Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru linotip

LINOTÍP, linotipuri, s. n. Mașină tipografică care (prin apăsarea unor clape) culege și toarnă literele în rânduri întregi. – Din fr. linotype.
LINOTÍP, linotipuri, s. n. Mașină tipografică care (prin apăsarea unor clape) culege și toarnă literele în rânduri întregi. – Din fr. linotype.
LINOTÍP, linotipuri, s. n. Mașină tipografică care culege și toarnă literele în rînduri întregi. Le ducea [reporterilor] filele pe măsură ce erau scrise la linotip. PAS, Z. I 285.
linotíp s. n., pl. linotípuri
linotíp s. n., pl. linotípuri
LINOTÍP s.n. Mașină tipografică de cules și turnat rânduri întregi. [< fr. linotype, cf. lat. linea – linie, gr. typos – caracter].
LINOTÍP s. n. mașină tipografică de cules și turnat literele în rânduri întregi. (< fr. linotype)
LINOTÍP ~uri n. Mașină tipografică cu care se culeg și se toarnă literele în rânduri întregi. /<fr. linotype
linotip n. Tip. mașină de cules literele pe linii întregi.
*linotíp n., pl. urĭ (engl. line, linie, și type, tip, tipar). Un fel de mașină tipografică în care literele, la fie-care tipărire, se toarnă în rîndurĭ din plumb topit, care apoĭ se topește și se întrebuințează ĭar p. alt rînd de litere. A fost inventată și perfecționată de Söresen (1851), Kastenbein (1878), Thorne și de Americanu James Cleohane în colaborare cu Bavarezu Morgenthal, ceasornicar.
LINOTÍP (< fr. {i}; lat. linea „linie” + typos „caracter”) s. n. (Înv.) Mașină de cules și turnat caractere tipografice sub formă de rânduri monolite, cu suprafața de imprimare în relief. Este compus din: magazie de matrițe, claviatură, mecanism de transport al matrițelor, dispozitiv de turnare, pompă, roată de turnare și mecanisme de acționare, siguranță, control. L. a fost inventat de Ottwar Mergenthaler (S.U.A., 1884).
LINO-1 „rînd, șir tipografic”. ◊ L. linea „linie, rînd” > engl. lino-, fr. id. > rom. lino-. □ ~graf (v. -graf), s. n., mașină tipografică de cules și de turnat rînduri; ~tip (v. -tip), s. n., mașină tipografică de cules și de turnat literele în rînduri întregi; ~tipie (v. -tipie), s. f., culegere tipografică cu ajutorul linotipului.

Linotip dex online | sinonim

Linotip definitie

Intrare: linotip
linotip substantiv neutru