Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru liană

LIÁNĂ, liane, s. f. Nume generic dat plantelor cu tulpina foarte lungă, subțire și flexibilă, care se agață sau se încolăcesc pe trunchiurile sau ramurile copacilor, pe ziduri etc. [Pr.: li-a-] – Din fr. liane.
LIÁNĂ, liane, s. f. Nume generic dat plantelor cu tulpina foarte lungă, subțire și flexibilă, care se agață sau se încolăcesc pe trunchiurile sau ramurile copacilor, pe ziduri etc. [Pr.: li-a-] – Din fr. liane.
LIÁNĂ, liane, s. f. (Mai ales la pl.) Nume dat la diferite plante lemnoase agățătoare, caracteristice pădurilor tropicale. Sălcii, liane, papură și trestii sticleau de un rîs real pe care îl simțeam și în mine. SADOVEANU, N. F. 74. Liane gigantice, plante agățătoare țesute între ele, făceau un fel de perdele dese. BART, E. 278. Căci scris a fost ca viața ta De doru-i să nu-ncapă, Căci te-a cuprins asemenea Lianelor din apă. EMINESCU, O. I 190. – Pronunțat: li-a-.
liánă (li-a-) s. f., g.-d. art. liánei; pl. liáne
liánă s. f. (sil. li-a-), g.-d. art. liánei; pl. liáne
LIÁNĂ s.f. Plantă lemnoasă agățătoare, caracteristică pădurilor tropicale. [Pron. li-a-. / < fr. liane].
liánă s. f. plantă lemnoasă agățătoare, caracteristică pădurilor tropicale. (fr. liane)
LIÁNĂ ~e f. Plantă erbacee agățătoare cu tulpina foarte lungă, subțire și flexibilă, care crește încolăcindu-se pe trunchiurile și ramurile copacilor, mai ales în pădurile tropicale și în junglă. [G.-D. lianei; Sil. li-a-] /<fr. liane
liană f. plantă cățărătoare din pădurile Americei: dorul te-a cuprins ase-menea lianelor din apă EM.
*liánă f., pl. e (fr. liane, poate d. lier, a lega; it. liana). Plantă agățătoare saŭ tîrîtoare din pădurile Americiĭ: lianele țin de familiile cele maĭ diverse. V. vanilie.
LIÁNĂ (< fr.) s. f. Nume dat plantelor cu tulpini foarte lungi, flexibile, cățărătoare, răspândite în pădurile tropicale (ex. vanilia), unde pot ajunge la peste 100 m; în România unele specii cresc spontan (ex. iedera, curpenul) sau se cultivă ca plante ornamentale (ex. caprifoiul, vița sălbatică) ori tehnice (ex. hameiul).
Beaumontia grandiflora (Roxb.) Wall. Liană lemnificată cu flori albe (înflorește iarna), parfumate, care apar pe ramurile din anul precedent. Frunzele, pe partea inferioară cu un păr maro, invers-ovate, cu vîrf ascuțit și margine ondulată.
Pachysandra procumbens Michx., LIANĂ. înflorește primăvara. Flori parfumate, roz-albicioase, dispuse în spic. Frunze eliptice, maronii, mate, lungi de 6-8 cm, verzi iarna, pe lujeri puțin pubescenți.
liană, liane s. f. (er.) femeie posesivă.

Liană dex online | sinonim

Liană definitie

Intrare: liană
liană substantiv feminin
  • silabisire: li-a-