Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru libertin

LIBERTÍN, -Ă, libertini, -e, adj. (Adesea substantivat) Care sfidează regulile decenței și ale moralei; indecent, ușuratic, desfrânat. – Din fr. libertin, lat. libertinus.
LIBERTÍN, -Ă, libertini, -e, adj. (Adesea substantivat) Care sfidează regulile decenței și ale moralei; indecent, ușuratic, desfrânat. – Din fr. libertin, lat. libertinus.
LIBERTÍN, -Ă, libertini, -e, adj. Care sfidează regulile decenței și moralei; ușuratic, desfrînat.
libertín adj. m., pl. libertíni; f. libertínă, pl. libertíne
libertín adj. m., pl. libertíni; f. sg. libertínă, pl. libertíne
LIBERTÍN adj. v. corupt, decăzut, depravat, desfrânat, destrăbălat, dezmățat, imoral, nerușinat, pervertit, stricat, vicios.
LIBERTÍN adj. Indecent, ușuratic, desfrânat. [< fr. libertin, cf. lat. libertinus – libert].
LIBERTÍN, -Ă adj. indecent, ușuratic, desfrânat. (< fr. libertin, lat. libertinus)
LIBERTÍN ~ă (~i, ~e) și substantival Care sfidează legile moralei și ale decenței. /<fr. libertin, lat. libertinus
*libertín, -ă s. (lat. libertinus, libertina, libert, libertă). Prea liber în obiceĭurĭ, în purtare, (destrăbălat).
libertin adj. v. CORUPT. DECĂZUT. DEPRAVAT. DESFRÎNAT. DESTRĂBĂLAT. DEZMĂȚAT. IMORAL. NERUȘINAT. PERVERTIT. STRICAT. VICIOS.
libertín, -ă adj. (utilizare greșită) Spontan, sălbatic ◊ „În lume există foarte multe tipuri de economie de piață, de la cea de tip libertin, sălbatec, la cea de tip suedez sau japonez care e de tip social [...]” R.l. 23 XI 92 p. 1. ◊ „Littré afirmă că libertin are, ca adjectiv, un sens învechit și unul în vigoare. În cel dintâi, e vorba de o persoană sau de o opinie care nu se supun nici credinței, nici practicilor religioase. În cel de al doilea, e vorba exclusiv de un școlar care își neglijează îndatoririle, preferând joaca. Limba română cunoaște doar sensul de ușuratic sau, la limită, desfrânat. Am stat și am cugetat la ce va fi vrut să spună dl. Văcăroiu cu economia libertină de piață, fiindcă despre aceea socială am mai auzit și eu una sau alta. Din context rezultă în mod clar că economia libertină este una spontană, sălbatecă [...] Ne rămâne să credem că primul ministru a implementat un sens nou în limba română [...] O îmbogățire libertină, adică spontană, a limbii române.” R.lit. 28 XII 92 p. 24 (Articolul reprodus mai sus, semnat de N. Manolescu, ne scutește de orice alt comentariu asupra sensului cuvântului libertin)

libertin definitie

libertin dex

Intrare: libertin
libertin adjectiv