Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru locomotiv─â

LOCOMOT├ŹV─é, locomotive, s. f. Vehicul motor de cale ferat─â, cu surs─â de energie proprie sau str─âin─â, folosit pentru a remorca ╚Öi a deplasa vagoanele. ÔÇô Din fr. locomotive.
LOCOMOT├ŹV─é, locomotive, s. f. Vehicul motor de cale ferat─â, cu surs─â de energie proprie sau str─âin─â, folosit pentru a remorca ╚Öi a deplasa vagoanele. ÔÇô Din fr. locomotive.
LOCOMOT├ŹV─é, locomotive, s. f. Vehicul motor de cale ferat─â, ac╚Ťionat cu aburi (sau de un motor electric ori cu combustie intern─â) pentru a pune ├«n mi╚Öcare trenurile. Locomotiva scund─â, cu un horn lung ├«n chip de p├«lnie, tr─âgea ├«ncet ╚Öase vagoane de-a lungul c├«mpiei. DUMITRIU, N. 5. [Gara] st─â singur─â ├«n mijlocul c├«mpiei, ├«nv─âluit─â mereu ├«n fumul locomotivelor. BOGZA, C. O. 151. O locomotiv─â manevreaz─â undeva pe o linie secundar─â. SEBASTIAN, T. 188.
locomot├şv─â (vehicul) s. f., g.-d. art. locomot├şvei; pl. locomot├şve
locomot├şv─â s. f., g.-d. art. locomot├şvei; pl. locomot├şve
LOCOMOT├ŹV─é s. ma╚Öin─â, tren, (├«nv. ╚Öi pop.) car de foc, (reg.) ╚Ťug, (├«nv.) tr─âsur─â cu aburi. (~ cu vagoane.)
LOCOMOT├ŹV─é s.f. Vehicul de cale ferat─â cu mijloc de trac╚Ťiune propriu, folosit pentru a tracta vagoanele. ÔŚŐ Locomotiv─â Pacific = locomotiv─â de mare vitez─â, cu trei ro╚Ťi motoare, folosit─â mai ales pentru trenurile rapide; locomotiv─â Atlantic = locomotiv─â de trac╚Ťiune grea cu cinci ro╚Ťi motoare. [Cf. fr. locomotive, germ. Lokomotive].
LOCOMOT├ŹV─é s. f. vehicul de cale ferat─â cu mijloc de trac╚Ťiune propriu, pentru a tracta vagoanele. (< fr. locomotive, germ. Lokomotive)
LOCOMOT├ŹV─é ~e f. Vehicul de cale ferat─â (cu surs─â de energie proprie sau str─âin─â) care serve╚Öte la remorcarea sau la deplasarea vagoanelor; ma╚Öin─â. /<fr. locomotive
locomotivă f. mașină de aburi ce pune în mișcare vagoanele unui tren pe cale ferată.
*locomot├şv, -─â adj. (d. locomotor). Relativ la locomo╚Ťiune: leziunile m─âduve─ş spin─âri─ş aduc adese-or─ş turbur─âr─ş locomotive. S. f., pl. e. Ma╚Öina care trage vagoanele ╚Öi care poate fi mi╚Öcat─â pin abur, electricitate, aer comprimat ╚Ö. a.: Stephenson construi prima locomotiv─â practic─â.
LOCOMOTIV─é s. ma╚Öin─â, tren, (├«nv. ╚Öi pop.) car de foc, (reg.) ╚Ťug, (├«nv.) tr─âsur─â cu aburi. (~ cu vagoane.)
LOCOMOT├ŹV─é (< fr., germ.; {s} lat. locus ÔÇ×locÔÇŁ + motivus ÔÇ×mobilÔÇŁ) s. f. Vehicul motor de cale ferat─â folosit pentru a remorca vagoanele (ex l. cu abur, l. de min─â, l. Diesel-hidraulic─â, l. Diesel-electric─â, l. electric─â). Prima l. cu abur a fost construit─â ├«n Marea Britanie, ├«n 1829, de George Stephenson ╚Öi folosit─â pe linia Manchester-Liverpool; avea 12 CP ╚Öi realiza o vitez─â de 22 km/h. ├Än Rom├ónia, prima l. cu abur a fost construit─â ├«n 1872, la Re╚Öi╚Ťa.

Locomotiv─â dex online | sinonim

Locomotiv─â definitie

Intrare: locomotiv─â
locomotiv─â substantiv feminin