lombard definitie

20 definiții pentru lombard

LOMBÁRD, lombarduri, s. n. 1. Împrumut sau avans de bani având drept garanție efecte publice (titluri de rentă, acțiuni, obligațiuni etc.), obiecte de valoare etc., depuse ca gaj. 2. Instituție de credit care acordă astfel de împrumuturi. – Din germ. Lombard, fr. lombard, it. lombardo.
LOMBÁRD, lombarduri, s. n. 1. Împrumut sau avans de bani având drept garanție efecte publice (titluri de rentă, acțiuni, obligațiuni etc.), obiecte de valoare etc., depuse ca gaj. 2. Instituție de credit care acordă astfel de împrumuturi. – Din germ. Lombard, fr. lombard, it. lombardo.
LOMBÁRD, lombarduri, s. n. Împrumut garantat cu efecte publice (titluri de rentă, acțiuni, obligațiuni etc.) depuse ca gaj.
lombárd2 (avans, instituție de credit) s. n., pl. lombárduri
lombárd1 (locuitor) adj. m., s. m., pl. lombárzi; adj. f., s. f. lombárdă, pl. lombárde
lombárd (fin.) s. n., pl. lombárduri
lombárd (locuitor) s. m., adj. m., pl. lombárzi; f. sg. lombárdă, g.-d. art. lombárdei, pl. lombárde
LOMBÁRD s. (FIN.) casă de amanet.
LOMBÁRD s.n. (Ec.) Împrumut având drept garanție efecte publice (titluri de rentă, acțiuni etc.) depuse ca gaj. ♦ Instituție pe credit care acordă astfel de împrumuturi. [Cf. germ. Lombard, fr. lombard, it. lombardo].
LOMBÁRD1 s. n. 1. împrumut având drept garanție efecte publice (acțiuni, obligațiuni, titluri de rentă etc.) sau obiecte de valoare depuse ca gaj. 2. instituție de credit care acordă astfel de împrumuturi. (< germ. Lombard, it. lombardo)
LOMBÁRD2, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Lombardia. II. adj. ♦ arhitectură ~ă = arhitectură romană din nordul Italiei (în sec. XI); benzi ~e = benzi verticale în relief ușor care decorau zidurile exterioare ale primelor biserici romane; lezene (1). ◊ (s. n.) dialect italian vorbit în Lombardia. (< fr. lombard)
LOMBÁRD ~uri n. 1) Împrumut având drept garanție obiecte sau titluri de valoare (acțiuni, obligații etc.). 2) Instituție care acordă astfel de împrumuturi; casă de amanet. /<germ. Lombard, fr. lombard
lombard n. termen comercial: amanet simplu sau cu lucruri mobile (în opozițiune cu ipotecă).
Lombarzi m. pl. popor germanic care invadă Italia în sec. VI și fundă acolo un regat distrus de Carol Magnu în 774.
LOMBARD s. (FIN.) casă de amanet.
lombard, ritm ~, (engl. scotch snap; germ. lombardischer Geschmack; fr. manière lombarde; it. alla zoppa), ritm punctat cu accentul (II, 7) pe valoarea* scurtă, îndrăgit de compozitorii sec. 17-18, mai ales în Italia și Anglia. Se întâlnește în creația lui Caccini, Monteverdi, Frescobaldi, A. Scarlatti, Vivaldi, Blow, Purcell și alții. Un exemplu pregnant de l. se poate afla în Simfonia nr. 40 de Mozart (p. a II-a). Este cu deosebire caracteristic muzicii folc. ungurești.
LOMBARD [lombá:r], Carole (1908-1942), actriță americană de film. Soția lui Clark Gable. Una dintre primel dive ale Hollywood-ului, s-a impus prin frumusețe, inteligență, extravaganță, mai ales în comedii („Valetul domnișoarei”, „Nimic sacru”, „A fi sau a nu fi”). A murit într-un accident de avion.
LOMBARD [löbá:r], Alf (1902-1996), lingvist suedez. Prof. univ. la Lund. Specialist în romanistică („Construcțiile nominale în franceza modernă”, „Infinitivul de narațiune în limbile romanice”); s-a ocupat în mod deosebit de studiul limbii române („Pronunțarea limbii române”, „Verbul românesc”, „Limba română. Prezentare”). M. coresp. (1947) și de onoare (1992) al Acad. Române.
LOMBÁRD (< germ., fr.) s. n. 1. Instituție de credit care acordă împrumuturi garantate cu obiecte sau titluri de valoare. Se mai numește casă de amanet. Apărută în sec. 15, în Franța, fiind organizată de cămătari originari din Lombardia. 2. Obiecte sau titluri de valoare depuse drept garanție pentru obținerea unui împrumut. ◊ Credit l. (overdraft) = formă de refinanțare cu totul specială, acordată de banca națională a unei țări băncilor pentru asigurarea plăților zilnice ale acestora; creditul acordat de băncile comerciale unor clienți, în limita și pentru termenul stabilit printr-un contract, pentru a asigura achitarea obligațiilor la timp (în cazul apariției situației de descoperire de cont).
LOMBARDO-VENEȚIAN, Regatul ~, regat format (1815) din Lombardia, Veneția și Friuli și atribuit Austriei de Congresul de la Viena. A fost desființat prin încorporarea Lombardiei (1859) și a Veneției (1866) la noul stat italian.

lombard dex

Intrare: lombard (fin.; -uri)
lombard fin.; -uri substantiv neutru
Intrare: lombard (loc.) (adj.)
lombard loc. adjectiv
Intrare: Lombard
Lombard
Intrare: lombard (loc.) (s.m.)
lombard loc. substantiv masculin