Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru loțiune

LOȚIÚNE, loțiuni, s. f. Preparat cosmetic sau farmaceutic lichid folosit pentru îngrijirea pielii și a părului. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. lotion.
LOȚIÚNE, loțiuni, s. f. Soluție parfumată și puțin alcoolizată, folosită pentru îngrijirea epidermei și a părului. [Pr.: -ți-u-] – Din fr. lotion.
LOȚIÚNE, loțiuni, s. f. Spălare și fricționare, în scop igienic sau terapeutic, a unei părți a corpului (îndeosebi a capului); (concretizat) soluție, de obicei alcoolică; formată din ape parfumate sau substanțe medicinale, servind în acest scop. – Pronunțat: -ți-u-.
loțiúne (-ți-u-) s. f., g.-d. art. loțiúnii; pl. loțiúni
loțiúne s. f. (sil. -ți-u-), g.-d. art. loțiúnii; pl. loțiúni
LOȚIÚNE s.f. Spălare prin fricționare a unei părți a corpului (în special a capului, în scop igienic sau terapeutic); preparat farmaceutic servind în acest scop. [Pron. -ți-u-. / < fr. lotion, cf. lat. lotto – spălare].
LOȚIÚNE s. f. preparat cosmetic lichid (parfumat), pentru îngrijirea pielii și a părului. (< fr. lotion)
LOȚIÚNE ~i f. Preparat cosmetic lichid folosit pentru îngrijirea pielii sau a părului. [G.-D. loțiunii; Sil. -ți-u-] /<fr. lotion
*loțiúne f. (lat. lótio, -ónis, spălare, d. lotum = lautum, part. la lavare și lávere, a spăla. V. laŭ, spăl). Spălare. Lichid de dat pe cap ca să întrețiĭ păru curat și să înlăturĭ mătreața.

Loțiune dex online | sinonim

Loțiune definitie

Intrare: loțiune
loțiune substantiv feminin
  • silabisire: -ți-u-