Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

11 defini╚Ťii pentru leton

LET├ôN, -─é, letoni, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia Letoniei sau este originar─â de acolo. 2. Adj. Care apar╚Ťine Letoniei sau letonienilor (1), privitor la Letonia ori la letonieni. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Limba leton─â. ÔÇô Din fr. letton.
LET├ôN, -─é, letoni, -e, s. m. ╚Öi f., adj. 1. S. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Letoniei sau este originar─â de acolo. 2. Adj. Care apar╚Ťine Letoniei sau popula╚Ťiei ei, privitor la aceast─â ╚Ťar─â sau la popula╚Ťia ei. ÔÖŽ (Substantivat, f.) Limba leton─â. ÔÇô Din fr. letton.
LETÓN1, -Ă, letoni, -e, adj. Care este propriu letonilor, al letonilor, de letoni; (provenit) din R.S.S. Letonia; al R.S.S. Letonia. Limba letonă.
LET├ôN2, -─é, letoni, -e, s. m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Republicii Sovietice Socialiste Letonia sau este originar─â din acea ╚Ťar─â.
let├│n adj. m., s. m., pl. let├│ni; adj. f., s. f. let├│n─â, pl. let├│ne
let├│n s. m., adj. m., pl. let├│ni; f. sg. let├│n─â, g.-d. art. let├│nei, pl. let├│ne
LET├ôN, -─é adj., s. m. f. (locuitor) din Letonia. ÔŚŐ (s. f.) limb─â baltic─â vorbit─â ├«n Letonia. (< fr. letton)
LET├ôN1 ~─â (~i, ~e) Care apar╚Ťine Letoniei sau popula╚Ťiei ei; din Letonia. /<fr. letton
LET├ôN2 ~─â (~i, ~e) m. ╚Öi f. Persoan─â care face parte din popula╚Ťia de baz─â a Letoniei sau este originar─â din Letonia. /<fr. Letton
Letoni m. pl. popor din N.-E. Rusiei, pe Baltica.
LET├ôN─é s. f. (<fr. letton): limb─â baltic─â vorbit─â de letoni, locuitori ai Letoniei. A fost puternic influen╚Ťat─â de limba german─â, datorit─â ocupa╚Ťiei Letoniei de c─âtre cavalerii teutoni. Primele texte de limb─â leton─â dateaz─â din secolul al XVI-lea; ele au caracter religios ╚Öi sunt scrise cu alfabet gotic. Limba literar─â leton─â a ap─ârut abia ├«n secolul al XIX-lea, odat─â cu consolidarea na╚Ťiunii letone. P├ón─â la acea dat─â s-a dezvoltat o bogat─â literatur─â popular─â leton─â. Multe dintre formele limbii letone se pot explica ast─âzi prin lituanian─â, care are un caracter foarte arhaic. L. a influen╚Ťat limbile vecine, mai ales finlandeza, ├«nlocuind ├«n nord chiar un idiom de tip finlandez (livona). ├Än l. exist─â trei grupuri dialectale: de pe litoral, de mijloc (pe baza c─ârora s-a format limba literar─â) ╚Öi de r─âs─ârit. L. a ├«mprumutat unele cuvinte din limba rus─â.

Leton dex online | sinonim

Leton definitie

Intrare: leton (adj.)
leton admite vocativul adjectiv
Intrare: leton (s.m.)
leton admite vocativul substantiv masculin