Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru lipitoare

LIPIT├ôR, -O├üRE, lipitori, -oare, s. m., s. f. 1. S. f. Specie de vierme anelid din apele dulci, cu corpul alungit, prev─âzut la cele dou─â capete cu c├óte o ventuz─â, care se hr─âne╚Öte cu s├óngele animalelor de al c─âror corp se lipe╚Öte (Hirudo medicinalis). ÔÖŽ Fig. Exploatator; parazit. 2. S. f. Pas─âre c─âl─âtoare arboricol─â, nocturn─â, de culoare brun─â-cenu╚Öie, cu pete brune sau ro╚Öietice, care se hr─âne╚Öte cu insecte; mulge-capre (Caprimulgus europaeus). 3. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care are meseria de a lipi. ÔÇô Lipi + suf. -tor.
LIPIT├ôR, -O├üRE, lipitori, -oare, subst. 1. S. f. Specie de vierme anelid din apele dulci, cu corpul alungit, prev─âzut la cele dou─â capete cu c├óte o ventuz─â, care se hr─âne╚Öte cu s├óngele animalelor de al c─âror corp se lipe╚Öte (Hirudo medicinalis). ÔÖŽ Fig. Exploatator; parazit. 2. S. f. Pas─âre c─âl─âtoare arboricol─â, nocturn─â, de culoare brun─â-cenu╚Öie, cu pete brune sau ro╚Öietice, care se hr─âne╚Öte cu insecte; mulge-capre (Caprimulgus europaeus). 3. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care are meseria de a lipi. ÔÇô Lipi + suf. -tor.
LIPITO├üRE, lipitori, s. f. Vierme parazit de forma unei r├«me mai groase care tr─âie╚Öte ├«n ape dulci ╚Öi se hr─âne╚Öte cu s├«ngele animalelor de al c─âror corp se lipe╚Öte; ├«n medicin─â se aplic─â pe corp ca mijloc terapeutic (Hirudo medicinalis). Se zv├«rcolea ca lipitoarea c├«nd ├«i dai sare. ISPIRESCU, L. 252. Malca, de fric─â, s-a ├«ncle╚Ötat de g├«tul lui Mo╚Ö Nichifor ╚Öi s-a lipit de d├«nsul ca lipitoarea. CREANG─é, P. 120. Niciodat─â nu ╚Ťi-ai f─âcut a╚Öa de frumoase spr├«ncene... parc─â-s dou─â lipitori umflate. ALECSANDRI, T. I 126. ÔÖŽ Fig. Om rapace, exploatator. Nu mai am nici o lipitoare de creditor. ALECSANDRI, T. 1223. Arenda╚Öul satului, Lipitoarea dracului. TEODORESCU, P. P. 296.
LIPITÓR, -OÁRE, lipitori, -oare, s. m. și f. Persoană care are meseria de a lipi. Lipitor de afișe.
lipitoáre2 (vierme, pasăre) s. f., g.-d. art. lipitórii; pl. lipitóri
lipitoáre1 (persoană) s. f., g.-d. art. lipitoárei; pl. lipitoáre
lipit├│r s. m., pl. lipit├│ri
lipitoáre (vierme, pasăre) s. f., g.-d. art. lipitórii; pl. lipitóri
lipitoáre (persoană) s. f., g.-d. art. lipitoárei; pl. lipitoáre
lipit├│r s. m., pl. lipit├│ri
LIPITOÁRE s. (ORNIT.; Caprimulgus europaeus) păpăludă, (rar) caprimulg, (reg.) ciobănaș, lipici, spaimă, strigă, văcăraș, șișneab, mulgătorul-caprelor, mulge-capre, rândunea-de-noapte.
LIPITOÁRE ~óri f. Vierme parazit din apele dulci, cu corp alungit și turtit, având la capete o ventuză, cu ajutorul căreia suge sângele animalelor de al căror corp se lipește. [G.-D. lipitorii] /a lipi + suf. ~toare
lipitoare f. 1. vierme negru de apă care suge sângele corpurilor de cari se lipește: a pune lipitori; 2. fig. speculant, cămătar: lipitorile satelor AL.; 3. Tr. plantă tinctorială de vopsit roșu (Asperula tinctoria); 4. Zool. caprimulg.
