Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru luciditate

LUCIDITÁTE s. f. Însușire a unei persoane sau a unei minți lucide; claritate în gândire. ♦ Deplinătate a funcțiunilor intelectuale; stare de conștiență. – Din fr. lucidité.
LUCIDITÁTE s. f. Însușire a unei persoane sau a unei minți lucide; claritate în gândire. ♦ Deplinătate a funcțiilor intelectuale; stare de conștiență. – Din fr. lucidité.
LUCIDITÁTE s. f. Limpezime, claritate în gîndire. De atunci-senzația de funebru pe care mi-o dă, în momente de stranie luciditate, pămîntul, lutul, piatra. IBRĂILEANU, A. 52. Scria înflăcărat băiatul și cu-o luciditate rară. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 9. Niciodată nu simțise el ce simțea în clipa aceea cu atîta luciditate. D. ZAMFIRESCU, R. 159.
luciditáte s. f., g.-d. art. luciditắții
luciditáte s. f., g.-d. art. lucidității
LUCIDITÁTE s. 1. v. conștiență. 2. (fig.) limpezime. (~ minții cuiva.)
LUCIDITÁTE s.f. Calitate a unei persoane sau a unei minți lucide; deplinătate a facultăților intelectuale, stare de conștiență; trezie, limpezime, claritate în gândire. [Cf. fr. lucidité].
LUCIDITÁTE s. f. claritate în gândire. ◊ deplinătate a facultăților intelectuale; stare de conștiență. (< fr. lucidité)
LUCIDITÁTE f. Caracter lucid; claritate în gândire. * Momente de ~ momente de limpezime în gândire. [G.-D. licidității] /<fr. lucidité
luciditate f. claritatea spiritului.
*luciditáte f. (lat. lucíditas, -átis, strălucire). Calitatea de a fi lucid. Timpu cînd un bolnav e lucid.

Luciditate dex online | sinonim

Luciditate definitie

Intrare: luciditate
luciditate