Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru lezmajestate

LEZMAIESTÁTE s. f. (în statele monarhice; în sintagma) Crimă de lezmaiestate = crimă care constă în ofense aduse persoanei monarhului. [Var.: lezmajestáte s. f.] – Din fr. lèse-majesté.
LEZMAJESTÁTE s. f. v. lezmaiestate.
LEZMAIESTÁTE s. f. (în statele monarhice; în sintagma) Crimă de lezmaiestate = ofensă adusă de cineva unui suveran, considerată de lege drept crimă. – Scris și lezmajestate, din fr. lèse-majesté.
LEZMAJESTÁTE s. f. (În regimurile monarhice; mai ales în expr.) Crimă de lezmajestate = ofensă adusă de cineva unui suveran și care este încadrată de lege drept crimă.
lezmaiestáte/lezmajestáte s. f.
lezmaiestáte s. f.
LEZMAJESTÁTE s.f. Crimă de lezmajestate = jignire adusă persoanei sau autorității unui suveran, în țările monarhice, pedepsită de lege ca o crimă. [Scris și lezmaiestate, lese-majestate. / după fr. lèse-majesté].
LEZMAIESTÁTE s. f. crimă de ~ = ofensă adusă persoanei sau autorității unui suveran, pedepsită de lege ca o crimă. (după fr. lésemajesté)
LEZMAIESTÁTE f.: Crimă de ~ ofensă adusă de cineva unui suveran. [Sil. lez-ma-ies-] /<fr. lese-majesté
lez a. întrebuințat numai în locuțiunea: crimă de lez-maiestate, care atentează la maiestatea unui suveran (= fr. lèse-majesté).

Lezmajestate dex online | sinonim

Lezmajestate definitie

Intrare: lezmaiestate
lezmaiestate substantiv feminin
lezmajestate