Dicționare ale limbii române

3 definiții pentru lollarzi

LOLLÁRZI s.m.pl. Participanți la mișcarea țărănească din sec. XIV îndreptată împotriva bisericii catolice și exploatării feudale în câteva țări din apusul Europei. [< germ. Lollarden, cf. ol. lollen – a murmura rugăciuni].
LOLLÁRZI s. m. pl. preoți săraci, predicatori care propagau idei reformatoare antifeudale și împotriva funcționarilor regali; participanți la mișcarea țărănească din sec. XIV îndreptată împotriva bisericii catolice și a exploatării feudale în câteva țări din apusul Europei. ◊ (în Anglia) adepți ai doctrinei reformatorului Wycliff. (< fr. lollardes)
LOLLÁRZI (< engl., germ.) s. m. pl. 1. Termen folosit pentru desemnarea membrilor unei confrerii, apărută la începutul sec. 14 la Antwerpen și care se ocupa cu îngrijirea bolnavilor. 2. (În Germania Inferioară și în Olanda) Termen folosit pentru credincioșii laici sau religioși care practicau ca formă de opoziție față de Biserică asceza cu penitență. 3. (În Anglia) Discipoli ai lui J. Wycliffe responsabili de revolta țărănească, condusă de W. Tyler, din 1381. Reprimați cu duritate de Henric IV.

Lollarzi dex online | sinonim

Lollarzi definitie

Intrare: lollarzi
lollarzi substantiv masculin plural