Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru lini╚Ötire

LINI╚śT├Ź, lini╚Ötesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. 1. A ├«nceta sau a face s─â ├«nceteze zgomotele; a ├«nceta sau a face s─â ├«nceteze o ac╚Ťiune, un proces (intens); a (se) calma, a (se) potoli, a (se) alina. 2. A deveni sau a determina s─â fie lipsit de griji, de fr─âm├ónt─âri. ÔÇô Din lini╚Öte.
LINI╚śT├ŹRE, lini╚Ötiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) lini╚Öti ╚Öi rezultatul ei; lini╚Öte. ÔÇô V. lini╚Öti.
LINI╚śT├Ź, lini╚Ötesc, vb. IV. Refl. ╚Öi tranz. 1. A ├«nceta sau a face s─â ├«nceteze zgomotele; a ├«nceta sau a face s─â ├«nceteze o ac╚Ťiune, un proces (intens); a (se) calma, a (se) potoli, a (se) alina. 2. A deveni sau a determina s─â fie lipsit de griji, de fr─âm├ónt─âri. ÔÇô Din lini╚Öte.
LINI╚śT├ŹRE, lini╚Ötiri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) lini╚Öti ╚Öi rezultatul ei; lini╚Öte. ÔÇô V. lini╚Öti.
LINI╚śT├Ź, lini╚Ötesc, vb. IV. Refl. A se potoli, a se ast├«mp─âra. Copiii s-au lini╚Ötit. Ôľş Tab─âra ├«ntins─â, plin─â de murmur greu ╚Öi de furnicar pestri╚Ť, se lini╚Ötea ├«ncet-├«ncet ├«n soarele fierbinte. SADOVEANU, O. VII 16. ÔŚŐ Tranz. ├Äncepur─â s─â lini╚Öteasc─â pe c─â╚Ťei, chem├«ndu-i din toate p─âr╚Ťile cu nume dulci. SADOVEANU, E. 127. ÔÖŽ A se calma, a-╚Öi g─âsi pacea, lini╚Ötea, odihna. ╚śi dac─â-n ochii t─âi privesc, M─â vindec ╚Öi m─â lini╚Ötesc. IOSIF, T. 115. ÔÖŽ Tranz. A calma. ├Äl lini╚Öti cu vorbe bune. ISPIRESCU, L. 57. Tu nici nu ╚Ötii a ta apropiere Cum inima-mi de-ad├«nc o lini╚Öte╚Öte, Ca r─âs─ârirea stelei ├«n t─âcere. EMINESCU, O. I 120. Ideea asta m─â mai lini╚Öti. NEGRUZZI, S. I 7. ÔŚŐ Absol. Rozele ╚Ötiu tot a╚Öa s─â am─âgeasc─â, S-adoarm─â ╚Öi s─â lini╚Öteasc─â. MACEDONSKI, O. I 192. ÔÖŽ (Despre v├«nt, ploaie etc.) A se domoli, a ├«nceta. Nu dup─â mult─â vreme ├«ns─â au ├«nceput atmosfera a s─â lini╚Öti. DR─éGHICI, R. 112. Se potole╚Öte ╚śi se lini╚Öte╚Öte V├«ntul pe p─âm├«nt. TEODORESCU, P. P. 372.
LINI╚śT├ŹRE s. f. (Ast─âzi rar) Ac╚Ťiunea de a (se) lini╚Öti ╚Öi rezultatul ei; lini╚Öte. Frumoas─â e c├«mpia cu dulcea-i lini╚Ötire. ALECSANDRI, P. I 132. Dormea ├«n lini╚Ötire Bosforul f─âr─â valuri, ├Äntre-a Europii m├«ndre ╚Ö-a Asiei verzi maluri. id. O. 75. ├Än vreme ce st─âp├«nea o mare lini╚Ötire, au ├«nceput a se ivi ni╚Öte noura╚Öi. DR─éGHICI, R. 9. ÔÖŽ Lini╚Öte sufleteasc─â, tihn─â, pace. Lini╚Ötirea sufletului s─âu... i-au mijlocit ├«ndreptarea s─ân─ât─â╚Ťii. DR─éGHICI, R. 139. Starea lui cerea lini╚Ötire. GORJAN, H. I 4.
lini╚Öt├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. lini╚Öt├ęsc, imperf. 3 sg. lini╚Öte├í; conj. prez. 3 s─â lini╚Öte├ísc─â
lini╚Öt├şre s. f., g.-d. art. lini╚Öt├şrii; pl. lini╚Öt├şri
lini╚Öt├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. lini╚Öt├ęsc, imperf. 3 sg. lini╚Öte├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. lini╚Öte├ísc─â
lini╚Öt├şre s. f., g.-d. art. lini╚Öt├şrii; pl. lini╚Öt├şri
LINI╚śT├Ź vb. 1. v. ├«nceta. 2. v. potoli. 3. v. alina. 4. v. domoli. 5. v. calma. 6. a (se) calma, a (se) domoli, a (se) potoli, a (se) st─âp├óni, a (se) tempera. (Te rog s─â te ~!) 7. v. cumin╚Ťi. 8. v. struni. 9. a se calma, a se domoli, a se potoli, (fig.) a se destinde. (Atmosfera s-a mai ~.) 10. v. atenua.
