Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru livrea

LIVREÁ, livrele, s. f. Uniformă (împodobită cu galoane și fireturi) purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri, din restaurante sau din unele case particulare. – Din fr. livrée.
LIVREÁ, livrele, s. f. Uniformă (împodobită cu galoane și fireturi) purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri, din restaurante sau din unele case particulare. – Din fr. livrée.
LIVREÁ, livrele, s. f. Haină de uniformă, împodobită de obicei cu galoane și fireturi, purtată în trecut de lacheii, portarii, ușierii, vizitiii etc. autorităților sau ai bogătașilor și demnitarilor. Trecu un echipaj demodat... cu valet în livrea și cu o doamnă bătrînă în costum anacronic. C. PETRESCU, C. V. 76. Cîțiva birjari rătăciți strîngeau burdufurile de la trăsuri, cu colțurile livrelei lor muscălești prinse în brîu. D. ZAMFIRESCU, R. 36. Iașul cu cinci zile mai înainte strălucitor de trăsuri, livrele, toalete, uniforme aurite... acum se zbuciuma. RUSSO, S. 29.
livreá (li-vrea) s. f., art. livreáua, g.-d. art. livrélei; pl. livréle, art. livrélele
livreá s. f. (sil. -vrea), art. livreáua, g.-d. art. livrélei; pl. livréle
LIVREÁ s.f. Uniformă cu galoane și fireturi, purtată de lachei, de ușieri etc. [< fr. livrée].
LIVREÁ s. f. uniformă cu galoane și fireturi, purtată de personalul de serviciu din marile hoteluri și restaurante și din unele case particulare. (< fr. livrée)
livreá (livréle), s. f. – Haină cu fireturi. Fr. livrée.
LIVREÁ livréle f. înv. Uniformă (împodobită cu galoane și fireturi) purtată de ușieri, ospătari și lachei. [Art. livreaua; G.-D. livrelei; Sil. li-vrea] /<fr. livrée
livreà f. 1. haină particulară, în genere galonată, ce poartă servitorii unei case mari; 2. fig. semne exterioare și caracteristice: a purta livreaua mizeriei (= fr. livrée).
livreá f., pl. ele (fr. livrée, d. livrer, a preda, lat. liberare, a libera). Odinioară, în Francia, îmbrăcămintea pe care regiĭ și senioriĭ o procuraŭ oamenilor din suita lor și din care se derivă uniformele militare de astăzĭ. Astăzĭ, uniformă de lacheŭ orĭ de aprod.
Livrea v. Liverie 2.

Livrea dex online | sinonim

Livrea definitie

Intrare: livrea
livrea substantiv feminin
  • silabisire: -vrea
Intrare: Livrea
Livrea