Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru leton

LETÓN, -Ă, letoni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Letoniei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Letoniei sau letonienilor (1), privitor la Letonia ori la letonieni. ♦ (Substantivat, f.) Limba letonă. – Din fr. letton.
LETÓN, -Ă, letoni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Letoniei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Letoniei sau populației ei, privitor la această țară sau la populația ei. ♦ (Substantivat, f.) Limba letonă. – Din fr. letton.
LETÓN1, -Ă, letoni, -e, adj. Care este propriu letonilor, al letonilor, de letoni; (provenit) din R.S.S. Letonia; al R.S.S. Letonia. Limba letonă.
LETÓN2, -Ă, letoni, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Republicii Sovietice Socialiste Letonia sau este originară din acea țară.
letón adj. m., s. m., pl. letóni; adj. f., s. f. letónă, pl. letóne
letón s. m., adj. m., pl. letóni; f. sg. letónă, g.-d. art. letónei, pl. letóne
LETÓN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Letonia. ◊ (s. f.) limbă baltică vorbită în Letonia. (< fr. letton)
LETÓN1 ~ă (~i, ~e) Care aparține Letoniei sau populației ei; din Letonia. /<fr. letton
LETÓN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Letoniei sau este originară din Letonia. /<fr. Letton
Letoni m. pl. popor din N.-E. Rusiei, pe Baltica.
LETÓNĂ s. f. (<fr. letton): limbă baltică vorbită de letoni, locuitori ai Letoniei. A fost puternic influențată de limba germană, datorită ocupației Letoniei de către cavalerii teutoni. Primele texte de limbă letonă datează din secolul al XVI-lea; ele au caracter religios și sunt scrise cu alfabet gotic. Limba literară letonă a apărut abia în secolul al XIX-lea, odată cu consolidarea națiunii letone. Până la acea dată s-a dezvoltat o bogată literatură populară letonă. Multe dintre formele limbii letone se pot explica astăzi prin lituaniană, care are un caracter foarte arhaic. L. a influențat limbile vecine, mai ales finlandeza, înlocuind în nord chiar un idiom de tip finlandez (livona). În l. există trei grupuri dialectale: de pe litoral, de mijloc (pe baza cărora s-a format limba literară) și de răsărit. L. a împrumutat unele cuvinte din limba rusă.

leton definitie

leton dex

Intrare: leton (adj.)
leton admite vocativul adjectiv
Intrare: leton (s.m.)
leton admite vocativul substantiv masculin