LINI╚śT├ŹRE s. 1. v. potolire. 2. v. alinare. 3. v. calmare. 4. v. strunire.
LINI╚śT├ŹRE s. v. acalmie, calm, lini╚Öte, pace, t─âcere.
A (se) lini╚Öti Ôëá a (se) agita, a (se) tulbura
A lini╚Öti Ôëá a alarma
A se lini╚Öti Ôëá a se alarma, a se zb├ón╚Ťui, a se zbate, a se zbuciuma,
Lini╚Ötire Ôëá agitare, alarmare, a╚Ť├ó╚Ťare
A LINI╚śT├Ź ~├ęsc tranz. A face s─â se lini╚Öteasc─â; a domoli; a ogoi; a potoli; a tempera; a modera. /Din lini╚Öte
A SE LINI╚śT├Ź m─â ~├ęsc intranz. 1) (despre fenomene ale naturii, manifest─âri ale oamenilor) A pierde din intensitate (p├ón─â la ├«ncetare); a se domoli; a se ogoi; a se potoli; a tempera; a se modera. 2) (despre oameni) A ajunge la stare de lini╚Öte; a rec─âp─âta calmul; a se calma; a se potoli; a se alina; a se ast├ómp─âra. /Din lini╚Öte
lini╚Öt├Č v. a (se) face lini╚Öte sau lini╚Ötit.
lini╚Öt├ęsc v. tr. Fac lini╚Ötit, potolesc, ast├«mp─âr: a lini╚Öti valurile m─âri─ş. Fig. A lini╚Öti furia cu─şva, pe cineva. Alin: a lini╚Öti durerea (sa┼ş ├«ntristarea) cu─şva.
LINI╚śTI vb. 1. a amu╚Ťi, a disp─ârea, a ├«nceta, a mu╚Ťi, a se potoli, a se stinge. (Toate zgomotele s-au ~ ├«n strad─â.) 2. a (se) ast├«mp─âra, a (se) calma, a (se) domoli, a (se) potoli, a (se) tempera, (pop.) a (se) molcomi, a (se) st├«mp─âra, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) prinde, (├«nv.) a (se) a╚Öeza, (fig.) a (se) stinge. (╚śi-a ~ setea.) 3. a (se) alina, a (se) calma, a (se) domoli, a (se) ├«mbl├«nzi, a (se) potoli, a (se) tempera, a (se) u╚Öura, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) ostoi, (pop.) a (se) ogoi, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) m├«ng├«ia, (├«nv.) a (se) odihni, (fig.) a adormi, a (se) r─âcori. (I-a ~ durerea.) 4. a (se) domoli, a (se) ├«ncetini, a (se) potoli, a (se) tempera. (╚śi-a ~ fuga.) 5. a (se) calma, a (se) domoli, a (se) ├«mbl├«nzi, a (se) ├«mbuna, a (se) ├«mp─âca, a (se) potoli, (reg.) a (se) ╚Ťistui, (├«nv.) a (se) dezm├«nia. (Era enervat ╚Öi abia a reu╚Öit s─â-l ~.) 6. a (se) calma, a (se) domoli, a (se) potoli, a (se) st─âp├«ni, a (se) tempera. (Te rog s─â te ~!) 7. a (se) ast├«mp─âra, a (se) cumin╚Ťi, a (se) domoli, a (se) potoli, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) st─âvi, (├«nv.) a (se) ├«n╚Ťelep╚Ťi. (Un copil care nu se mai ~.) 8. a domoli, a ├«nfr├«na, a struni. (A ~ un cal.) 9. a se calma, a se domoli, a se potoli, (fig.) a se destinde. (Atmosfera s-a mai ~.) 10. a (se) atenua, a (se) calma, a descre╚Öte, a (se) diminua, a (se) domoli, a (se) mic╚Öora, a (se) modera, a (se) pondera, a (se) potoli, a (se) reduce, a sc─âdea, a sl─âbi, a (se) tempera, (rar) a (se) pacifica, (fig.) a (se) ├«mbl├«nzi, a (se) ├«ndulci, a (se) ├«nmuia, a (se) muia. (Viteza v├«ntului s-a mai ~.)
lini╚Ötire s. v. ACALMIE. CALM. LINI╚śTE. PACE. T─éCERE.
LINI╚śTIRE s. 1. ast├«mp─ârare, calmare, domolire, potolire. (~ setei.) 2. alinare, calmare, domolire, potolire, temperare, u╚Öurare, (rar) potoleal─â, (├«nv.) potolit. (~ durerilor.) 3. calmare, domolire, ├«mbl├«nzire, ├«mbunare, ├«mp─âcare, potolire. (~ unei persoane enervate.) 4. domolire, ├«nfr├«nare, strunire. (~ unui animal.)

Liniștire dex online | sinonim

Liniștire definitie

Intrare: liniști
liniști verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: liniștire
liniștire substantiv feminin