Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru locomobil─â

LOCOMOB├ŹL, -─é, locomobili, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre ma╚Öini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare (av├ónd ro╚Ťi, t─âlpi, patine etc.). 2. S. f. Agregat deplasabil pe ro╚Ťi, alc─âtuit dintr-un generator de abur care folose╚Öte combustibil inferior ╚Öi un motor, care serve╚Öte la punerea ├«n mi╚Öcare a altor ma╚Öini (agricole, forestiere etc.). ÔÇô Din fr. locomobile.
LOCOMOB├ŹL, -─é, locomobili, -e, adj., s. f. 1. Adj. (Despre ma╚Öini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare (av├ónd ro╚Ťi, t─âlpi, patine etc.). 2. S. f. Ma╚Öin─â de for╚Ť─â deplasabil─â pe ro╚Ťi, alc─âtuit─â dintr-un generator de abur care folose╚Öte paie. lemn etc. ╚Öi un motor, care serve╚Öte la punerea ├«n mi╚Öcare a altor ma╚Öini (agricole, forestiere etc.). ÔÇô Din fr. locomobile.
LOCOMOB├ŹL, -─é, locomobili, -e, adj. (Despre ma╚Öini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare, av├«nd ro╚Ťi, sanie etc.
LOCOMOB├ŹL─é, locomobile, s. f. Ma╚Öin─â de for╚Ť─â care poate fi deplasat─â prin remorcare ╚Öi care serve╚Öte la punerea ├«n mi╚Öcare a altor ma╚Öini (mai ales agricole). Lanurile nesf├«r╚Öite ╚Öi locomobila neagr─â, batozele, mul╚Ťimea de oameni ╚Öi c─âru╚Ťele mari cu c├«te trei cai. ╚śtii dumneata cum s├«nt fermele ├«n Dobrogea. DUMITRIU, N. 267. Departe, abia se z─âreau batozele, fumul locomobilelor, secer─âtorile veneau puternice. CAMILAR, TEM. 143. Busuioc avea o locomobil─â u╚Öuric─â ╚Öi ieftin─â, care lucra cu foc de paie ╚Öi m├«na vara o ma╚Öin─â de treierat. SLAVICI, O. I 226.
locomob├şl adj. m., pl. locomob├şli; f. locomob├şl─â, pl. locomob├şle
*locomob├şl─â (agregat, motor) s. f., g.-d. art. locomob├şlei; pl. locomob├şle
locomob├şl adj. m., pl. locomob├şli, f. sg. locomob├şl─â; pl. locomob├şle
LOCOMOB├ŹL, -─é adj. (Despre ma╚Öini) Care se poate deplasa la locul de utilizare. [< fr. locomobile].
LOCOMOB├ŹL─é s.f. Ma╚Öin─â de for╚Ť─â montat─â pe ro╚Ťi, ac╚Ťionat─â cu aburi sau cu motor de benzin─â, care se poate deplasa prin remorcare ╚Öi se folose╚Öte la punerea ├«n mi╚Öcare a altor ma╚Öini. [< fr. locomobile, cf. lat. locus ÔÇô loc, mobilis ÔÇô mobil].
LOCOMOB├ŹL, -─é I. adj. (despre ma╚Öini) care se poate deplasa la locul de utilizare. II. s. f. ma╚Öin─â de for╚Ť─â montat─â pe ro╚Ťi, cu aburi sau cu motor de benzin─â, care se poate deplasa, prin remorcare, servind la punerea ├«n mi╚Öcare a altor ma╚Öini. (< fr. locomobile)
LOCOMOB├ŹL ~─â (~i, ~e) f. (despre ma╚Öini) Care poate fi deplasat la locul de utilizare. /<fr. locomobile
LOCOMOB├ŹL─é ~e Ma╚Öin─â cu motor cu aburi sau cu motor cu explozie, care se poate deplasa dintr-un loc ├«n altul prin remorcare. /<fr. locomobile
locomobilă f. mașină de aburi purtată de roate și servind agriculturei sau industriei.
*locom├│bil─â f., pl. e. (fr. locomobile, d. lat. loco, ablativu lu─ş locus, loc, ╚Öi mobilis, mobil). Ma╚Öin─â cu abur pus─â pe roate ╚Öi care se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â la mi╚Öcat batozele.

Locomobil─â dex online | sinonim

Locomobil─â definitie

Intrare: locomobil
locomobil adjectiv
Intrare: locomobil─â
locomobil─â