Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru liberat

LIBER├ü, liberez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. (Pop.) A da drumul sau a pleca acas─â dup─â efectuarea stagiului militar, a unei concentr─âri etc. 2. Tranz. (├Änv.) A elibera (o ╚Ťar─â, un popor). 3. (Jur.) A ierta un debitor de datorie. ÔÇô Din fr. lib├ęrer, lat. liberare.
LIBER├ü, liberez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. (Pop.) A da drumul sau a pleca acas─â dup─â efectuarea stagiului militar, a unei concentr─âri etc. 2. Tranz. (├Änv.) A elibera (o ╚Ťar─â, un popor). ÔÇô Din fr. lib├ęrer, lat. liberare.
LIBER├ü, liberez, vb. I. Tranz. 1. (Mil.; ├«n trecut) A l─âsa la vatr─â. (Refl.) Te faci la anul caporal. El se libereaz─â sergent ╚Öi r─âm├«i in locul lui. SADOVEANU, M. C. 55. S─â veni╚Ťi ├«ndat─â ce v─â ve╚Ťi libera, s─â-mi da╚Ťi m├«n─â de ajutor. BUJOR, S. 69. Hora se m─ârea... cu rezervi╚Öti ce se liberaser─â ├«n toamna aceea. SANDU-ALDEA, D. N. 197. 2. (├Änvechit, cu privire la ╚Ť─âri) A elibera (I). Jur─âm Francia s-o liber─âm! ALECSANDRI, P. II 84. ÔÖŽ (Cu privire la p─âr╚Ťi ale corpului, obiecte etc.) A face liber. A voit s─â-╚Öi libereze m├«inile care ╚Ťineau ceva. GALACTION, O. I 202.
liberá (a ~) (pop.) vb., ind. prez. 3 libereáză
liber├í vb., ind. prez. 1 sg. liber├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. libere├íz─â
l├şber─â pr├íctic─â adj. + s. f.
l├şber─â tr├ęcere adj. + s. f. (sil. tre-)
LIBERÁ vb. 1. v. elibera. 2. v. dezrobi. 3. v. ieși. 4. a (se) elibera, a scăpa, (înv. și pop.) a (se) slobozi. (Te-ai ~ din armată?) 5. v. desprinde. 6. v. desface. 7. v. evacua.
LIBER├ü vb. I. tr. 1. (├Än trecut) A l─âsa la vatr─â. 2. A elibera. [< fr. lib├ęrer, it., lat. liberare].
LIBER├ü vb. tr. 1. a l─âsa la vatr─â. 2. a elibera. (< fr. lib├ęrer, lat. liberare)
liberà v. 1. a pune în libertate; 2. a emite: a libera mandat de plată.
*liber├ęz v. tr. (lat. l├şbero, -├íre). Da┼ş drumu, da┼ş libertate, descarc de un servici┼ş, de o datorie: a libera un sclav, un de╚Ťinut, un soldat, un popor. Emit, eliberez: a elibera un mandat de plat─â.
LIBERA vb. 1. a elibera, a salva, a sc─âpa, a scoate, (├«nv. ╚Öi pop.) a slobozi, (pop.) a m├«ntui, (├«nv.) a apuca, a ierta, a volnici. (I-a ~ din robie.) 2. a (se) dezrobi, a (se) elibera, a (se) emancipa, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) m├«ntui, (pop.) a (se) slobozi, (├«nv.) a (se) volnici, (fig.) a (se) desc─âtu╚Öa. (I-a ~ pe ╚Ť─âranii dependen╚Ťi.) 3. a se elibera, a ie╚Öi, a sc─âpa. (S-a ~ din ├«nchisoare.) 4. a (se) elibera, a sc─âpa, (├«nv. ╚Öi pop.) a (se) slobozi. (Te-ai ~ din armat─â?) 5. a se desprinde, a se elibera, a sc─âpa. (S-a ~ din str├«nsoare.) 6. a degaja, a desface, a elibera, a scoate, (├«nv. ╚Öi pop.) a slobozi. (A ~ pe cineva din funii.) 7. a elibera, a evacua, a goli. (A ~ o locuin╚Ť─â.)
LIBER și LIBERA v. Liber Pater.
LIBERA, Adalberto (1903-1963), arhitect italian. Prof. univ. la Floren╚Ťa ╚Öi Roma. Lucr─âri de orientare func╚Ťionalist─â (Palatul Congreselor din cartierul EUR, Cinema ÔÇ×AironeÔÇŁ ÔÇô ambele la Roma, casa scriitorului C. Malaparte la Capri).

Liberat dex online | sinonim

Liberat definitie

Intrare: libera
libera verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: liberat
liberat participiu