lipovean definitie

11 definiții pentru lipovean

LIPOVEÁN, -Ă, lipoveni, s. m. Persoană care face parte dintr-o populație de origine rusă stabilită în regiunea Deltei Dunării și care se ocupă mai ales cu pescuitul. – Din rus. lipovanin (dial. Upovan).
LIPOVEÁN, -Ă, lipoveni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație de origine rusă stabilită în regiunea Deltei Dunării și care se ocupă mai ales cu pescuitul. – Din rus. lipovanin (dial. lipovan).
LIPOVEÁN, -Ă, lipoveni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație rusă stabilită în nordul Dobrogei și care se ocupă mai ales cu pescuitul. Lipovenii pescari, care veneau la tîrg pentru procese, îi ziceau domnul Căciulă Mare. BART, E. 265.
lipoveán s. m., pl. lipovéni
lipoveán s. m., pl. lipovéni
lipoveán (lipovéni), s. m. – Sectant rus, adept al ereziei rascolnicilor. Rus. (fi)lipovanin, de la numele șefului sectei Filip Pustovjat (Scriban). – Der. lipovenesc, adj. (propriu lipovenilor); lipovenime, s. f. (colectivitate de lipoveni).
LIPOVEÁN ~eánă (~éni, ~éne) m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație de origine rusă, stabilită în țările române din pricina persecuțiilor. /<rus. lipovanin
lipovean m. 1. comerciant sau birjar rus; 2. pl. locuitori ruși de prin bălțile Dobrogei.
Lipoveni m, pl. sectă rusească, o ramură a rascolnicilor sau a vechilor ortodocși, refugiată în mare parte în România ca negustori și birjari (așa numiții muscali). [Scurtat din Filipovani, fiind sectarii lui Filip Pustoviat].
lipoveán, -eáncă (vest) și -ván, -váncă (est) s., pl. enĭ, ence (rus. lipovánin, din filipovanin, după numele unuĭ sectar numit Filip Pustovĭat). Rascolnic dintr’o ramură desprinsă din biserica rusească. – Lipoveniĭ trăĭesc pin Moldova și aĭurea, dar maĭ ales ca pescarĭ la Dunărea de jos. V. scopit.
lipoveán, -ă, lipoveni, -e adj., s. m. și f. (Persoană) care face parte dintr-o populație de origine rusă aparținând sectei religioase „credincioșii vechi”, persecutată odinioară în Rusia și emigrată în regiunea Deltei Dunării, care se ocup mai ales cu pescuitul. [Var.: lipován, -ă s. m. și f.] – Din rus. lipovaninŭ.

lipovean dex

Intrare: lipovean
lipovean substantiv masculin admite vocativul