Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru lentil─â

LENTIL─é, lentile, s. f. 1. Pies─â optic─â transparent─â, de obicei m─ârginit─â de dou─â suprafe╚Ťe curbate (sau de una sferic─â ╚Öi de una plan─â), care d─â imaginea real─â sau virtual─â a unui obiect. ÔŚŐ Lentil─â de contact = lentil─â fin─â aplicat─â direct pe globul ocular ├«n dreptul irisului, pentru corectarea vederii. 2. Inel metalic care asigur─â leg─âtura ├«ntre dou─â ╚Ťevi de metal sau ├«ntre o ╚Ťeav─â ╚Öi un perete de metal. 3. (├Än siderurgie) Lup─â. 4. (├Än sintagma) Lentil─â electronic─â = dispozitiv format din sisteme de electrozi sau din combina╚Ťii de magne╚Ťi, care serve╚Öte la focalizarea fasciculelor de electroni ╚Öi se utilizeaz─â ├«n construc╚Ťia microscopului electronic. ÔÇô Din fr. lentille.
LENT├ŹL─é, lentile, s. f. 1. Pies─â optic─â transparent─â, de obicei m─ârginit─â de dou─â suprafe╚Ťe curbate (sau de una sferic─â ╚Öi de una plan─â), care d─â imaginea real─â sau virtual─â a unui obiect. ÔŚŐ Lentil─â de contact = lentil─â fin─â aplicat─â direct pe globul ocular ├«n dreptul irisului, pentru corectarea vederii. 2. Inel metalic care asigur─â leg─âtura ├«ntre dou─â ╚Ťevi de metal sau ├«ntre o ╚Ťeav─â ╚Öi un perete de metal. 3. (├Än siderurgie) Lup─â. 4. (├Än sintagma) Lentil─â electronic─â = dispozitiv care produce un c├ómp electric sau magnetic de o anumit─â configura╚Ťie ╚Öi simetric, astfel ├«nc├ót s─â poat─â modifica traiectoriile electronilor. ÔÇô Din fr. lentille.
LENT├ŹL─é, lentile, s. f. 1. Pies─â optic─â transparent─â, m─ârginit─â de obicei de dou─â suprafe╚Ťe sferice sau de una sferic─â ╚Öi una plan─â, care d─â imaginea real─â sau virtual─â a unui obiect. ╚śi-a spart lentilele ochelarilor. Ôľş Cartea v─âzut─â la Onufrie o avea ╚Öi Frunz─â: avea pe scoar╚Ť─â ni╚Öte lentile ╚Öi instrumente de privit cerul. CAMILAR, TEM. 84. Era un laborator unde ochii r─âbd─âtori osteneau pe lentila microscopului. C. PETRESCU, R. DR. 37. 2. Inel metalic care asigur─â leg─âtura dintre dou─â ╚Ťevi de metal sau dintre o ╚Ťeav─â ╚Öi un perete de metal. 3. (├Än siderurgie) Lup─â.
lent├şl─â s. f., g.-d. art. lent├şlei; pl. lent├şle
lent├şl─â s. f., g.-d. art. lent├şlei; pl. lent├şle
LENT├ŹL─é s. sticl─â, (├«nv.) linte. (~ de ochelari.)
LENT├ŹL─é s.f. 1. Pies─â optic─â transparent─â ╚Öi cu suprafe╚Ťele curbate, care refract─â razele luminoase. ÔŚŐ Lentil─â electronic─â = dispozitiv format din sisteme de electrozi sau din combina╚Ťii de magne╚Ťi ╚Öi de electromagne╚Ťi. 2. Inel metalic de leg─âtur─â ├«ntre dou─â ╚Ťevi de metal sau ├«ntre o ╚Ťeav─â ╚Öi un perete de metal. 3. Lup─â. [< fr. lentille].
LENT├ŹL─é s. f. 1. pies─â optic─â transparent─â ╚Öi cu suprafe╚Ťele curbate, care refract─â razele luminoase. ÔÖŽ ~ electronic─â = dispozitiv format din sisteme de electrozi sau din combina╚Ťii de magne╚Ťi ╚Öi de electromagne╚Ťi, care poate modifica traiectoriile electronilor; o ~ de contact = lentil─â din materie plastic─â, ce se aplic─â direct pe globul ocular pentru corectarea vederii. 2. inel metalic de leg─âtur─â ├«ntre dou─â ╚Ťevi de metal, sau ├«ntre o ╚Ťeav─â ╚Öi un perete de metal. 3. lup─â. 4. incluziune ├«n sol de forma unei lentile (1). (< fr. lentille)
LENT├ŹL─é ~e f. Pies─â de sticl─â folosit─â ├«n aparatele optice, care serve╚Öte la convergen╚Ťa sau la divergen╚Ťa razelor de lumin─â. /<fr. lentille
lentilă f. sticlă tăiată în formă de linte.
*lent├şl─â f., pl. e (fr. lentille, lat. lent├şcula ├«ld. lent─şcula, dim. d. lens, lentis, linte). Sticl─â f─âcut─â ├«n form─â de linte ╚Öi care are proprietatea de a devia regular razele luminoase. Lentilele se fac din cristal ╚Öi se ├«ntrebuin╚Ťeaz─â la instrumentele optice.
LENTILĂ s. sticlă, (înv.) linte. (~ de ochelari.)
lent├şl─â de cont├íct sint. s. (med.) ÔŚŐ ÔÇ×Lentilele de contact, care se aplic─â direct pe globul ocular, ├«ncep s─â c├ó╚Ötige teren ├«n detrimentul clasicilor ochelari.ÔÇŁ Sc. 6 V 78 p. 6 (din fr. lentille de contact; cf. engl. contact lens; CD; DM; DEX-S)
lentil─â, lentile s. f. ochi.

Lentil─â dex online | sinonim

Lentil─â definitie

Intrare: lentil─â
lentil─â substantiv feminin