Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru lipidă

LIPÍDĂ, lipide, s. f. (Mai ales la pl.) Substanță organică grasă, insolubilă în apă, componentă a materiei vii. – Din fr. lipide.
LIPÍDĂ, lipide, s. f. (Mai ales la pl.) Substanță organică grasă, insolubilă în apă, componentă a materiei vii. – Din fr. lipide.
lipídă (li-/lip-) s. f., g.-d. art. lipídei; pl. lipíde
lipídă s. f., pl. lipíde
LIPÍDE s. pl. (BIOL.) grăsimi (pl.)
LIPÍDE s.f.pl. Substanțe organice din grupa esterilor de acizi grași și alcooli, care prin oxidarea lor produc căldura organismului. [Sg. lipidă. / < fr. lipides, cf. gr. lipos – grăsime, eidos – formă].
LIPÍDE s. f. pl. substanțe organice din grupa esterilor de acizi grași și alcoolici, care prin oxidare produc căldura organismului; grăsimi. (< fr. lipides)
LIPÍDE (< fr.; {s} gr. lipos „grăsime” + eidos „aspect”) s. n. pl. Clasă principală de compuși organici naturali, conținând grăsimi și lipoide, ce se găsesc în organismul viețuitoarelor. Sunt un component principal al membranei biologice și constituie rezerva energetică a organismului, participând la transmiterea impulsurilor nervoase, la formarea unor învelișuri hidrofuge și termoizolante etc. Au proprietatea de a se dizolva în solvenți organici (eter, cloroform) și de a fi insolubile în apă. Sunt clasificate în l. simple (grăsimi neutre, ceride, steride) și l. complexe (fosfatide, cerebrozide etc.). Din clasa l. mai fac parte sterolii și carotenii. Multe dintre ele sunt produse alimentare sau se folosesc în industria farmaceutică.

Lipidă dex online | sinonim

Lipidă definitie

Intrare: lipidă
lipidă substantiv feminin