locomobilă definitie

2 intrări

14 definiții pentru locomobilă

LOCOMOBÍL, -Ă, locomobili, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre mașini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare (având roți, tălpi, patine etc.). 2. S. f. Agregat deplasabil pe roți, alcătuit dintr-un generator de abur care folosește combustibil inferior și un motor, care servește la punerea în mișcare a altor mașini (agricole, forestiere etc.). – Din fr. locomobile.
LOCOMOBÍL, -Ă, locomobili, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre mașini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare (având roți, tălpi, patine etc.). 2. S. f. Mașină de forță deplasabilă pe roți, alcătuită dintr-un generator de abur care folosește paie. lemn etc. și un motor, care servește la punerea în mișcare a altor mașini (agricole, forestiere etc.). – Din fr. locomobile.
LOCOMOBÍL, -Ă, locomobili, -e, adj. (Despre mașini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare, avînd roți, sanie etc.
LOCOMOBÍLĂ, locomobile, s. f. Mașină de forță care poate fi deplasată prin remorcare și care servește la punerea în mișcare a altor mașini (mai ales agricole). Lanurile nesfîrșite și locomobila neagră, batozele, mulțimea de oameni și căruțele mari cu cîte trei cai. Știi dumneata cum sînt fermele în Dobrogea. DUMITRIU, N. 267. Departe, abia se zăreau batozele, fumul locomobilelor, secerătorile veneau puternice. CAMILAR, TEM. 143. Busuioc avea o locomobilă ușurică și ieftină, care lucra cu foc de paie și mîna vara o mașină de treierat. SLAVICI, O. I 226.
locomobíl adj. m., pl. locomobíli; f. locomobílă, pl. locomobíle
*locomobílă (agregat, motor) s. f., g.-d. art. locomobílei; pl. locomobíle
locomobíl adj. m., pl. locomobíli, f. sg. locomobílă; pl. locomobíle
LOCOMOBÍL, -Ă adj. (Despre mașini) Care se poate deplasa la locul de utilizare. [< fr. locomobile].
LOCOMOBÍLĂ s.f. Mașină de forță montată pe roți, acționată cu aburi sau cu motor de benzină, care se poate deplasa prin remorcare și se folosește la punerea în mișcare a altor mașini. [< fr. locomobile, cf. lat. locus – loc, mobilis – mobil].
LOCOMOBÍL, -Ă I. adj. (despre mașini) care se poate deplasa la locul de utilizare. II. s. f. mașină de forță montată pe roți, cu aburi sau cu motor de benzină, care se poate deplasa, prin remorcare, servind la punerea în mișcare a altor mașini. (< fr. locomobile)
LOCOMOBÍL ~ă (~i, ~e) f. (despre mașini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare. /<fr. locomobile
LOCOMOBÍLĂ ~e Mașină cu motor cu aburi sau cu motor cu explozie, care se poate deplasa dintr-un loc în altul prin remorcare. /<fr. locomobile
locomobilă f. mașină de aburi purtată de roate și servind agriculturei sau industriei.
*locomóbilă f., pl. e. (fr. locomobile, d. lat. loco, ablativu luĭ locus, loc, și mobilis, mobil). Mașină cu abur pusă pe roate și care se întrebuințează la mișcat batozele.

locomobilă dex

Intrare: locomobil
locomobil adjectiv
Intrare: locomobilă
locomobilă