lipito├íre f., pl. or─ş (d. a se lipi). Un animal ac┼şatic ca o omid─â mare ╚Öi care se lipe╚Öte de oamen─ş ╚Öi de vite ╚Öi le suge s├«ngele ╚Öi care de ace─şa e ├«ntrebuin╚Ťat c├«nd trebu─şe s─â se ─şa s├«nge cu─şva. Fig. C─âmatar grozav, exploatator feroce: Jidani─ş ├«s lipitorile ╚Ť─ârilor ├«n care tr─â─şesc. Un fel de r├«ndunic─â de noapte (caprimulgus europ├íeus) care se nume╚Öte ╚Öi papalug─â ╚Öi lipitoare (pin aluz. la penele e─ş cafeni─ş ╚Öi cenu╚Öi─ş pestri╚Ťe ca spinarea lipitori─ş. Tot a╚Öa: lat. hirundo, r├«ndunic─â, ╚Öi hirudo, lipitoare). O plant─â rubiacee care are ╚Öi o varietate colorant─â ├«n ro╚Ö (asp├ęrula tinct├│ria).
LIPITOARE s. (ORNIT.; Caprimulgus europaeus) păpăludă, (rar) caprimulg, (reg.) ciobănaș, lipici, spaimă, strigă, văcăraș, șișneab, mulgătorul-caprelor, mulge-capre, rîndunea-de-noapte.
lipito├íre, lipitori, s.f. ÔÇô 1. (zool.) Vierme parazit (Hirudo medicinalis). 2. (bot.) Iarba faptului, iarb─â lipitoare, lipici, scai m─ârunt (Galium aparine). Fetele se ├«ncingeau cu aceast─â plant─â ca s─â se uite feciorii la ele (Borza, 1968: 74). ÔÇô Din lipi (< sl. lepiti) (Scriban, DEX, MDA) + suf. -toare.
lipito├íre, s.f. ÔÇô (bot.) Iarba faptului, iarb─â lipitoare, lipici, scai m─ârunt (Galium aparine). Fetele se ├«ncingeau cu aceast─â plant─â ca s─â se uite feciorii la ele (Borza 1968: 74). ÔÇô Din lipi (< sl. lepiti).
LIPITOÁRE (< lipi) s. f. 1. Vierme anelid din ape dulci, cu corpul alungit, de 0,5-20 cm, turtit dorso-ventral, brun-verzui și cu câte o ventuză la cele două capete (Hirudo medicinalis); gura se află în mijlocul ventuzei anterioare și are trei maxilare tăioase; glandele lor salivare secretă hirudinină, care împiedică coagularea sângelui. Este un parazit temporar, hrănindu-se cu sângele vertebratelor; este folosită în anumite tratamente (de ex. tromboflebită). Trăiește în bazinele de apă dulce și în cele marine. 2. Pasăre călătoare arboricolă, nocturnă, insectivoră; este mai mică decât o turturică, are penajul brun-cenușiu cu pete brune și roșiatice (Caprimulgus europaeus). Stă ziua imobilă pe pământ sau pe crăcile arborilor, cu a căror culoare se confundă. Este oaspete de vară în România. Sin. mulge-capre.
LIPITOARE, b. (16 A III 292), < subst.; v. Avdela, cu același sens.
ASPERULA L., LIPITOARE, fam. Rubiaceae. Gen originar din Europa, regiuni mediteraneene, Asia ╚Öi Australia, 90 de specii, erbacee, ramificate, uneori semitufe. Lujeri svel╚Ťi, lungi, tetragonali. Flori (caliciu retezat, rar cu 4 din╚Ťi mici, corol─â infundibuliform─â sau campanulat─â, cu laciniile ├«ntinse, 4 stamine, ovar cu 2 loji, 2 stile sau 1 bifid) mici, albe, ro╚Öii sau albastre, ├«n panicul─â. Frunze opuse sau c├«te 2-9 ├«n verticil, liniare, lanceolate, rar ovate sau invers-ovate.
lipitoare, lipitori s. f. 1. prostituat─â. 2. (glum.) musta╚Ť─â. 3. parazit social.

Lipitoare dex online | sinonim

Lipitoare definitie

Intrare: lipitoare
lipitoare substantiv feminin
Intrare: Lipitoare
Lipitoare
Intrare: lipitoare
lipitoare substantiv feminin