Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru longevitate

LONGEVITÁTE s. f. Durată excepțională a vieții; viață lungă (a unui individ, a unui grup, a unei specii). – Din fr. longevité, lat. longaevitas, -atis.
LONGEVITÁTE, (rar) longevități, s. f. Durată excepțională a vieții; viață lungă (a unui individ, a unui grup, a unei specii). – Din fr. longévité, lat. longaevitas, -atis.
LONGEVITÁTE, (rar) longevități, s. f. Faptul de a trăi mult, durată lungă a vieții, viață lungă. Pavlov a arătat că longevitatea depinde și de omul însuși, că trebuie respectat un anumit ritm de viață atît în timpul muncii cît și în timpul odihnei. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2809. Sînt longevități absolut primejdioase, și Coco, papagalul... se încăpățîna să trăiască. ANGHEL, PR. 41.
!longevitáte s. f., g.-d. art. longevitắții
longevitáte s. f., g.-d. art. longevității; pl. longevități
LONGEVITÁTE s. (BIOL.) macrobie.
LONGEVITÁTE s.f. Viață lungă. [Cf. fr. longévité, lat. longaevitas].
LONGEVITÁTE s. f. viață lungă. (< fr. longévité, lat. longavitas)
LONGEVITÁTE ~ăți f. Durată lungă a vieții; viață lungă. [G.-D. longevității] /<fr. longévité, lat. longaevitas, ~atis
longevitate f. îndelungă viețuire.
*longevitáte f. (longáevitas, -átis, d. long-aevus, cu vĭață lungă, d. longus, lung și aevum, ev, vĭață). Calitatea de a avea vĭață lungă.
LONGEVITÁTE (< fr., lat.) s. f. 1. Durată de viață a unui individ, condiționată genetic și determină de numeroși factori. la om l. este determinată atât personalitățile biologice ereditare ale fiecăruia, cât și de condițiile sociale (modul de viață, de alimentație, de muncă, odihnă etc.); vârsta medie a omului se situează în jurul vârstei de 70 de ani. Sunt plante, ca de ex. baobabul care trăiește 4-5.000 de ani; arborele-mamut, tisa și chiparosul 3.000 de ani; stejarul, castanul, nucul peste 2.000 de ani. Dintre animale, mai longevive sunt: broasca țestoasă (c. 150 de ani), moluștele și unii pești (până la 100 de ani), elefantul (60-70 de ani), vaca (40-50 de ani) ș.a.; dintre păsări: bufnița și barza (până la 70 de ani), condorul (c. 40 de ani), lebăda, papagalul (c. 100 de ani) etc. 2. Durata neobișnuit de mare a unui organism, care depășește media de vârstă normală.

longevitate definitie

longevitate dex

Intrare: longevitate
longevitate substantiv feminin