO s. n. Boală care se manifestă prin dureri localizate la mușchii din regiunea lombară, din cauza unui efort fizic ori expunerii la frig, sau unei leziuni de disc; p. gener. orice durere resimțită în regiunea lombară. – Din fr., lat. lumbago.
LUMBÁGO s. n. Boală care se manifestă prin dureri localizate la mușchii din regiunea lombară, datorită unui efort fizic sau expunerii la frig; p. gener. orice durere resimțită în regiunea lombară. – Din fr., lat. lumbago.
LUMBÁGO s. n. Afecțiune dureroasă a musculaturii șalelor. De zece zile sufăr de un lumbago sciatic, care mă ține pironit în loc. ALECSANDRI, S. 170.
lumbágo s. n., art. lumbágoul
lumbágo s. n., art. lumbágoul
LUMBÁGO s.n. Boală manifestată printr-o durere violentă localizată la mușchii din regiunea șalelor. [Var. lombago s.n. / < fr., lat. lumbago].
LUMBÁGO s. n. boală manifestată printr-o durere lombară, fără semne inflamatorii. (< fr., lat. lumbago)
LUMBÁGO n. Boală manifestată prin dureri violente ale mușchilor din regiunea lombară, cauzate de eforturi fizice sau de răceală. /<fr., lat. lumbago
*lumbágo n. indeclinabil (lat. lumbágo, lumbáginis). Med. Durere de șale cauzată de reumatizm, de zdruncinare a nervilor saŭ de o sforțare prea mare. – Corect rom. ar fi lumbágine, f., ca borágine, cartilágine. V. coxalgie.

lumbago definitie

lumbago dex

Intrare: lumbago
lumbago substantiv neutru