Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru liturgic

LITÚRGIC, -Ă, liturgici, -ce, adj. s. f. 1. Adj. Care aparține liturghiei, privitor la liturghie. 2. S. f. Ramură a teologiei care studiază istoria, formele și interpretarea cultului divin. – Din fr. liturgique.
LITÚRGIC, -Ă, liturgici, -ce, adj. s. f. 1. Adj. Care aparține liturghiei, privitor la liturghie. 2. S. f. Ramură a teologiei care studiază istoria, formele și interpretarea cultului divin. – Din fr. liturgique.
LITÚRGIC, -Ă, liturgici, -e, adj. Care se referă la slujba liturghiei. Cîntece liturgice. ▭ Exemplare învechite de opere liturgice și teologice. ODOBESCU, S. I 333.
litúrgic adj. m., pl. litúrgici; f. litúrgică, pl. litúrgice
litúrgic adj. m., pl. litúrgici; f. sg. litúrgică, pl. litúrgice
LITÚRGIC, -Ă adj. Referitor la liturghie. [Cf. fr. liturgique].
LITÚRGIC, -Ă I. adj. referitor la liturghie. II. s. f. ramură a teologiei care studiază istoria, formele și interpretarea cultului divin. (< fr. liturgique)
LITÚRGIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de liturghie; propriu liturghiei. /<fr. liturgique, lat. liturgicus
liturgic a. ce ține de liturghie.
*litúrgic, -ă adj. (vgr. leiturgikós). Relativ la liturghie. S. f. Știința conduceriĭ cultuluĭ divin.
dramă liturgică, tip de dramă muzicală care s-a dezvoltat în cadrul slujbei religioase catolice, aproximativ între sec. 10-13. A luat naștere ca urmare a amplificării treptate a unor tropi* sub formă de dialog cântat (mai întâi în liturghia* de Paști, apoi în cea de Crăciun) în scopul redării mai plastice, mai convingătoare a unor scene biblice. La început, acest dialog, interpretat de câțiva clerici, se baza pe fragmente melodice și texte greg. (v. gregoriană, muzică), adaptate și adăugate (de creatori anonimi) acestui moment special al desfășurării liturgice. Cu timpul, dialogul se lărgește, se înmulțesc replicile și, în consecință, numărul personajelor. Apar costumații speciale în faza de apogeu a genului, se apelează și la o aparatură tehnică, desigur primitivă; tropii de altădată se transformă în adevărate spectacole în interiorul bis. (reprezentațiile aveau loc în dreptul altarului). Textul devine aproape un libret* de operă* replicile urmând cu timpul să fie versificate și dispuse în strofe. Interpreții capătă indicații de gestică și mimică. Din punct de vedere muzical, se face simțită tot mai mult influența melodiilor profane ale trubadurilor* și truverilor*, d. căpătând aspectul unor creații originale. La început, cântarea era monodică*, mai târziu se poate presupune că se foloseau și formule polif. ale timpului; astfel, solo-uri vocale alternau cu dialoguri sau coruri. În acest moment se foloseau desigur acomp. și instr. D. a anticipat cu câteva secole apariția teatrului laic și a operei. Sin.: mister.
liturgic, -ă, liturgici, -ce adj., s. f. 1. Adj. Care aparține sau privește liturgica. 2. S. f. Materie de învățământ a teologiei practice, care studiază originea, istoria, evoluția, formele și interpretarea cultului divin creștin ortodox. ◊ Liturgica generală = parte a liturgicii care prezintă esența și condițiile externe generale pentru săvârșirea cultului divin. ◊ Liturgica specială = parte a liturgicii care se ocupă cu istoria, descrierea și explicarea celor trei sfinte liturghii și a celorlalte servicii divine ale cultului creștin ortodox. – Din fr. liturgique.

Liturgic dex online | sinonim

Liturgic definitie

Intrare: liturgic
liturgic adjectiv