Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru levier

LEVI├ëR, leviere, s. n. 1. Bar─â rigid─â basculat─â ├«n jurul unui punct de sprijin ╚Öi folosit─â pentru a ridica greut─â╚Ťi. 2. Tij─â de comand─â a unui mecanism. 3. Fig. Ceea ce serve╚Öte la dep─â╚Öirea unui obstacol, a unei rezisten╚Ťe. [Pr.: -vi-er] ÔÇô Din fr. levier.
LEVI├ëR, leviere, s. n. P├órghie de manevr─â (la o ma╚Öin─â, la un mecanism). [Pr.: -vi-er] ÔÇô Din fr. levier.
LEVI├ëR, leviere, s. n. (Tehn.) P├«rghie de manevr─â. V. m├«ner. ÔÇô Pronun╚Ťat: -vi-er.
levi├ęr (-vi-er) s. n., pl. levi├ęre
levi├ęr s. n. (sil. -vi-er), pl. levi├ęre
LEVIÉR s.n. Pârghie de manevră. [Pron. -vi-er. / < fr. levier].
LEVIÉR s. n. (tehn.) pârghie (de manevră). (< fr. levier)
LEVIÉR ~e f. Bară rezistentă care, având un punct de reazem, servește pentru a mișca sau a ridica o greutate (mare); pârghie de manevră. /<fr. levier
LEVI├ëR (< fr.) s. n. 1. (TEHN.) Bar─â rigid─â care basculeaz─â ├«n jurul unui punct de sprijin ╚Öi este folosit─â pentru a ridica greut─â╚Ťi. 2. Tij─â de comand─â a unui mecanism. 3. (Fig.) Ceea ce serve╚Öte la ridicarea, la dep─â╚Öirea unui obstacol, a unei rezisten╚Ťe. 4. (FIN.) Efect de l. = efectul pozitiv al finan╚Ť─ârii unei ├«ntreprinderi ╚Öi prin recurgerea la credite, asigur├óndu-se astfel o rat─â a rentabilit─â╚Ťii financiare mai mari a capitalului fa╚Ť─â de situa╚Ťia ├«n care nu s-ar fi apelat la credite; altfel spus, banii ├«mprumuta╚Ťi produc un profit mai mare fa╚Ť─â de dob├ónda care trebuie pl─âtit─â. 5. (FIZ.) Corp rigid care se poate roti ├«n jurul unei axe ╚Öi asupra c─âruia ac╚Ťioneaz─â dou─â for╚Ťe, una motric─â ╚Öi alta de rezisten╚Ť─â.

Levier dex online | sinonim

Levier definitie

Intrare: levier
levier substantiv neutru
  • silabisire: -vi-er