Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru levată

LEVÁTĂ, levate, s. f. 1. Operație de scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașinile de semitort sau de filat dintr-o filatură. ♦ Cantitate de fire toarse obținută prin această operație. 2. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților pe care unul dintre jucători le poate ridica de pe masă pe baza unei cărți mai mari sau a unui atu. – După fr. levée.[1]
LEVÁTĂ, levate, s. f. 1. Operație de scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașinile de semitort sau de filat dintr-o filatură. ♦ Cantitate de fire toarse obținută prin această operație. 2. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților pe care unul dintre jucători le poate ridica de pe masă în baza unei cărți mai mari sau a unui atu. – După fr. levée.
LEVÁTĂ1, levate, s. f. Cantitatea de fire toarse care se află pe țevile fuselor mașinii de filat după înfășurarea completă a acestora.
LEVÁTĂ2, levate, s. f. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților luate cu o carte mai mare sau cu un atu.
levátă s. f., g.-d. art. levátei; pl. leváte
levátă s. f., pl. leváte
LEVÁTĂ s.f. 1. Totalitatea cărților de joc pe care le strânge de pe masă cel care a câștigat la un moment dat. 2. Cantitate de fire toarse aflată pe țevile mașinii de filat după înfășurarea acestora. [< it. levata, cf. fr. levée].
LEVÁTĂ s. f. 1. totalitatea cărților de joc pe care le strânge de pe masă cel care a câștigat la un moment dat. 2. scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașina de filat după înfășurarea acestora; cantitatea de fire obținută. (după fr. levée)
levátă (leváte), s. f. – Manevră la jocul de cărți. Fr. levée, sau mai curînd it. levata.
levată f. totalitatea cărților căzute și pe care jucătorul are drept să le ridice (= fr. levée).
levátă f., pl. e (it. levata, id.). Luarea maĭ multor cărțĭ de joc la o bună lovitură: frumoasă levată!

levată definitie

levată dex

Intrare: levată
levată substantiv feminin