Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru lichidat

LICHID├ü, lichidez, vb. I. Tranz. 1. A termina, a pune cap─ât unei ac╚Ťiuni, unui fapt, unei activit─â╚Ťi etc. 2. Spec. A ├«ndeplini toate formele necesare pentru ├«ncetarea unei situa╚Ťii juridice sau financiare. ÔÖŽ A pl─âti (o datorie). 3. (Arg.) A omor├«; a asasina. ÔÇô Din fr. liquider.
LICHID├ü, lichidez, vb. I. Tranz. 1. A termina, a pune cap─ât unei ac╚Ťiuni, unui fapt, unei activit─â╚Ťi etc. 2. Spec. A ├«ndeplini toate formele necesare pentru ca o situa╚Ťie juridic─â sau financiar─â s─â ia sf├ór╚Öit. ÔÖŽ A pl─âti (o datorie). 3. (Arg.) A omor├«; a asasina. ÔÇô Din fr. liquider.
LICHID├ü, lichidez, vb. I. Tranz. 1. A pune cap─ât, a termina, a ├«ncheia o ac╚Ťiune, un fapt, o treab─â. Simt c─â ├«nnebunesc la g├«ndul c─â a╚Ö putea pleca f─âr─â s─â lichidez drama c─âsniciei mele. CAMIL PETRESCU, U. N. 215. Numai un minut s─â lichidez dosarul ─âsta ╚Öi s├«nt al d-voastr─â! REBREANU, R. II 80. ÔŚŐ Refl. pas. Din fericire, m├«ine sose╚Öte d-na Nadina ╚Öi se va lichida ╚Öi ├«ncurc─âtura cu Babaroaga. REBREANU, R. II 20. 2. A ├«ndeplini toate formele necesare pentru ca o situa╚Ťie juridic─â sau financiar─â s─â ia sf├«r╚Öit. A lichidat contul de la Casa de economii. ÔŚŐ Expr. A lichida o datorie (sau o crean╚Ť─â etc.) = a pl─âti o datorie (o crean╚Ť─â etc.). ÔÖŽ (Despre un capitalist) A-╚Öi desfiin╚Ťa ├«ntreprinderea, v├«nz├«nd toate bunurile imobile ╚Öi mobile. (Absol.) Afacerile au mers un timp, dup─â care a trebuit s─â lichideze. SAHIA, N. 91. 3. (Argotic, cu privire la persoane) A ucide, a omor├«, a asasina.
lichidá (a ~) vb., ind. prez. 3 lichideáză
lichid├í vb., ind. prez. 1 sg. lichid├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. lichide├íz─â
LICHID├ü vb. 1. a ├«ncheia, a sf├ór╚Öi, a termina. (A ~ toate socotelile.) 2. a desfiin╚Ťa, a st├órpi, a suprima. (A ~ abuzurile.) 3. (fig.) a sparge. (Au ├«ncercat s─â ~ greva.) 4. v. nimici. 5. v. achita.
LICHIDÁ vb. v. asasina, omorî, suprima, ucide.
LICHIDÁT adj. v. asasinat, omorât, suprimat, ucis.
A lichida Ôëá a funda
LICHID├ü vb. I. tr. 1. A ├«ndeplini formalit─â╚Ťile pentru ├«ncetarea definitiv─â a activit─â╚Ťii unei ├«ntreprinderi, a unei b─ânci etc. ÔÖŽ A pl─âti (o datorie). 2. A pune cap─ât, a termina, a ├«ncheia (o ac╚Ťiune, un fapt). 3. (Argotic) A omor├«, a asasina. [< fr. liquider, it. liquidare].
LICHID├ü vb. tr. 1. a pune cap─ât, a termina, a ├«ncheia (o ac╚Ťiune). 2. a ├«ndeplini formalit─â╚Ťile pentru ├«ncetarea definitiv─â a unei situa╚Ťii juridice sau financiare. ÔŚŐ (refl.) a-╚Öi pl─âti datoriile. 3. (arg.) a omor├«, a asasina. (< fr. liquider)
A LICHID├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â nu mai existe. 2) (datorii) A compensa ├«n bani sau ├«n natur─â; a pl─âti; a achita. /<fr. liquider
lichidà v. 1. a determina exact activul și pasivul: a lichida o succesiune; 1. a-și plăti datoriile; 3. se zice de un comerciant care caută a vinde tot ce are în prăvălie fără a mai cumpăra alte mărfuri.
*lichid├ęz v. tr. (d. lichid; fr. liquider). Regulez socotelile, stabilesc activu ╚Öi pasivu ╚Öi pl─âtesc ce e de pl─âtit: a lichida o succesiune, o afacere. Desfac toat─â marfa ╚Öi nu ma─ş cump─âr alta: a lichida o marf─â (sa┼ş ca v. intr. lichidez, m─â liberez de toat─â marfa ╚Öi m─â las de nego╚Ť).
lichida vb. v. ASASINA. OMORÎ. SUPRIMA. UCIDE.
LICHIDA vb. 1. a ├«ncheia, a sf├«r╚Öi, a termina. (A ~ toate socotelile.) 2. a desfiin╚Ťa, a st├«rpi, a suprima. (A ~ abuzurile.) 3. (fig.) a sparge. (Au ├«ncercat s─â ~ greva.) 4. a desfiin╚Ťa, a distruge, a nimici, a pr─âp─âdi, (fig.) a topi. (A ~ pur ╚Öi simplu totul ├«n calea lui.) 5. a achita, a onora, a pl─âti, (├«nv. ╚Öi pop.) a num─âra, (├«nv. ╚Öi reg.) a plini, (├«nv.) a r─âfui, a r─âspunde, (grecism ├«nv.) a exoflisi. (╚śi-a ~ toate datoriile.)
lichidat adj. v. ASASINAT. OMORÎT. SUPRIMAT. UCIS.
lichida, lichidez v. t. a omorî, a ucide.

Lichidat dex online | sinonim

Lichidat definitie

Intrare: lichida
lichida verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: lichidat
lichidat